Sunday, May 19, 2013

Bakso in da house!!!

Assalamualaikum wbt..

Salam hujung minggu uolsss.. Keboringan yang amat ni.. Bukan tak keluar jalan2, cuma memandangkan encik kimiey kurang sihat maka aktiviti makan angin dihadkan..hhehe.. Pagi2 dah ke klinik amik ubat.. Pening katanya.. Mungkin sebab kurang rehat, plus kerja yang tak putus2.. Mengalahkan YB dah abang ye..kikik

Owh..emosi hari ni agak kacau sket. Charger laptop dah weng.. Kejap masuk cas, kejap mati.. haihhh..punca utama adalah si kecik masukkan charger dlm mulut, pastu hisap ala2 makan choki2 gitu.. Adoii... memang takleh lepa langsung..

Guna ajelah selagi boleh kan.. Dah rosak nanti terpaksalah umi pau abi mintak belikan charger baru..wakkaka.. Laptop dia yg rosak pun tak repair2 lagi, ni nak potong queue beli charger baru plak..huhu..abe potong elaun dinda bulan ni la..takpe, dinda relakan *sambil mata berkaca2 mcm pussy n da boots tgh mohon simpati*

Kembali kpd topik utama.. Kalau tak merapu meraban dulu tak sah kan.. hihi.. Sejenak sesi luahan perasaan.. Semalam sempat buat bakso untuk kami makan 3 beranak. Dah lama teringin nak buat. Cuma asyik tangguh je..

Tak sangka plak rasa dia sedap sangat. Terima kasih kepada empunya resepi yg sedap nih.. Ceduk dari myresepi.com, resepi cik iza. Minta izin kopipes ye =). Untuk rujukan sendiri di masa hadapan..



BAKSO BEBOLA DAGING

Bahan2

  • Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
  • Taugeh
  • Kobis dihiris halus
      UTK BEBOLA
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 2 sb telur (1/2 biji)
  • 1 sk tepung ubi / tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah n garam
     UTK KUAH
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging / pati ayam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa

Cara-cara

  1. UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
  2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
  3. UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
  4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
  5. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....



Memang sedap, sebijik mcm bakso paling sedap yg aku makan kat Melaka. Kedai tu depan hospital besar Melaka. Puas hati bila buat sendiri.. nak tambah banyak kali pun takde org marah..kikiki

Korang pun cubalah..siyess puas hati..Sedap hingga menjilat mangkuk.. Aroma lada putihnya memang perghhhh! mantop =) sampaikan si kecik hafiey pun suka sangat makannya.. Sesekali tukar selera ye nak.. Authentic gitu. huhu..




2 comments:

NoEn said...

ahhh...sedapnya...teringat kelazatan bakso cafe asma'

RynaHakimi said...

@Noen
huuu..memey sedap ah bakso cafe asma'.. lapar tetiba..hehe

Sunday, May 19, 2013

Bakso in da house!!!

Assalamualaikum wbt..

Salam hujung minggu uolsss.. Keboringan yang amat ni.. Bukan tak keluar jalan2, cuma memandangkan encik kimiey kurang sihat maka aktiviti makan angin dihadkan..hhehe.. Pagi2 dah ke klinik amik ubat.. Pening katanya.. Mungkin sebab kurang rehat, plus kerja yang tak putus2.. Mengalahkan YB dah abang ye..kikik

Owh..emosi hari ni agak kacau sket. Charger laptop dah weng.. Kejap masuk cas, kejap mati.. haihhh..punca utama adalah si kecik masukkan charger dlm mulut, pastu hisap ala2 makan choki2 gitu.. Adoii... memang takleh lepa langsung..

Guna ajelah selagi boleh kan.. Dah rosak nanti terpaksalah umi pau abi mintak belikan charger baru..wakkaka.. Laptop dia yg rosak pun tak repair2 lagi, ni nak potong queue beli charger baru plak..huhu..abe potong elaun dinda bulan ni la..takpe, dinda relakan *sambil mata berkaca2 mcm pussy n da boots tgh mohon simpati*

Kembali kpd topik utama.. Kalau tak merapu meraban dulu tak sah kan.. hihi.. Sejenak sesi luahan perasaan.. Semalam sempat buat bakso untuk kami makan 3 beranak. Dah lama teringin nak buat. Cuma asyik tangguh je..

Tak sangka plak rasa dia sedap sangat. Terima kasih kepada empunya resepi yg sedap nih.. Ceduk dari myresepi.com, resepi cik iza. Minta izin kopipes ye =). Untuk rujukan sendiri di masa hadapan..



BAKSO BEBOLA DAGING

Bahan2

  • Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
  • Taugeh
  • Kobis dihiris halus
      UTK BEBOLA
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 2 sb telur (1/2 biji)
  • 1 sk tepung ubi / tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah n garam
     UTK KUAH
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging / pati ayam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa

Cara-cara

  1. UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
  2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
  3. UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
  4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
  5. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....



Memang sedap, sebijik mcm bakso paling sedap yg aku makan kat Melaka. Kedai tu depan hospital besar Melaka. Puas hati bila buat sendiri.. nak tambah banyak kali pun takde org marah..kikiki

Korang pun cubalah..siyess puas hati..Sedap hingga menjilat mangkuk.. Aroma lada putihnya memang perghhhh! mantop =) sampaikan si kecik hafiey pun suka sangat makannya.. Sesekali tukar selera ye nak.. Authentic gitu. huhu..




2 comments:

NoEn said...

ahhh...sedapnya...teringat kelazatan bakso cafe asma'

RynaHakimi said...

@Noen
huuu..memey sedap ah bakso cafe asma'.. lapar tetiba..hehe

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...