Tuesday, September 10, 2013

Selera hujung minggu

Assalamualaikum wbt.

Hening je rasa hari ni.. Seiring dengan cuaca yang mendung. Sejak dari subuh tadi lagi hujan turun. Memang nyaman sangat kalau tido.. Heaven!!! hehe.. Tapi apakan daya banyak lalat yang bermaharajalela dalam rumah ni.. Jangan harapla ko nak lelap mata tu kan..hikhik

Ok, straight to the point. Hujung minggu  yang lalu kami bermenukan ikan siakap 3 rasa dan tomyam campur. Yup, itu memang lauk biasa. Takde apa yang istimewa pun. Mungkin yg special sikit adalah ikan siakap tu kan. Bukan hari-hari masak ikan ni. Sekarang harga kat Mydin cuma RM6.99 seekor. Agak murah kan?? Lepas ni tak tahulah kot2 nak harga dek melambungnya harga minyak.. Just wait & see =P


ikan siakap berselimut..hihihi

tomyam campur kalerful


Dulu dah pernah share resepi ikan 3 rasa ni *LINK*.. Tapi masa tu guna ikan cencaru. Hmm, apa-apa ikan pun boleh aje. Janji kudrat nak men'tiga-rasa'kan ikan-ikan tu ada..hihihi (punah bahasa ;p)

Resipi Ikan Masak 3 Rasa


Bahan-bahan
  • 3-4 ekor ikan siakap/bawal/kembong/dll
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 1/2 camca teh garam
  • 2 batang putik jagung- potong bulat2
  • 1/2 batang carrot-potong dadu
  • Tomato 1 biji-potong dadu
  • Nenas secukupnya-potong dadu
  • 3-4 btg cili padi
  • Daun limau purut
  • 1 cilimerah-potong serong
  • 1 s/b gula
  • 2 biji limau kasturi-perah jusnya
  • Sedikit tepung jagung/beras

Bahan Tumis:-
  • 1 biji bawang besar-potong dadu
  • 2 ulas bawang putih-potong dadu
  • 1 inci halia-potong kecil/dadu
  • 2 btg serai-racik halus2
  • 1 s/b ciliboh
Bahan Sos:-
  • 2 s/b sos tiram
  • 1 s/b sos cili
  • 2 s/b sos plum
  • 1 s/b kicap manis
  • 1 s/b tepung gandum-bancuh (nak likatkan kuah)
  • Air secukupnya

Cara-cara
  1. Bersihkan ikan dan lumur dengan serbuk kunyit, garam, dan sedikit tepung beras/jagung. Kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Kemudian, tumis bahan2 tumis dan goreng hingga garing. 
  3. Masukkan bahan sos, gula, jus limau, garam dan kacau rata.
  4. Kemudian, masukkan pula sayur2, cilipadi, cilimerah dan masak dalam anggaran 2-3 minit
  5. Kalau nak berkuah, tambah air. Tambah bancuhan tepung gandum untuk melikatkan kuah. Tapi kalau taknak berkuah or banjir, tak letak pun takpe. terpulangla pd citarasa masing2.
  6. Bila dah masak, curahkan kuah/sos atas ikan yang dah digoreng tadi.
  7. Dah pun siap..Bolehla mamam ngn nasik



Hari ni tak tahu lagi nak masak apa. Sotong masak singgang je lah. Ke sotong kunyit?? Hihihi.. nanti la nak kena tanya big boss. Aku apa-apa lauk pun tak kisah. Bedal aje semuanya.. kikiki

Untuk hafiey, nak masak sup suhun. Harap makan banyaklah macam semalam. Baru berbunga-bunga hati si ibu ni kan.. Ehee

Ok, sambung lagi di lain masa, tu pun kalau mood tak lemau la ye. Hihi.. Babai :)


P/s: Sedang menyelami potensi diri. Harus digali dalam-dalam, supaya ia tak dipersia ;)


RynaHakimi

2 comments:

cik atie said...

rajinnye memasak.. hihi.. kat tempat atie pun selalu hujan sekarang ni.. da macam musim tengkujuh lak rasa.. hihi

RynaHakimi said...

@cik atie
masak memasak itu wajib bila dah berkeluarga..hihihi.. tula, musim hujan ek skg ni?? tapi best..sejukkkkk :)

Tuesday, September 10, 2013

Selera hujung minggu

Assalamualaikum wbt.

Hening je rasa hari ni.. Seiring dengan cuaca yang mendung. Sejak dari subuh tadi lagi hujan turun. Memang nyaman sangat kalau tido.. Heaven!!! hehe.. Tapi apakan daya banyak lalat yang bermaharajalela dalam rumah ni.. Jangan harapla ko nak lelap mata tu kan..hikhik

Ok, straight to the point. Hujung minggu  yang lalu kami bermenukan ikan siakap 3 rasa dan tomyam campur. Yup, itu memang lauk biasa. Takde apa yang istimewa pun. Mungkin yg special sikit adalah ikan siakap tu kan. Bukan hari-hari masak ikan ni. Sekarang harga kat Mydin cuma RM6.99 seekor. Agak murah kan?? Lepas ni tak tahulah kot2 nak harga dek melambungnya harga minyak.. Just wait & see =P


ikan siakap berselimut..hihihi

tomyam campur kalerful


Dulu dah pernah share resepi ikan 3 rasa ni *LINK*.. Tapi masa tu guna ikan cencaru. Hmm, apa-apa ikan pun boleh aje. Janji kudrat nak men'tiga-rasa'kan ikan-ikan tu ada..hihihi (punah bahasa ;p)

Resipi Ikan Masak 3 Rasa


Bahan-bahan
  • 3-4 ekor ikan siakap/bawal/kembong/dll
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 1/2 camca teh garam
  • 2 batang putik jagung- potong bulat2
  • 1/2 batang carrot-potong dadu
  • Tomato 1 biji-potong dadu
  • Nenas secukupnya-potong dadu
  • 3-4 btg cili padi
  • Daun limau purut
  • 1 cilimerah-potong serong
  • 1 s/b gula
  • 2 biji limau kasturi-perah jusnya
  • Sedikit tepung jagung/beras

Bahan Tumis:-
  • 1 biji bawang besar-potong dadu
  • 2 ulas bawang putih-potong dadu
  • 1 inci halia-potong kecil/dadu
  • 2 btg serai-racik halus2
  • 1 s/b ciliboh
Bahan Sos:-
  • 2 s/b sos tiram
  • 1 s/b sos cili
  • 2 s/b sos plum
  • 1 s/b kicap manis
  • 1 s/b tepung gandum-bancuh (nak likatkan kuah)
  • Air secukupnya

Cara-cara
  1. Bersihkan ikan dan lumur dengan serbuk kunyit, garam, dan sedikit tepung beras/jagung. Kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Kemudian, tumis bahan2 tumis dan goreng hingga garing. 
  3. Masukkan bahan sos, gula, jus limau, garam dan kacau rata.
  4. Kemudian, masukkan pula sayur2, cilipadi, cilimerah dan masak dalam anggaran 2-3 minit
  5. Kalau nak berkuah, tambah air. Tambah bancuhan tepung gandum untuk melikatkan kuah. Tapi kalau taknak berkuah or banjir, tak letak pun takpe. terpulangla pd citarasa masing2.
  6. Bila dah masak, curahkan kuah/sos atas ikan yang dah digoreng tadi.
  7. Dah pun siap..Bolehla mamam ngn nasik



Hari ni tak tahu lagi nak masak apa. Sotong masak singgang je lah. Ke sotong kunyit?? Hihihi.. nanti la nak kena tanya big boss. Aku apa-apa lauk pun tak kisah. Bedal aje semuanya.. kikiki

Untuk hafiey, nak masak sup suhun. Harap makan banyaklah macam semalam. Baru berbunga-bunga hati si ibu ni kan.. Ehee

Ok, sambung lagi di lain masa, tu pun kalau mood tak lemau la ye. Hihi.. Babai :)


P/s: Sedang menyelami potensi diri. Harus digali dalam-dalam, supaya ia tak dipersia ;)


RynaHakimi

2 comments:

cik atie said...

rajinnye memasak.. hihi.. kat tempat atie pun selalu hujan sekarang ni.. da macam musim tengkujuh lak rasa.. hihi

RynaHakimi said...

@cik atie
masak memasak itu wajib bila dah berkeluarga..hihihi.. tula, musim hujan ek skg ni?? tapi best..sejukkkkk :)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...