Sunday, May 26, 2013

Menu hujung minggu: Chicken chop with mushroom gravy

Assalamualaikum..

Amboi tajuk..mat salleh tak hengat uolsss.. ekkkeeke.. Sesekali masak chicken chop ni haruslah fefelin' mat salleh kan.. ngeh3..

Pagi dah breakfast ngan nasi+kari ikan. tercari2 menu yang lebih ringan. Ingat nak buat yang simple2 aje cikenchop nih. Encik kimiey request nak mushroom gravy plak. haruslah creamy gitu.. haih..*dalam kepala mula mengira2 kalori yg bakal bertambah seiringan dengan suapan cikenchop nanti..huuuu*




Tapi aku sendiri pun lebih suka cikenchop ngan mushroom gravy nih. Blackpepper pon ok, tapi dah selalu sgt makan muak plak rasanya. So kita cuba sesuatu yg lain plak kali ni.. Tak susah nak buatnya.. Lebih kurang kaedah buat mushroom soup jugak. Cuma lebih pekat giteww..



Let me share this simple resipi. Memang simple pon. Sayur2 tu celur aje.. Yang dimasak cuma ayam, sos dan kentang.. Roti  tu optional. nak ganti kntang goreng boleh aje..sesedap rasa la ye. Lagi satu ayam ni pun aku panggang je. tak goreng pon..jimat minyak dan tenaga gitu..hehe

RESEPI CHICKEN CHOP SOS CENDAWAN

Bahan2

=Hirisan dada ayam (perap dengan sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa)
=Grill/panggang hingga masak. jgn overcooked plak ye =)

Untuk sos cendawan
=1/2 tin cendawan butang dlm tin (hiris nipis)
=150ml susu sejat
=1sb tepung gandum
=1sb mentega
=1 sb tomato sos
=sedikit kicap manis
=2 labu bwg besar (potong dadu)
=1s/b lada sulah
=stok ayam
=garam secukup rasa.


Cara2.
a. Ayam yang diperap td dipanggang hingga masak (eh, dah mention kat atas ek??hehe)
b. Untuk sos, goreng bawang besar dengan sedikit minyak hingga layu dan naik bau. Angkat dan ketepikan.
c. Dalam kuali yg sama, panaskan sedikit mentega. Masukkan tepung gandum dan kacau seketika.
d. Bila tepung dah larut, masukkan semua bahan diatas termasuklah bawang yg dah digoreng td.
e. Masak hingga kuah pekat.
f. Celur sayur2 pilihan anda. Nak ganti ngan coleslaw pon boleh.
g.Siap!




Amacam, senang kan resipi ni. Mula2 nak buat terfikir juga betul tak resepi yg bakal jadi eksperimen nanti. Bila dah masak, voila~.. macam makan kat restoran uolsss..

So, nak jimat silalah buat sendiri. Sedap tak sedap belakang kira, janji bleh tambah sesuka hati. takde nak kena cas tambahan.. Asal suami suka, makan tak toleh kiri kanan tu pn satu rahmat yang tak terhingga =)





No comments:

Sunday, May 26, 2013

Menu hujung minggu: Chicken chop with mushroom gravy

Assalamualaikum..

Amboi tajuk..mat salleh tak hengat uolsss.. ekkkeeke.. Sesekali masak chicken chop ni haruslah fefelin' mat salleh kan.. ngeh3..

Pagi dah breakfast ngan nasi+kari ikan. tercari2 menu yang lebih ringan. Ingat nak buat yang simple2 aje cikenchop nih. Encik kimiey request nak mushroom gravy plak. haruslah creamy gitu.. haih..*dalam kepala mula mengira2 kalori yg bakal bertambah seiringan dengan suapan cikenchop nanti..huuuu*




Tapi aku sendiri pun lebih suka cikenchop ngan mushroom gravy nih. Blackpepper pon ok, tapi dah selalu sgt makan muak plak rasanya. So kita cuba sesuatu yg lain plak kali ni.. Tak susah nak buatnya.. Lebih kurang kaedah buat mushroom soup jugak. Cuma lebih pekat giteww..



Let me share this simple resipi. Memang simple pon. Sayur2 tu celur aje.. Yang dimasak cuma ayam, sos dan kentang.. Roti  tu optional. nak ganti kntang goreng boleh aje..sesedap rasa la ye. Lagi satu ayam ni pun aku panggang je. tak goreng pon..jimat minyak dan tenaga gitu..hehe

RESEPI CHICKEN CHOP SOS CENDAWAN

Bahan2

=Hirisan dada ayam (perap dengan sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa)
=Grill/panggang hingga masak. jgn overcooked plak ye =)

Untuk sos cendawan
=1/2 tin cendawan butang dlm tin (hiris nipis)
=150ml susu sejat
=1sb tepung gandum
=1sb mentega
=1 sb tomato sos
=sedikit kicap manis
=2 labu bwg besar (potong dadu)
=1s/b lada sulah
=stok ayam
=garam secukup rasa.


Cara2.
a. Ayam yang diperap td dipanggang hingga masak (eh, dah mention kat atas ek??hehe)
b. Untuk sos, goreng bawang besar dengan sedikit minyak hingga layu dan naik bau. Angkat dan ketepikan.
c. Dalam kuali yg sama, panaskan sedikit mentega. Masukkan tepung gandum dan kacau seketika.
d. Bila tepung dah larut, masukkan semua bahan diatas termasuklah bawang yg dah digoreng td.
e. Masak hingga kuah pekat.
f. Celur sayur2 pilihan anda. Nak ganti ngan coleslaw pon boleh.
g.Siap!




Amacam, senang kan resipi ni. Mula2 nak buat terfikir juga betul tak resepi yg bakal jadi eksperimen nanti. Bila dah masak, voila~.. macam makan kat restoran uolsss..

So, nak jimat silalah buat sendiri. Sedap tak sedap belakang kira, janji bleh tambah sesuka hati. takde nak kena cas tambahan.. Asal suami suka, makan tak toleh kiri kanan tu pn satu rahmat yang tak terhingga =)





No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...