Friday, December 24, 2010

Pajeri Nenas

Taknak celoteh panjang, nak terus tepek resepi kat sini. Meh pakat cuba ya, senang je ni. Yang pastinya, memang sedap tau (^_^)




BAHAN-BAHAN :
  • 1/2 biji nenas-saiz besar
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 genggam udang kering
  • 4 camca besar kerisik
  • 3 camca besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Gula melaka/nisan
      Bahan tumis
  • 4 ulas bawang merah-dimayang
  • 2 ulas bawang putih-dimayang
  • 2 cm halia-dimayang
  • 2 cm kayu manis
  • 2 biji bunga lawang
  • 2 biji bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 peket serbuk kari daging-dibancuh
  • 2 sudu ciliboh
CARA-CARA :

1. Bersihkan nenas dan buang matanya. Potong ikut saiz yang sesuai.
2. Basuh udang kering.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bahan tumis. Kacau semua bahan dan masukkan udang kering. Kacau sampai garing  dan terus di masukkan ciliboh dan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau. Tumis lagi sampai rempah masak dan terbit minyak.
 4.Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap dan masukkan gula, kerisik dan buah nenas. Masukkan garam secukup rasa dan terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai nenas empuk.  
5. Pajeri nenas bolehlah dihidangkan dengan nasi bukhari, nasi minyak atau nasi putih panas2. Yummy!! 


No comments:

Friday, December 24, 2010

Pajeri Nenas

Taknak celoteh panjang, nak terus tepek resepi kat sini. Meh pakat cuba ya, senang je ni. Yang pastinya, memang sedap tau (^_^)




BAHAN-BAHAN :
  • 1/2 biji nenas-saiz besar
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 genggam udang kering
  • 4 camca besar kerisik
  • 3 camca besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Gula melaka/nisan
      Bahan tumis
  • 4 ulas bawang merah-dimayang
  • 2 ulas bawang putih-dimayang
  • 2 cm halia-dimayang
  • 2 cm kayu manis
  • 2 biji bunga lawang
  • 2 biji bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 peket serbuk kari daging-dibancuh
  • 2 sudu ciliboh
CARA-CARA :

1. Bersihkan nenas dan buang matanya. Potong ikut saiz yang sesuai.
2. Basuh udang kering.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bahan tumis. Kacau semua bahan dan masukkan udang kering. Kacau sampai garing  dan terus di masukkan ciliboh dan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau. Tumis lagi sampai rempah masak dan terbit minyak.
 4.Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap dan masukkan gula, kerisik dan buah nenas. Masukkan garam secukup rasa dan terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai nenas empuk.  
5. Pajeri nenas bolehlah dihidangkan dengan nasi bukhari, nasi minyak atau nasi putih panas2. Yummy!! 


No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...