.::Sahabat Maya::.

Friday, December 24, 2010

Resepi Nasi Bukhari Ayam

Hari ni "ter rajin" pula buat nasi bukhari. Bila gaji dah masuk, mula la my hubby nak makan yang sedap-sedap. Si isteri ni pula kena la berusaha cari resepi yang best2 untuk sang suami. Huhu. Ingat nak buat nasi arab. Tapi godek-godek blog, jumpa resepi ni. Nampak macam sedap (memang sedap pun), terus nak cuba. 

Cara masaknya sama dengan nasi beriani. Cuma ada tambahan rempah kurma+sos tomato masa buat tumisan nasi tu. Keseluruhannya sama je. Yang aku langgar peraturannya, tak buh ayam masa masak nasi. Nak makan 2 orang je. Dalam nasi nak letak ayam, then nak buat ayam goreng berempah lagi. Membazir tu. Fikir punya fikir, buat ayam goreng berempah je la. Atas request hubby juga. Kuahnya pajeri nenas. 

Sejak minggu lepas lagi mengidam nak makan pajeri nenas. Cari kat kedai tak ada la pula. Terpaksala buat sendiri. Kat Melaka ni asam pedas memang berlambak la. Tapi nak lauk-pauk lain memang kena explore semua kedai makan kat Melaka tengah ni. Kalau nak senang, baik buat sendiri. Jimat pula tu. 

Tak sempat nak ambil gambar menu hari ni, suami dah tak sabar-sabar nak makan. So, snap je la apa yang patut. Gamba full set pun tak sempat nak ambil, simpan buat collection. Cepat pula balik makan tengahari ni. Lapar katanya. Ehe.

Jom semak resepi. Tapi aku tak ikut betul-betul la step buat nasi bukhari ni. Lain kali nak cuba yang masak ayam sekali dengan nasi. (^_^)


Bahan-bahan Nasi Bukhari Ayam
  • 3 pot beras basmathi (basuh dan toskan)- guna beras biasa je.huhu
  • 2 s/b rempah kurma + 1 s/b sos tomato (bancuhkan)
  • Air secukupnya untuk masak nasi
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 pokok daun ketumbar (potong pendek)
  • 3 s/b minyak sapi/marjerin
  • Daun pandan-2-3 helai
  • garam
  • gula

      Bahan tumis
  • 5 ulas bawang merah-tumbuk
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 2 cm halia-tumbuk 
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
      Bahan Hiasan
  • Kismis
  • Gajus
  • Bawang goreng
Cara
1. Panaskan minyak sapi/marjerin dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian, masukkan rempah yang telah dibancu tadi. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan air, daun pandan, garam dan gula. Biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan nasi , daun ketumbar, kismis dan gajus. Biarkan mendidh dan kering seperti nasi biasa.
6. Bila sudah masak, gemburkan dan hidangkan bersama bawang goreng. Enak dimakan dengan kurma ayam,pajeri nenas, dalca dll. 

Pajeri nenas

Ayam goreng berempah

Resepi pajeri nenas dan ayam goreng berempah tak letak di sini. Nanti next entry la pulak. Lagipun resepi tu tak susah mana pun. Semua orang pun boleh buat punya lah. Yang pastinya, kombinasi menu hari ni memang sedap. Papadom dengan acar timun memang wajib ada. Sampaikan my hubby bawa bekal nasi ni pergi kerja petang ni. Memang jimatla masak sendiri. Nak tambah berapa kali pun boleh. kalau kat kedai mahunya berpuluh2 ringgit kena ketuk kan. Huhu. Okey lah, banyak pula celotehnya. Jumpa lagi!!!

No comments:

Friday, December 24, 2010

Resepi Nasi Bukhari Ayam

Hari ni "ter rajin" pula buat nasi bukhari. Bila gaji dah masuk, mula la my hubby nak makan yang sedap-sedap. Si isteri ni pula kena la berusaha cari resepi yang best2 untuk sang suami. Huhu. Ingat nak buat nasi arab. Tapi godek-godek blog, jumpa resepi ni. Nampak macam sedap (memang sedap pun), terus nak cuba. 

Cara masaknya sama dengan nasi beriani. Cuma ada tambahan rempah kurma+sos tomato masa buat tumisan nasi tu. Keseluruhannya sama je. Yang aku langgar peraturannya, tak buh ayam masa masak nasi. Nak makan 2 orang je. Dalam nasi nak letak ayam, then nak buat ayam goreng berempah lagi. Membazir tu. Fikir punya fikir, buat ayam goreng berempah je la. Atas request hubby juga. Kuahnya pajeri nenas. 

Sejak minggu lepas lagi mengidam nak makan pajeri nenas. Cari kat kedai tak ada la pula. Terpaksala buat sendiri. Kat Melaka ni asam pedas memang berlambak la. Tapi nak lauk-pauk lain memang kena explore semua kedai makan kat Melaka tengah ni. Kalau nak senang, baik buat sendiri. Jimat pula tu. 

Tak sempat nak ambil gambar menu hari ni, suami dah tak sabar-sabar nak makan. So, snap je la apa yang patut. Gamba full set pun tak sempat nak ambil, simpan buat collection. Cepat pula balik makan tengahari ni. Lapar katanya. Ehe.

Jom semak resepi. Tapi aku tak ikut betul-betul la step buat nasi bukhari ni. Lain kali nak cuba yang masak ayam sekali dengan nasi. (^_^)


Bahan-bahan Nasi Bukhari Ayam
  • 3 pot beras basmathi (basuh dan toskan)- guna beras biasa je.huhu
  • 2 s/b rempah kurma + 1 s/b sos tomato (bancuhkan)
  • Air secukupnya untuk masak nasi
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 pokok daun ketumbar (potong pendek)
  • 3 s/b minyak sapi/marjerin
  • Daun pandan-2-3 helai
  • garam
  • gula

      Bahan tumis
  • 5 ulas bawang merah-tumbuk
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 2 cm halia-tumbuk 
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
      Bahan Hiasan
  • Kismis
  • Gajus
  • Bawang goreng
Cara
1. Panaskan minyak sapi/marjerin dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian, masukkan rempah yang telah dibancu tadi. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan air, daun pandan, garam dan gula. Biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan nasi , daun ketumbar, kismis dan gajus. Biarkan mendidh dan kering seperti nasi biasa.
6. Bila sudah masak, gemburkan dan hidangkan bersama bawang goreng. Enak dimakan dengan kurma ayam,pajeri nenas, dalca dll. 

Pajeri nenas

Ayam goreng berempah

Resepi pajeri nenas dan ayam goreng berempah tak letak di sini. Nanti next entry la pulak. Lagipun resepi tu tak susah mana pun. Semua orang pun boleh buat punya lah. Yang pastinya, kombinasi menu hari ni memang sedap. Papadom dengan acar timun memang wajib ada. Sampaikan my hubby bawa bekal nasi ni pergi kerja petang ni. Memang jimatla masak sendiri. Nak tambah berapa kali pun boleh. kalau kat kedai mahunya berpuluh2 ringgit kena ketuk kan. Huhu. Okey lah, banyak pula celotehnya. Jumpa lagi!!!

No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...