Tuesday, May 28, 2013

Nasi mentega dan stik daging

Assalamualaikum wbt..

Apa kabar kwn2..dah lunch?? jam dah masuk pukul 1 tgh hari ni.. huhu. Hari ni agak sibuk, kena mengemas apa yang patut. Baju untuk 3 orang tak buh dalam beg lagi. Haissshhh.. malas weh.. hehe.. Petang ni nak bertolak ke Shah Alam untuk menghadiri majlis perkahwinan my only brother yg belom kawen lagik.. Akhirnya jumpa jugak ngn jodohnya. Alhamdulillah =)

Sementara tunggu encik kimiey pulang petang ni dari team building, sempat siapkan juadah buat beliau. Tak plan pun nak buat nasi mentega. Sebab kalo stik je pun dah kenyang kot plus sayur2 tu kan.


Tapi mengenangkan encik kimiey ni perut nasi, nak kena ada jugak la hidangan nasi ni. Instead of nasi putih, buatla nasi mentega. Bajet western la khennnn..hihi

Sepatutnya daging tu tak perlu potong pun. Tapi nak senang makan aku hiris nipis2 terus. Kalo nak ikutkan, stik kena mentah kat bhgn dalam. tapi tak lalu eh tekak nak mkn mentah2.. uwekkk..hihi.. Aku panggang sampai betul2 masak la. Perap daging semalaman dgn lada sulah, bwg putih, sos tiram dan garam. So bila lama perap daging jadi lembut la.. takde la liat sangat bila makan :)

Untuk sos blackpepper tu guna kaedah sama untuk buat sos cendawan hari tu. Cuma tak buh cendawan la. Lebihkan lada hitam. Fuhh.. panas membara dalam badan bila mkn lada hitam ni. i loikeee..



Nasi mentega plak sepatutnya goreng nasi dingin dgn mentega aje. tapi kat umah takde nasi sejuk. So aku masak nasi macam biasa la. tinggal tumis bawang merah+garlic dgn mentega. Dah naik bau, masuk dalam rice cooker. Biar sampai masak. Hoh, senang citer. Segalanya terkejar2. ngan anak takmo tido, nak berdukung aje. Buat sesimple mungkin la kan. Soal rasa?? ah, ada aku kesah. hahah

Masa untuk kemas baju2 plak. Bab2 ngemas baju ni fail la. Aci sumbat beg je bleh tak?? hikhik.. adiosss.. jumpa lagi lepas cuti sekolah nanti =)




3 comments:

D_08 said...

stik daging.... mabeles........ awok sekaghang teringin nak makan rusuk daging bako..... perghhh.... pandei mike masak ye....

NoEn said...

perghhh...meleleh air liur..nk juga

RynaHakimi said...

@D_08
tu diaa org perak menyinggah sini..hehe..awok xlah pandai sgt masak..cuba2 boleh la :)

@NoEn
Huhu..resepi dah ada tu noen..silalah mencuba..ngeee :p

Tuesday, May 28, 2013

Nasi mentega dan stik daging

Assalamualaikum wbt..

Apa kabar kwn2..dah lunch?? jam dah masuk pukul 1 tgh hari ni.. huhu. Hari ni agak sibuk, kena mengemas apa yang patut. Baju untuk 3 orang tak buh dalam beg lagi. Haissshhh.. malas weh.. hehe.. Petang ni nak bertolak ke Shah Alam untuk menghadiri majlis perkahwinan my only brother yg belom kawen lagik.. Akhirnya jumpa jugak ngn jodohnya. Alhamdulillah =)

Sementara tunggu encik kimiey pulang petang ni dari team building, sempat siapkan juadah buat beliau. Tak plan pun nak buat nasi mentega. Sebab kalo stik je pun dah kenyang kot plus sayur2 tu kan.


Tapi mengenangkan encik kimiey ni perut nasi, nak kena ada jugak la hidangan nasi ni. Instead of nasi putih, buatla nasi mentega. Bajet western la khennnn..hihi

Sepatutnya daging tu tak perlu potong pun. Tapi nak senang makan aku hiris nipis2 terus. Kalo nak ikutkan, stik kena mentah kat bhgn dalam. tapi tak lalu eh tekak nak mkn mentah2.. uwekkk..hihi.. Aku panggang sampai betul2 masak la. Perap daging semalaman dgn lada sulah, bwg putih, sos tiram dan garam. So bila lama perap daging jadi lembut la.. takde la liat sangat bila makan :)

Untuk sos blackpepper tu guna kaedah sama untuk buat sos cendawan hari tu. Cuma tak buh cendawan la. Lebihkan lada hitam. Fuhh.. panas membara dalam badan bila mkn lada hitam ni. i loikeee..



Nasi mentega plak sepatutnya goreng nasi dingin dgn mentega aje. tapi kat umah takde nasi sejuk. So aku masak nasi macam biasa la. tinggal tumis bawang merah+garlic dgn mentega. Dah naik bau, masuk dalam rice cooker. Biar sampai masak. Hoh, senang citer. Segalanya terkejar2. ngan anak takmo tido, nak berdukung aje. Buat sesimple mungkin la kan. Soal rasa?? ah, ada aku kesah. hahah

Masa untuk kemas baju2 plak. Bab2 ngemas baju ni fail la. Aci sumbat beg je bleh tak?? hikhik.. adiosss.. jumpa lagi lepas cuti sekolah nanti =)




3 comments:

D_08 said...

stik daging.... mabeles........ awok sekaghang teringin nak makan rusuk daging bako..... perghhh.... pandei mike masak ye....

NoEn said...

perghhh...meleleh air liur..nk juga

RynaHakimi said...

@D_08
tu diaa org perak menyinggah sini..hehe..awok xlah pandai sgt masak..cuba2 boleh la :)

@NoEn
Huhu..resepi dah ada tu noen..silalah mencuba..ngeee :p

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...