Friday, November 19, 2010

November already....hmm..meh try resepi solok lada kelate

Lame sudah blog ni tak di update..huhu..nak kate busy tak jugak,bukan khoje pon.tapi yela,malas nak online je..hmm,hari ni genap 2 bulan 3 hari i've been married. sekejap je masa berlalu. tak sangka perkenalanku dengan si dia berakhir di jinjang pelamin juga. Alhamdulillah,thank you Allah. a bit about my hubby.dia baik,penyayang,penyabar (tak mcm aku) heheh..dia seorang yg kuat semangat.sentiasa kelihatan tenang walaupun bnyk dugaan yg melanda. Yela,semua wanita kat dunia ni nak suami yg terbaik kan. Nak seseorang yang memahami. kahwin ni bukan nya untuk sehari dua. Kalau boleh hingga hujung nyawa.. so do i..syukur Alhamdulillah suamiku begitu memahami diriku. Walaupun usia perkahwinan ni masih baru, harap ia berkekalan ke akhir hayat. Best jugak jd surirumah ni. Boleh masak yg sedap2 utk suami. tiap hari, ade je idea nak masak masakan istimewa utk suami. walaupun simple, sejuk rase hati bila suami puji masakan kita kan..hehe,semua isteri akan rase benda yg same kot. hari ni wat solok lada.atas permintaan encik suami..huhu. Kalau solok lada ala kelate ni of course la manis sket. so,terpulanglah..kalau nak badan sihat kurangkanlah garam dan gula tu.hehe..okes, nak kongsi resepi kat cni..utk rujukan diri sendiri jugak takot2 terlupa ;)


resepi ni bnyk kat intenet..huhu..kat umah selalu buat,sebab ramai yg suke.resepinye:

ikan kembong/selar/selayang->4-5 ekor(saiz kecil.kalau besar 2-3 ekor je)
lada hijau->10-12 biji (bergantung pd inti)
kelapa parut -> 1 biji (separuh inti,separuh wat rebus lada tu)
kerisik-> 1 sudu teh
lada hitam->10 biji
bawang merah->5-6 ulas
bwg putih->2 ulas
halia sikit(dlm 1 inci)
garam,gula secukup rasa

cara2:

1. mula2 rebus ikan tu..bila dah masak ambil isinye
2. tumbuk lada hitam,bawang merah+bawang ptih+halia.letak dalam satu bekas
3. tumbuk kelapa parut (kasar2 pon takpe)+ tumbuk ikan
4.Gaul semua n tambah gula,garam,perasa.kalau nak inti elok,buh telur sikit.sebiji pon ok.
5.Isi inti dalam cili hijau yang dah dibelah tengah.then susun dalam periuk.letak santan sikit.rebus sampai santan kering.dah siap.huhuhu

selamat mencuba :)

No comments:

Friday, November 19, 2010

November already....hmm..meh try resepi solok lada kelate

Lame sudah blog ni tak di update..huhu..nak kate busy tak jugak,bukan khoje pon.tapi yela,malas nak online je..hmm,hari ni genap 2 bulan 3 hari i've been married. sekejap je masa berlalu. tak sangka perkenalanku dengan si dia berakhir di jinjang pelamin juga. Alhamdulillah,thank you Allah. a bit about my hubby.dia baik,penyayang,penyabar (tak mcm aku) heheh..dia seorang yg kuat semangat.sentiasa kelihatan tenang walaupun bnyk dugaan yg melanda. Yela,semua wanita kat dunia ni nak suami yg terbaik kan. Nak seseorang yang memahami. kahwin ni bukan nya untuk sehari dua. Kalau boleh hingga hujung nyawa.. so do i..syukur Alhamdulillah suamiku begitu memahami diriku. Walaupun usia perkahwinan ni masih baru, harap ia berkekalan ke akhir hayat. Best jugak jd surirumah ni. Boleh masak yg sedap2 utk suami. tiap hari, ade je idea nak masak masakan istimewa utk suami. walaupun simple, sejuk rase hati bila suami puji masakan kita kan..hehe,semua isteri akan rase benda yg same kot. hari ni wat solok lada.atas permintaan encik suami..huhu. Kalau solok lada ala kelate ni of course la manis sket. so,terpulanglah..kalau nak badan sihat kurangkanlah garam dan gula tu.hehe..okes, nak kongsi resepi kat cni..utk rujukan diri sendiri jugak takot2 terlupa ;)


resepi ni bnyk kat intenet..huhu..kat umah selalu buat,sebab ramai yg suke.resepinye:

ikan kembong/selar/selayang->4-5 ekor(saiz kecil.kalau besar 2-3 ekor je)
lada hijau->10-12 biji (bergantung pd inti)
kelapa parut -> 1 biji (separuh inti,separuh wat rebus lada tu)
kerisik-> 1 sudu teh
lada hitam->10 biji
bawang merah->5-6 ulas
bwg putih->2 ulas
halia sikit(dlm 1 inci)
garam,gula secukup rasa

cara2:

1. mula2 rebus ikan tu..bila dah masak ambil isinye
2. tumbuk lada hitam,bawang merah+bawang ptih+halia.letak dalam satu bekas
3. tumbuk kelapa parut (kasar2 pon takpe)+ tumbuk ikan
4.Gaul semua n tambah gula,garam,perasa.kalau nak inti elok,buh telur sikit.sebiji pon ok.
5.Isi inti dalam cili hijau yang dah dibelah tengah.then susun dalam periuk.letak santan sikit.rebus sampai santan kering.dah siap.huhuhu

selamat mencuba :)

No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...