Mula2 nak tanya soalan cepu mas, ada ke orang yang tak tau masak ikan singgang?? Hoho..rasenye semua orang tahu kot. Pelik benau kalau ada yang taktau masak masakan yang paling mudah di dunia ni selain sambal sardin. Hehe. Anyway saja je, untuk koleksi diri sendiri. Nak tepek jugak resepi simple ni kat sini. My hobby okeh. Menu sebenar hari ni ayam masak kicap. Tapi rase tak best pula 1 lauk je. Tengok ikan ada dalam peti ais, decide buat singgang la. Tapi asam gelugur plak dah habis. Suruh hubby beli cepat2 sebelum dia balik lunch tadi. Hehe, tq abang..mekacih banyak2. Dapat jugak la makan ikan singgang buh bendi. Sedap2, nyum-nyum!
Waa..masyuk makan ulam cicah budu. Ikan singgang sy yang punye, ayam kicap my hubby punye. Hehe.. Budu untuk dua2 okeh. Tanpa budu, hidup kami tak bermakna. Ngeee (^_^)
Bahan-bahan ikan singgang (2 orang makan)
- 3-4 ekor ikan selar/kembong
- 3 keping asam gelugur
- 2inci lengkuas
- 1 inci kunyit (jika suka)
- Bawang putih 3 ulas-ketuk
- Bawang merah 2 ulas-mayang (tak letak pon takpe)
- Cili padi-4-5 biji
- Lada Merah-1 biji potong panjang
- Bendi-4-5 biji (jika suka)
- Garam dan gula
- Air secukupnya
Cara-cara
- Rebus ikan di dalam periuk. Masukkan sekali lengkuas, bawang putih, bawang merah, kunyit, asam gelugur, cilipadi, garam dan gula.
- Biarkan selama 15 minit, rasakan masam masin kuah singgang tu.
- Last sekali, masukkan bendi dan lada merah. Biarkan selama beberapa minit lagi. Siap!!
Ish-ish, senang yang amat. Hehe. Resepi ayam kicap tak letak kat sini sebab sama je ngn resepi ikan kicap. Cuma tukar guna ayam jela. Kalau nak resepi, refer kat sini ye kawan2. Okeh, taknak berceloteh panjang. Enough for this time (^_^).
No comments:
Post a Comment