Friday, September 27, 2013

Report Laksam :p

Asslamualaikum wbt

Ceh, tajuk macam buat report apa je kan, hikhik. First trial, haruslah buat laporan gitu. Padahal dah beli laksa segera kat pasaraya semalam, tapi hati terdetik nak cuba laksam. Bila diutarakan kepada encik suami, terus dia angkat tangan tanda setuju. Heh, laju aje bab makan..

Jadi tersimpanlah laksa segera tu dalam peti sejuk. Bila nak makan tu tak tahu lah. goreng boleh tak selain makan dengan kuah laksa? hihihi. 

Resepi ni diceduk dari belog Kak Ita Masam Manis. Selain cara nak buatnya senang, memang aku suka menyinggah ke teratak Kak Ita ni. Penuh ilmu masakan. Biasanya Kak Ita akan tunjukkan Step by step cara memasak/membuat kek. Yang ini memang aku salute. Memang tak kedekut ilmu. :)


Laksam in da house






Mintak maaf kawan-kawan ye, gambar sangatlah tak cantik. Sedang nak hidang laksam ni mulalah si kecik bergayut kat kain batikku. Hadoiii.. Terlondeh kain mak nak. hahahha.. Aci hidang je la. Takde nak ber'plating' bagai. Sambal pun lupa nak buh.. Encik suami dah tertunggu2 nak makan, al-maklumlah baru balik solat Jumaat. Haruslah kelaparan gitu :P





Nak resepi laksam? Ok, aku share cara nak buat laksam yang supermudah ni. Nak lagi senang, silalah ke page kak Ita ye :)

Resepi Laksam 

Sumber Asal: Kak Ita

Bahan2:-
  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam

Kaedah:-
  • Gaulkan semua bahan-bahan.
  • Panaskan kukusan.
  • Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak utk mengelak dari melekat.
  • Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
  • Kukus sampai masak.
  • Bila dah masak, keluarkan.
  • Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
  • Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
  • Ulang sampai habis

Adunan tu boleh hasilkan 12 gulung laksam yang sederhana besar. Aku guna pinggan aje, tudung periuk non hadooo.. Kalau ada pun besar sangat, tak muat pengukus. Yang kecik pula kaca, lagilah takleh guna. hentam je la labuuuu.

Resepi kuah laksa aku pernah share suatu masa dahulu (nampak sangat dah lama tak buat..ngeh3). Kalau nak tengok boleh KLIK SINI


Sekian repekan. Uolss wajib cuba resepi ni. Mudah gilerr nak buatnya.. :)



RynaHakimi

2 comments:

zaza nizam said...

sedap!! zaza pun lama dh xmkn laksam ni..nti leh ler buat hihi..

RynaHakimi said...

@zaza
Silakan buat..senang ajoooo..hihihi

Friday, September 27, 2013

Report Laksam :p

Asslamualaikum wbt

Ceh, tajuk macam buat report apa je kan, hikhik. First trial, haruslah buat laporan gitu. Padahal dah beli laksa segera kat pasaraya semalam, tapi hati terdetik nak cuba laksam. Bila diutarakan kepada encik suami, terus dia angkat tangan tanda setuju. Heh, laju aje bab makan..

Jadi tersimpanlah laksa segera tu dalam peti sejuk. Bila nak makan tu tak tahu lah. goreng boleh tak selain makan dengan kuah laksa? hihihi. 

Resepi ni diceduk dari belog Kak Ita Masam Manis. Selain cara nak buatnya senang, memang aku suka menyinggah ke teratak Kak Ita ni. Penuh ilmu masakan. Biasanya Kak Ita akan tunjukkan Step by step cara memasak/membuat kek. Yang ini memang aku salute. Memang tak kedekut ilmu. :)


Laksam in da house






Mintak maaf kawan-kawan ye, gambar sangatlah tak cantik. Sedang nak hidang laksam ni mulalah si kecik bergayut kat kain batikku. Hadoiii.. Terlondeh kain mak nak. hahahha.. Aci hidang je la. Takde nak ber'plating' bagai. Sambal pun lupa nak buh.. Encik suami dah tertunggu2 nak makan, al-maklumlah baru balik solat Jumaat. Haruslah kelaparan gitu :P





Nak resepi laksam? Ok, aku share cara nak buat laksam yang supermudah ni. Nak lagi senang, silalah ke page kak Ita ye :)

Resepi Laksam 

Sumber Asal: Kak Ita

Bahan2:-
  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam

Kaedah:-
  • Gaulkan semua bahan-bahan.
  • Panaskan kukusan.
  • Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak utk mengelak dari melekat.
  • Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
  • Kukus sampai masak.
  • Bila dah masak, keluarkan.
  • Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
  • Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
  • Ulang sampai habis

Adunan tu boleh hasilkan 12 gulung laksam yang sederhana besar. Aku guna pinggan aje, tudung periuk non hadooo.. Kalau ada pun besar sangat, tak muat pengukus. Yang kecik pula kaca, lagilah takleh guna. hentam je la labuuuu.

Resepi kuah laksa aku pernah share suatu masa dahulu (nampak sangat dah lama tak buat..ngeh3). Kalau nak tengok boleh KLIK SINI


Sekian repekan. Uolss wajib cuba resepi ni. Mudah gilerr nak buatnya.. :)



RynaHakimi

2 comments:

zaza nizam said...

sedap!! zaza pun lama dh xmkn laksam ni..nti leh ler buat hihi..

RynaHakimi said...

@zaza
Silakan buat..senang ajoooo..hihihi

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...