Friday, May 17, 2013

Kuih akok.. entry basi =)

Assalamualaikum wbt..

Tibe2 datang mood nak collect resipi.. Kumpul2 resepi memang terapi buat jiwaku.. Mak sukooo.. hihihi.. Tapi kumpul tak semestinya semua cuba.. yang terpilih sahaja bakal dimasak ye.. tu pun kalo rajin la kan.. ngeh3.

Duk cari2 resepi kuih akok, pastinya jadi menu utama Ramadhan akan datang.Teringat dulu pernah cuba satu resepi nih.. Tapi lupa amik kat blog mana.. Tapi dah jumpa yg lebih kurang mcm hari tu jugak.. haruslah disimpan dlm blog nih. Kang jenuh nak cari resepi lagik.. Mintak izn kopipes ye tuan rumah =)


Sumber: Zaliana @Myresepi.com

Bahan-bahan ( 36 biji )

  • 5 biji telur
  • 200 ml pati santan
  • 100 ml air
  • 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
  • 30 gram tepung gandum
  • 3 helai daun pandan- disiat-siat
  • 2 cubit garam halus

Cara-cara

  1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
  2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
  3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.  
  4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut


Mmg sedap uolssss =)


Nasib baik ada simpan gambar kuih ni, buat masa Ramadhan tahun lepas. Ternyata sedap sengoti.. hihi.. Nak buat pun senang.. Kalo dah tekak klate tu, campak kat mana pun mesti nak cari kuih ni tiap kali bulan pose.. Menu wajib tuh ....

Ok.. mau sambung sesi pencarian resepi yg berikutnya.. Berkira2 nak buat biz Ramadhan nanti.. Agak2 biz ape ek?? =))




No comments:

Friday, May 17, 2013

Kuih akok.. entry basi =)

Assalamualaikum wbt..

Tibe2 datang mood nak collect resipi.. Kumpul2 resepi memang terapi buat jiwaku.. Mak sukooo.. hihihi.. Tapi kumpul tak semestinya semua cuba.. yang terpilih sahaja bakal dimasak ye.. tu pun kalo rajin la kan.. ngeh3.

Duk cari2 resepi kuih akok, pastinya jadi menu utama Ramadhan akan datang.Teringat dulu pernah cuba satu resepi nih.. Tapi lupa amik kat blog mana.. Tapi dah jumpa yg lebih kurang mcm hari tu jugak.. haruslah disimpan dlm blog nih. Kang jenuh nak cari resepi lagik.. Mintak izn kopipes ye tuan rumah =)


Sumber: Zaliana @Myresepi.com

Bahan-bahan ( 36 biji )

  • 5 biji telur
  • 200 ml pati santan
  • 100 ml air
  • 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
  • 30 gram tepung gandum
  • 3 helai daun pandan- disiat-siat
  • 2 cubit garam halus

Cara-cara

  1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
  2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
  3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.  
  4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut


Mmg sedap uolssss =)


Nasib baik ada simpan gambar kuih ni, buat masa Ramadhan tahun lepas. Ternyata sedap sengoti.. hihi.. Nak buat pun senang.. Kalo dah tekak klate tu, campak kat mana pun mesti nak cari kuih ni tiap kali bulan pose.. Menu wajib tuh ....

Ok.. mau sambung sesi pencarian resepi yg berikutnya.. Berkira2 nak buat biz Ramadhan nanti.. Agak2 biz ape ek?? =))




No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...