Monday, December 13, 2010

Ikan Masak Kicap + Sotong Goreng Kunyit for today!!

Mengantukla pula mata ni lepas makan. Tak mau la tido, nanti jadi ular sawa kenyang pula. Nanti mengembang dengan jayanya. Hehe. Hari ni plan nak masak nasi minyak hujan panas. tapi semalam cari pewarna kat pasar malam, tak ada la pula. Kalau kat Wakaf Che Yeh banyak je jual. Sekotak berapa sen je. Kat sini kalau adapun yang dalam botol. Banyak pula tu. Bukan selalu pun nak guna, sekali-sekala je. Dah cancel masak nasi minyak hujan panas, terpaksala tukar menu pulak. As usual, menu yang diusulkan oleh en.suami la. Kena ikut selera dia la kan. Huhu. Ikan masak kicap kuah banjir dengan ulam kacang botol yang beli semalam. Dah siapmasak ikan kicap, rasa macam simple sangat pula satu lauk. Terus teringat sotong yang ada dalam peti sejuk. Asalnya nak buat sotong goreng kunyit. Serai tak ada pula. Treasure hunt dalam peti sejuk, terjumpa la daun limau purut. Kira ok juga sebab boleh cover serai tu. Tapi dah rasa lebih kurang sotong masak paprik la pula. Kat belakang rumah ada je pohon serai jiran sebelah tanam. tapi malas pula nak menapak keluar panas-panas ni. Buat jela guna bahan yang ada. Rasanya pun ok je, sedap la juga. Hehe..Dah start nak angkat bakul ni. Ahaks! Sebelum kemalasan melanda, nak tepek koleksi resepiku kat sini. Saja-saja, untuk kepuasan diri sendiri (^_^)


Bahan-bahan untuk Ikan Masak Kicap

4 ekor ikan kembung
Bawang merah 3ulas-tumbuk
Bawang putih 2 ulas-tumbuk
Halia 1 inci-tumbuk
Bawang besar-Potong bulat-bulat
Kicap pekat manis-2 sudu besar
Kicapmasin-2 sudu besar
Sos tiram-1 sudu besar
1 asam gelugur/cuka
Cili padi 2-3 biji (jika suka pedas)
Daun bawang untuk hiasan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

1. Goreng ikan yang telah diperap dengan kunyit dan garam. Jangan terlampau garing. Ketepikan
2. Tumis bahan2 yang telah ditumbuk (bawang merah,bawang putih dan halia).
3. Setelah ia garing, masukkan pula kicap manis, kicap masin dan sos tiram. Kacau seketika
4. Masukkan bawang besar yang dihiris bulat2 tadi bersama2 dengan cili padi. Akhir sekali boleh la masukkan ikan yang digoreng tadi.Masak hingga kuah pekat. Siap!!

Complete menu for today


Untuk resepi sotong kunyit tu lain kali la post resepi. Nak melayan sinetron Alisa ni. Huhu..Till we meet again

No comments:

Monday, December 13, 2010

Ikan Masak Kicap + Sotong Goreng Kunyit for today!!

Mengantukla pula mata ni lepas makan. Tak mau la tido, nanti jadi ular sawa kenyang pula. Nanti mengembang dengan jayanya. Hehe. Hari ni plan nak masak nasi minyak hujan panas. tapi semalam cari pewarna kat pasar malam, tak ada la pula. Kalau kat Wakaf Che Yeh banyak je jual. Sekotak berapa sen je. Kat sini kalau adapun yang dalam botol. Banyak pula tu. Bukan selalu pun nak guna, sekali-sekala je. Dah cancel masak nasi minyak hujan panas, terpaksala tukar menu pulak. As usual, menu yang diusulkan oleh en.suami la. Kena ikut selera dia la kan. Huhu. Ikan masak kicap kuah banjir dengan ulam kacang botol yang beli semalam. Dah siapmasak ikan kicap, rasa macam simple sangat pula satu lauk. Terus teringat sotong yang ada dalam peti sejuk. Asalnya nak buat sotong goreng kunyit. Serai tak ada pula. Treasure hunt dalam peti sejuk, terjumpa la daun limau purut. Kira ok juga sebab boleh cover serai tu. Tapi dah rasa lebih kurang sotong masak paprik la pula. Kat belakang rumah ada je pohon serai jiran sebelah tanam. tapi malas pula nak menapak keluar panas-panas ni. Buat jela guna bahan yang ada. Rasanya pun ok je, sedap la juga. Hehe..Dah start nak angkat bakul ni. Ahaks! Sebelum kemalasan melanda, nak tepek koleksi resepiku kat sini. Saja-saja, untuk kepuasan diri sendiri (^_^)


Bahan-bahan untuk Ikan Masak Kicap

4 ekor ikan kembung
Bawang merah 3ulas-tumbuk
Bawang putih 2 ulas-tumbuk
Halia 1 inci-tumbuk
Bawang besar-Potong bulat-bulat
Kicap pekat manis-2 sudu besar
Kicapmasin-2 sudu besar
Sos tiram-1 sudu besar
1 asam gelugur/cuka
Cili padi 2-3 biji (jika suka pedas)
Daun bawang untuk hiasan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

1. Goreng ikan yang telah diperap dengan kunyit dan garam. Jangan terlampau garing. Ketepikan
2. Tumis bahan2 yang telah ditumbuk (bawang merah,bawang putih dan halia).
3. Setelah ia garing, masukkan pula kicap manis, kicap masin dan sos tiram. Kacau seketika
4. Masukkan bawang besar yang dihiris bulat2 tadi bersama2 dengan cili padi. Akhir sekali boleh la masukkan ikan yang digoreng tadi.Masak hingga kuah pekat. Siap!!

Complete menu for today


Untuk resepi sotong kunyit tu lain kali la post resepi. Nak melayan sinetron Alisa ni. Huhu..Till we meet again

No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...