Sunday, November 21, 2010

Resepi Gulai Lemak Telur Itik

Erk..alhamdulillah..kenyang sudah. baru lepas mamam tengah hari ngn hubby.Hujung minggu mcm ni memang sesuai sgt la untuk bersantai, especially for mereka yg bekerja la kan. Nak keluar jalan2 pun hari panas. Baik la duk je kat rumah..layan Melodi. Kemas2 rumah..ade la jugak faedah nye kan. Nak dijadikan cerita, sebelum masak td memang decide nak buat gulai telur. dalam 2 minggu lepas beli. Dahla tak simpan dalam peti sejuk. Gi simpan dalam kabinet..huahua bijak2!! Tengok2 memang dah bau semacam la kan.semerbak yang amat.huhu..encik hubby pulak tengah mengidam gulai telur. Ape lg, terus g kedai beli telur itik kat kedai apek. Mahal sungguh RM1 sebiji. Biasanya telur asin RM1 sebiji. Dah mengidam punye pasal beli la jugak. Balik tu terus siap2 nak masak. Lepas 30 minit..Jeng jeng jeng..inilah hasil nye..yummy!!!


Nak tau resepinya?..okeh, let's share

Telur itik 3 biji
Santan pekat -1 cawan
Santan cair-1cawan
Asam keping-2
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk cili merah
Garam,gula,perasa (secukup rase)
Tambahan: Bendi,timun.nak tambah belimbing buluh pon sodap!!
Daun kunyit(kalau suka)


Bahan tumbuk:
Bawang merah-4ulas
Cili padi-6-7 biji (nak pedas sila tambah lg =))
Halia-2cm
Kunyit hidup-2 cm
Lengkuas-2cm(diketuk)

Cara:
1. Masukkan santan cair ke dalam periuk. Kemudian masukkan pula bahan2 yang telah ditumbuk tadi(bawang merah,halia,kunyit hidup) + lengkuas
2. Masukkan asam keping,serbuk kunyit,serbuk cili,garam,gula dan perasa
3. Bila dah menggelegak,kacau perlahan nak elakkan pecah minyak. Kecilkan api, dan masukkan telur 1 persatu (jgn sampai telur merahnya pecah tau)
4. Bila telur sudah masak, bolehla dimasukkan bendi dan timun.kacau seketika
5. Siap sudahhh..huhu

p/s: Aku tak suka gulai lemak telur yang letak serai sebab rase nya kurang Kick! berbanding yang tambah lengkuas. Gulai lemak yang taruk serai cuma sesuai utk ketam je. Tu pandangan peribadi aku la. lain org lain citarasanya kan..hmm..menu utk hari ni memang best sebab kombinasi ngn ikan kembung masak sambal tumis..Sodapp!! tambah ulam lagi masyuk..dah taknak makan budu or cencaluk sebab jerawat kian bermaharajalela kat muka..mkn ngn sambal tumis jela..hehe

No comments:

Sunday, November 21, 2010

Resepi Gulai Lemak Telur Itik

Erk..alhamdulillah..kenyang sudah. baru lepas mamam tengah hari ngn hubby.Hujung minggu mcm ni memang sesuai sgt la untuk bersantai, especially for mereka yg bekerja la kan. Nak keluar jalan2 pun hari panas. Baik la duk je kat rumah..layan Melodi. Kemas2 rumah..ade la jugak faedah nye kan. Nak dijadikan cerita, sebelum masak td memang decide nak buat gulai telur. dalam 2 minggu lepas beli. Dahla tak simpan dalam peti sejuk. Gi simpan dalam kabinet..huahua bijak2!! Tengok2 memang dah bau semacam la kan.semerbak yang amat.huhu..encik hubby pulak tengah mengidam gulai telur. Ape lg, terus g kedai beli telur itik kat kedai apek. Mahal sungguh RM1 sebiji. Biasanya telur asin RM1 sebiji. Dah mengidam punye pasal beli la jugak. Balik tu terus siap2 nak masak. Lepas 30 minit..Jeng jeng jeng..inilah hasil nye..yummy!!!


Nak tau resepinya?..okeh, let's share

Telur itik 3 biji
Santan pekat -1 cawan
Santan cair-1cawan
Asam keping-2
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk cili merah
Garam,gula,perasa (secukup rase)
Tambahan: Bendi,timun.nak tambah belimbing buluh pon sodap!!
Daun kunyit(kalau suka)


Bahan tumbuk:
Bawang merah-4ulas
Cili padi-6-7 biji (nak pedas sila tambah lg =))
Halia-2cm
Kunyit hidup-2 cm
Lengkuas-2cm(diketuk)

Cara:
1. Masukkan santan cair ke dalam periuk. Kemudian masukkan pula bahan2 yang telah ditumbuk tadi(bawang merah,halia,kunyit hidup) + lengkuas
2. Masukkan asam keping,serbuk kunyit,serbuk cili,garam,gula dan perasa
3. Bila dah menggelegak,kacau perlahan nak elakkan pecah minyak. Kecilkan api, dan masukkan telur 1 persatu (jgn sampai telur merahnya pecah tau)
4. Bila telur sudah masak, bolehla dimasukkan bendi dan timun.kacau seketika
5. Siap sudahhh..huhu

p/s: Aku tak suka gulai lemak telur yang letak serai sebab rase nya kurang Kick! berbanding yang tambah lengkuas. Gulai lemak yang taruk serai cuma sesuai utk ketam je. Tu pandangan peribadi aku la. lain org lain citarasanya kan..hmm..menu utk hari ni memang best sebab kombinasi ngn ikan kembung masak sambal tumis..Sodapp!! tambah ulam lagi masyuk..dah taknak makan budu or cencaluk sebab jerawat kian bermaharajalela kat muka..mkn ngn sambal tumis jela..hehe

No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...