Tuesday, January 11, 2011

Ikan Masak 3 Rasa

Bangga dapat menyiapkan menu ikan masak 3 rasa untuk hari ni. Jakun sebab tak pernah guna sos plum. Tu yang jiwa meronta2 nak masak jugak lauk ni today. Walaupun takde ikan bawal atau siakap, takpela. Cencaru pun jadila. Bawal mahal weh. Ngehehe. Siakap lagila. Pasni kalau ade event ape2 boleh buat guna ikan yang sepatutnya pulak (tengok mood la). Hehe

Seperti yang dah diwar2kan sebelum ni, resepi asal from my fren, Puan Awe. Ni resepi asal beliau. Aku menderhaka pade ko Awe, aku modify sesuka hatiku. Hehe. Daun limau purut dah abis semalam wat masak ayam pedas limau purut. Tapi rasenya still mengancam. Mungkin penangan sos plum+serai tu. Sodap!!!

Ni la hasilnya. Tadaaaaaa........

Ikan Masak 3 rasa

Semak resepi pulak. Tak jauh beza ngan resepi asal. Masih menggunakan skill campak2 sesuka hati asal sedap. Muahaha

Bahan-bahan
  • 3-4 ekor ikan cencaru (bawal n siakap lagi sedap)
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 1/2 camca teh garam
  • 2 batang putik jagung- potong bulat2
  • 1/2 batang carrot-potong dadu
  • Tomato 1 biji-potong dadu
  • Nenas secukupnya-potong dadu
  • 3-4 btg cili padi
  • 1 cilimerah-potong serong
  • 1 s/b gula
  • 2 biji limau kasturi-perah jusnya

Bahan Tumis:-
  • 1 biji bawang besar-potong dadu
  • 2 ulas bawang putih-potong dadu
  • 1 inci halia-potong kecil/dadu
  • 2 btg serai-racik halus2
  • 1 s/b ciliboh
Bahan Sos:-
  • 2 s/b sos tiram
  • 1 s/b sos cili
  • 2 s/b sos plum
  • 1 s/b kicap manis
  • 1 s/b tepung gandum-bancuh (nak likatkan kuah)
  • Air secukupnya

Cara-cara
  1. Bersihkan ikan dan lumur dengan serbuk kunyit dan garam kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Kemudian, tumis bahan2 tumis dan goreng hingga garing. 
  3. Masukkan bahan sos, gula, jus limau, garam dan kacau rata.
  4. Kemudian, masukkan pula sayur2, cilipadi, cilimerah dan masak dalam anggaran 2-3 minit
  5. Kalau nak berkuah, tambah air. Tambah bancuhan tepung gandum untuk melikatkan kuah. Tapi kalau taknak berkuah or banjir, tak letak pun takpe. terpulangla pd citarasa masing2.
  6. Bila dah masak, curahkan kuah/sos atas ikan yang dah digoreng tadi.
  7. Dah pun siap..Bolehla mamam ngn nasik
Makan lauk ni dengan telur dadar. Malas nak masak yang lain dah. Tambah ulam bendi sket, jadila. (^_^)


4 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ryna...
wahh.. sedap lauk tuu.... mesti cik abang mkn bertambah2 ni betul tak ryna?

p/s: terima kasih tertunggu2 entry akak.. takde yg special.. resepi kuih serimuka pisang aje.. tapi sedap tau.. (coz akak ni peminat pisang.. hehe) silalah intai2 ye..

~S~ said...

hahaha. ko menderhaka ngn aku ehh??? kang kene tulah br tau, hahahah


senang gile kan masak 3 rasa nih. aku pelik asal kedai kalo masak mahal nk mampus. derang ketuk harga tang ikan tu kot.

hana said...

assalamaualaikummmmm.... nih letak tipuware depan pintu... jgn buat2 tak tau! muekekekekee

Wan Ryna said...

kak madihaa: sedap tu serimuka pisang..boleh nak g intai pasni. hehe..Cik abe sy mkn je ape yg dimasak.nasib baik mkn tak memilih.hehe

Awe: hoho..jgnla jatuhkan tulah pd aku.ehe..memang kedai ketuk tang ikan tu. Masak memang senang giloss

K.hana: Ala, cari tupperware depan umah tak jumpe..mane nih..sape ambik!!! ngeh3

Tuesday, January 11, 2011

Ikan Masak 3 Rasa

Bangga dapat menyiapkan menu ikan masak 3 rasa untuk hari ni. Jakun sebab tak pernah guna sos plum. Tu yang jiwa meronta2 nak masak jugak lauk ni today. Walaupun takde ikan bawal atau siakap, takpela. Cencaru pun jadila. Bawal mahal weh. Ngehehe. Siakap lagila. Pasni kalau ade event ape2 boleh buat guna ikan yang sepatutnya pulak (tengok mood la). Hehe

Seperti yang dah diwar2kan sebelum ni, resepi asal from my fren, Puan Awe. Ni resepi asal beliau. Aku menderhaka pade ko Awe, aku modify sesuka hatiku. Hehe. Daun limau purut dah abis semalam wat masak ayam pedas limau purut. Tapi rasenya still mengancam. Mungkin penangan sos plum+serai tu. Sodap!!!

Ni la hasilnya. Tadaaaaaa........

Ikan Masak 3 rasa

Semak resepi pulak. Tak jauh beza ngan resepi asal. Masih menggunakan skill campak2 sesuka hati asal sedap. Muahaha

Bahan-bahan
  • 3-4 ekor ikan cencaru (bawal n siakap lagi sedap)
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 1/2 camca teh garam
  • 2 batang putik jagung- potong bulat2
  • 1/2 batang carrot-potong dadu
  • Tomato 1 biji-potong dadu
  • Nenas secukupnya-potong dadu
  • 3-4 btg cili padi
  • 1 cilimerah-potong serong
  • 1 s/b gula
  • 2 biji limau kasturi-perah jusnya

Bahan Tumis:-
  • 1 biji bawang besar-potong dadu
  • 2 ulas bawang putih-potong dadu
  • 1 inci halia-potong kecil/dadu
  • 2 btg serai-racik halus2
  • 1 s/b ciliboh
Bahan Sos:-
  • 2 s/b sos tiram
  • 1 s/b sos cili
  • 2 s/b sos plum
  • 1 s/b kicap manis
  • 1 s/b tepung gandum-bancuh (nak likatkan kuah)
  • Air secukupnya

Cara-cara
  1. Bersihkan ikan dan lumur dengan serbuk kunyit dan garam kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Kemudian, tumis bahan2 tumis dan goreng hingga garing. 
  3. Masukkan bahan sos, gula, jus limau, garam dan kacau rata.
  4. Kemudian, masukkan pula sayur2, cilipadi, cilimerah dan masak dalam anggaran 2-3 minit
  5. Kalau nak berkuah, tambah air. Tambah bancuhan tepung gandum untuk melikatkan kuah. Tapi kalau taknak berkuah or banjir, tak letak pun takpe. terpulangla pd citarasa masing2.
  6. Bila dah masak, curahkan kuah/sos atas ikan yang dah digoreng tadi.
  7. Dah pun siap..Bolehla mamam ngn nasik
Makan lauk ni dengan telur dadar. Malas nak masak yang lain dah. Tambah ulam bendi sket, jadila. (^_^)


4 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ryna...
wahh.. sedap lauk tuu.... mesti cik abang mkn bertambah2 ni betul tak ryna?

p/s: terima kasih tertunggu2 entry akak.. takde yg special.. resepi kuih serimuka pisang aje.. tapi sedap tau.. (coz akak ni peminat pisang.. hehe) silalah intai2 ye..

~S~ said...

hahaha. ko menderhaka ngn aku ehh??? kang kene tulah br tau, hahahah


senang gile kan masak 3 rasa nih. aku pelik asal kedai kalo masak mahal nk mampus. derang ketuk harga tang ikan tu kot.

hana said...

assalamaualaikummmmm.... nih letak tipuware depan pintu... jgn buat2 tak tau! muekekekekee

Wan Ryna said...

kak madihaa: sedap tu serimuka pisang..boleh nak g intai pasni. hehe..Cik abe sy mkn je ape yg dimasak.nasib baik mkn tak memilih.hehe

Awe: hoho..jgnla jatuhkan tulah pd aku.ehe..memang kedai ketuk tang ikan tu. Masak memang senang giloss

K.hana: Ala, cari tupperware depan umah tak jumpe..mane nih..sape ambik!!! ngeh3

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...