Sunday, May 25, 2014

Update resepi?

Assalamualaikum

Mesti korang tengah frust Liew Daren tak berjaya dalam merebut Piala Thomas 2014. Takpe la, kita kalah bermaruah. Nanti cuba lagi di lain masa. GO GO GO!!

Hmm.. rasa macam nak update resepi yang tertangguh. Ok, resepi yang biasa2 untuk tekak manusia biasa2. Boleh? Ada ke manusia luar biasa? Bukan manusia doh tu.. Alien namanya. Tak pun supernatural. Kuikui (ape lah daku merepek ni..hihi).

Alang-alang singgah ke sini, saya nak share resepi ayam blackpepper ni. Saya tahu, korang masak mesti lagi kebabooom dari saya. Niat cuma satu, tempek resepi for further reference. Maklumlah, den ingat2 lupo.. hehe

Check it out!!!


AYAM BLACKPEPPER




Bahan-bahan
  • 1/2 ekor Ayam (dibersihkan)
  • Bawang besar- potong dadu
  • Bawang putih- cincang halus
  • Sedikit halia -mayang halus
  • 1 s/b lada hitam (tumbuk)
  • Sos lada hitam (optional)
  • Sos tiram
  • Carrot
  • Bunga kubis (saya tak buh pun)
  • Cili merah
  • Garam/gula sesedap rasa
  • Minyak utk menumis
  • Air

Cara-cara
  1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan lada hitam, sos lada hitam, sos tiram bersama2 sedikit air.
  3. Masukkan pula ayam.. Gaul/kacau sebati.
  4. Rasakan kuah. Tambah gula dan garam secukup rasa.
  5. Bila agak2 ayam dah separuh masak, masukkan kubis bunga, carrot, dan cili merah. Biarkan selama beberapa minit. (kalau ayam masih belum masak, tambah lagi sedikit air)
  6. Bila ayam dah masak, angkat dan boleh dihidangkan. Walla~

Untuk resepi ini, saya tak goreng ayam terlebih dahulu. Sebab takmo ayam overcooked. Lagi satu, ayam tak mudah hancur macam ikan. So, tak perlu nak goreng pun. Tapi ada masanya saya goreng juga. Bergantung atas faktor kerajinan dan mood. haha.. 

Ok la, cukup setakat ini dulu. Ada masa saya singgah lagi. Dah jadi blog resepi dah ye. Macam tak ade cerita lain nak dikongsinya. Ada, baaaaaaaaaaanyak sangat! Nantilah, cari masa dan waktu sesuai untuk bercerita. Biar saya hapdet sal makan2 dulu. Sesuai dengan saiz badan penulis yang kiut ala2 panda ni.. ekekek

Repekan oleh:

RYNAHAKIMI


4 comments:

cik lisa said...

perh! meleleh kak oi! terliur sume ada -,-

aishah nin said...

wahhh,menyelerakan..thanks for sharing :)

Hafez Zahruddin said...

Alamak, sedapnya! Terima kasih sebab share resepi ni!

Dah tambah satu idea nak berbuka puasa nanti!

Hafez the Great
saya nak capai 68kg!

Cik Nadyya said...

wah sedapnya kak..
terliur nih.. huhu

Sunday, May 25, 2014

Update resepi?

Assalamualaikum

Mesti korang tengah frust Liew Daren tak berjaya dalam merebut Piala Thomas 2014. Takpe la, kita kalah bermaruah. Nanti cuba lagi di lain masa. GO GO GO!!

Hmm.. rasa macam nak update resepi yang tertangguh. Ok, resepi yang biasa2 untuk tekak manusia biasa2. Boleh? Ada ke manusia luar biasa? Bukan manusia doh tu.. Alien namanya. Tak pun supernatural. Kuikui (ape lah daku merepek ni..hihi).

Alang-alang singgah ke sini, saya nak share resepi ayam blackpepper ni. Saya tahu, korang masak mesti lagi kebabooom dari saya. Niat cuma satu, tempek resepi for further reference. Maklumlah, den ingat2 lupo.. hehe

Check it out!!!


AYAM BLACKPEPPER




Bahan-bahan
  • 1/2 ekor Ayam (dibersihkan)
  • Bawang besar- potong dadu
  • Bawang putih- cincang halus
  • Sedikit halia -mayang halus
  • 1 s/b lada hitam (tumbuk)
  • Sos lada hitam (optional)
  • Sos tiram
  • Carrot
  • Bunga kubis (saya tak buh pun)
  • Cili merah
  • Garam/gula sesedap rasa
  • Minyak utk menumis
  • Air

Cara-cara
  1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan lada hitam, sos lada hitam, sos tiram bersama2 sedikit air.
  3. Masukkan pula ayam.. Gaul/kacau sebati.
  4. Rasakan kuah. Tambah gula dan garam secukup rasa.
  5. Bila agak2 ayam dah separuh masak, masukkan kubis bunga, carrot, dan cili merah. Biarkan selama beberapa minit. (kalau ayam masih belum masak, tambah lagi sedikit air)
  6. Bila ayam dah masak, angkat dan boleh dihidangkan. Walla~

Untuk resepi ini, saya tak goreng ayam terlebih dahulu. Sebab takmo ayam overcooked. Lagi satu, ayam tak mudah hancur macam ikan. So, tak perlu nak goreng pun. Tapi ada masanya saya goreng juga. Bergantung atas faktor kerajinan dan mood. haha.. 

Ok la, cukup setakat ini dulu. Ada masa saya singgah lagi. Dah jadi blog resepi dah ye. Macam tak ade cerita lain nak dikongsinya. Ada, baaaaaaaaaaanyak sangat! Nantilah, cari masa dan waktu sesuai untuk bercerita. Biar saya hapdet sal makan2 dulu. Sesuai dengan saiz badan penulis yang kiut ala2 panda ni.. ekekek

Repekan oleh:

RYNAHAKIMI


4 comments:

cik lisa said...

perh! meleleh kak oi! terliur sume ada -,-

aishah nin said...

wahhh,menyelerakan..thanks for sharing :)

Hafez Zahruddin said...

Alamak, sedapnya! Terima kasih sebab share resepi ni!

Dah tambah satu idea nak berbuka puasa nanti!

Hafez the Great
saya nak capai 68kg!

Cik Nadyya said...

wah sedapnya kak..
terliur nih.. huhu

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...