Saturday, November 20, 2010

Char Kuey Tiow sedap!!!

Dunno what to do..ape laie, online la..huhu..lapar pulak perut nih..tunggu suami masak ikan celup tepung..haaa..jgn main3..tu dia nyer expertise..bab2 masak bleh tahan jugak dia. Yang tak tahannye kalau dia tgh masak aku takleh nak interframe..dia kate mengganggu konsentrasi..huhu..kelakau nau..takpela..yg penting dia sudi nak masak kan.sedap tak sedap tu belakang kira..Asal dibuat dgn penuh kasih sayang, semuanya akan rase sedap..serius..I love my hubby :).. Nway sebnanye nak kongsi resepi char kuey tiow yg buat semalam..jatuh dalam kategori sedap la jugak. Masak utk isi perut sendiri dan suami terchenta..huhu..kira sama level la ngn yg jual kat kedai tu..eheh..okeh..let's see the ingredients n how to do it!



Kuey Tiow- 1/2 paket (terpulang berape org nak mkn)
kerang-100gram
udang-5-6 ekor
Fish cake-1 keping
telur-1 biji
daun kucai-20sen
taugeh-20sen
bwg putih-3-4 ulas(tumbuk)
bwg merah-2 ulas(tumbuk)
cili giling-1 sudu besar
kicap manis-2 sudu
kicap masin-2 sudu
sos tiram-1 sudu bsr
sedikit sos tomato(kalau suka masam)
garam,gula, secukup rasa. Kalau suka leh tambah serbuk lada putih.taknak pon takpe
minyak utk menumis

Cara2:

1.Mula2 siram kuey tiow ngn air.kira basuh dulu sebelum dimasak yer
2. Cuci kerang,udang,sayur2 dan yang sewaktu dgnnya
3. panaskan minyak di dalam kuali.tumis bahan2 yang ditumbuk sehingga garing
4. masukkan cili giling,tumis lagi sehingga naik bau
5.kemudian masukkan kicap,sos tomato,garam dan gula,serbuk lada putih..kacau lg
6. Masukkan kerang, udang, fishcake dan kacau seketika.
7. Masukkan air. gunakan api yang bsar utk masak char kuey tiow ni..masukkan telur,sayur(kucai+taugeh)..kacau lg hingga menggelegak
8. Lastly,masukkan char kuey tiow..Biarkan seketika..okeh..dah siap..jgn biar lame2 sgt atas api..nanti kembang plak kuey tiow nya..

Hidangkan dengan sambal kicap..sedap yang amat..my hubby ske sgt2..huhu..okeh, ikan celup tepung dah siap..time to eat..tak sabor nak makan...hehe =)

No comments:

Saturday, November 20, 2010

Char Kuey Tiow sedap!!!

Dunno what to do..ape laie, online la..huhu..lapar pulak perut nih..tunggu suami masak ikan celup tepung..haaa..jgn main3..tu dia nyer expertise..bab2 masak bleh tahan jugak dia. Yang tak tahannye kalau dia tgh masak aku takleh nak interframe..dia kate mengganggu konsentrasi..huhu..kelakau nau..takpela..yg penting dia sudi nak masak kan.sedap tak sedap tu belakang kira..Asal dibuat dgn penuh kasih sayang, semuanya akan rase sedap..serius..I love my hubby :).. Nway sebnanye nak kongsi resepi char kuey tiow yg buat semalam..jatuh dalam kategori sedap la jugak. Masak utk isi perut sendiri dan suami terchenta..huhu..kira sama level la ngn yg jual kat kedai tu..eheh..okeh..let's see the ingredients n how to do it!



Kuey Tiow- 1/2 paket (terpulang berape org nak mkn)
kerang-100gram
udang-5-6 ekor
Fish cake-1 keping
telur-1 biji
daun kucai-20sen
taugeh-20sen
bwg putih-3-4 ulas(tumbuk)
bwg merah-2 ulas(tumbuk)
cili giling-1 sudu besar
kicap manis-2 sudu
kicap masin-2 sudu
sos tiram-1 sudu bsr
sedikit sos tomato(kalau suka masam)
garam,gula, secukup rasa. Kalau suka leh tambah serbuk lada putih.taknak pon takpe
minyak utk menumis

Cara2:

1.Mula2 siram kuey tiow ngn air.kira basuh dulu sebelum dimasak yer
2. Cuci kerang,udang,sayur2 dan yang sewaktu dgnnya
3. panaskan minyak di dalam kuali.tumis bahan2 yang ditumbuk sehingga garing
4. masukkan cili giling,tumis lagi sehingga naik bau
5.kemudian masukkan kicap,sos tomato,garam dan gula,serbuk lada putih..kacau lg
6. Masukkan kerang, udang, fishcake dan kacau seketika.
7. Masukkan air. gunakan api yang bsar utk masak char kuey tiow ni..masukkan telur,sayur(kucai+taugeh)..kacau lg hingga menggelegak
8. Lastly,masukkan char kuey tiow..Biarkan seketika..okeh..dah siap..jgn biar lame2 sgt atas api..nanti kembang plak kuey tiow nya..

Hidangkan dengan sambal kicap..sedap yang amat..my hubby ske sgt2..huhu..okeh, ikan celup tepung dah siap..time to eat..tak sabor nak makan...hehe =)

No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...