Tuesday, March 5, 2013

Kasihan anak umi

Assalamualaikum..

Tatkala post ini ditaip anakanda tercinta baru je baik dari chicken pox.. Poor my little baby.. Seminggu blog tak terusik.. Nasib baik hari ni terajin pula nak update.. huhu..


Baru baik cikenpox..girang hati kami bile tengok si comel senyum dan ketawa. Alhamdulillah..


Hari ni genap 9 hari diserang virus cikenpox ni.. Asalnya Ahad minggu lepas noticed ada satu blister kat badan hafiey.. Tapi macam mustahil plak kecik2 dah kena chicken pox kan (pemikiran naif seorang yg baru jadi ibu :p).. Tanya hubby, ni cikenpox ke?? en.kimiey dah cuak.. katanya "Ah sudah!! mcm mane ni yang..hafiey kena masuk ward la nanti kan??".. Isk, lagila gabra si ibu kan..

Terus call mak kat kampung..Tanya sal tanda2 cikenpox kat hafiey.. kata mak, biasanya demam dulu baru naik cikenpox.. Tapi hafiey takde plak demam..Haishh..gundah gulana rasa hati..  Kata mak lagi, baby biasanya naik campak dulu, baru kena cikenpox or org kelantan panggil 'berteh'..

Kitorang nak ke KL esoknya sebab en.kimiey ada kursus.. Stay pula kat rumah my sis yang baru beranak kecil.. Lagila kacau aku nak fikir.. kang berjangkit kat baby dia pulak.. Call my sis (dia keje nurse), tanya cemana kalau hafiey cikenpox.. Katanya tak kot sebab hafiey tak demam pon.. maybe gatal2 biasa.. So dia mintak aku dtg je rumah dia..stay kat sana..

Esoknya kami bertolak ke KL.. Keadaan hafiey tetap sama. Tak demam.. Tapi aku perasan ada pertambahan bintik2 berisi air kat badan dia.. Aduuhh..tambah cuak la kan.. Terus tunjuk kat adik.. Katanya tengok lagi sehari dua.. Ok.. aku rasa lega seketika.. eheh..

The next day, blisters dah ketara kat kepala.. Tak la kemerahan sangat, tapi tetap tak normal bagi aku.. Bagitau adik, dia suggest pergi check hafiey kat PPUM tempat dia kerja.. malamnya kami pergi.. Doc situ cakap memang cikenpox. Huwaaaaa...nak nangis rasa..

Katanya cikenpox zaman sekarang tak semestinya demam dulu. Naik dulu, then demam pun ada.. Macam kes hafiey ni la.. Doc bagi paracetamol utk demam (sebab memang cikenpox akan demam okeh).. Calamine lotion dia tak bagi sebab bimbang baby garu2 badan dia then masuk tangan dalam mulut.. Huh..haru biru..

Risau aku takut kot2 virus berjangkit kat baby my sis.. Nasib baik hari ni adik cakap takde apa2, baby sihat walafiat.. Lepas stay rumah adik aku, then bermalam pula kat rumah abang sulung aku.. Masa ni cikenpox hafiey dah mula banyak.. Mula penuh muka, kepala dan badan.. Sedih tengok dia.. badan dah mula panas, dedor nak demam..En.kimiey bawak ke klinik kanak2 area Kota Kemuning S.Alam..  Doc bagi ubat tahan gatal dan antiseptic utk sapu.

Malamnya hafiey mula tak boleh tidur malam.. Tido kejap, pastu jaga.. Tak selesa rasanya.. memang gilir2 jaga ngan en.kimiey.. Kesian anak umi.. kalaulah rasa sakit tu boleh di'transfer', biarlah umi yg tanggung semua tu. Tak sanggup lihat badan si kecil yang tak mengerti apa2 tu menanggung kesakitan. Dahla nak bagitau dia sakit or gatal tak boleh kan. Nangis je la yg dia tahu kan..

Alhamdulillah, hari ni baby umi dah pulih. Dah mula gelak ketawa macam biasa. Syukur ya Allah kau sembuhkan permata hati kami.. Tokmi kat kampung turut sama gembira.. Yela, cucu kesayangan kan.. eheh..Hopefully hafiey sihat sokmo2.. Pasni tak kena cikenpox dah.. Kecik2 dah kena ada baiknya.. Senang nak jaga.. Takde la jadi macam aku, umur 22 baru kena.. Dahla masa minggu exam kat U.. Nangis tak berlagu aku.. Huwaaa... mengimbau kembali kenangan lalu..huhu..


RynaHakimi


3 comments:

NoEn said...

kita kene chicken pox masa form 3
sian hafey

MarnieyZ said...

semoga bekas2 chicken pox tu hilang cepat. :)

RynaHakimi said...

@noen
Kesian sangat sebab dia masih kecil dah kena cikenpox..kita yg tua ni pon tak tertanggung sakit cikenpox..alhamdulillah dah sihat :)

@marnieyz
takla ketara sangat parut dia..maybe sebab dia baby lg..huhu

Tuesday, March 5, 2013

Kasihan anak umi

Assalamualaikum..

Tatkala post ini ditaip anakanda tercinta baru je baik dari chicken pox.. Poor my little baby.. Seminggu blog tak terusik.. Nasib baik hari ni terajin pula nak update.. huhu..


Baru baik cikenpox..girang hati kami bile tengok si comel senyum dan ketawa. Alhamdulillah..


Hari ni genap 9 hari diserang virus cikenpox ni.. Asalnya Ahad minggu lepas noticed ada satu blister kat badan hafiey.. Tapi macam mustahil plak kecik2 dah kena chicken pox kan (pemikiran naif seorang yg baru jadi ibu :p).. Tanya hubby, ni cikenpox ke?? en.kimiey dah cuak.. katanya "Ah sudah!! mcm mane ni yang..hafiey kena masuk ward la nanti kan??".. Isk, lagila gabra si ibu kan..

Terus call mak kat kampung..Tanya sal tanda2 cikenpox kat hafiey.. kata mak, biasanya demam dulu baru naik cikenpox.. Tapi hafiey takde plak demam..Haishh..gundah gulana rasa hati..  Kata mak lagi, baby biasanya naik campak dulu, baru kena cikenpox or org kelantan panggil 'berteh'..

Kitorang nak ke KL esoknya sebab en.kimiey ada kursus.. Stay pula kat rumah my sis yang baru beranak kecil.. Lagila kacau aku nak fikir.. kang berjangkit kat baby dia pulak.. Call my sis (dia keje nurse), tanya cemana kalau hafiey cikenpox.. Katanya tak kot sebab hafiey tak demam pon.. maybe gatal2 biasa.. So dia mintak aku dtg je rumah dia..stay kat sana..

Esoknya kami bertolak ke KL.. Keadaan hafiey tetap sama. Tak demam.. Tapi aku perasan ada pertambahan bintik2 berisi air kat badan dia.. Aduuhh..tambah cuak la kan.. Terus tunjuk kat adik.. Katanya tengok lagi sehari dua.. Ok.. aku rasa lega seketika.. eheh..

The next day, blisters dah ketara kat kepala.. Tak la kemerahan sangat, tapi tetap tak normal bagi aku.. Bagitau adik, dia suggest pergi check hafiey kat PPUM tempat dia kerja.. malamnya kami pergi.. Doc situ cakap memang cikenpox. Huwaaaaa...nak nangis rasa..

Katanya cikenpox zaman sekarang tak semestinya demam dulu. Naik dulu, then demam pun ada.. Macam kes hafiey ni la.. Doc bagi paracetamol utk demam (sebab memang cikenpox akan demam okeh).. Calamine lotion dia tak bagi sebab bimbang baby garu2 badan dia then masuk tangan dalam mulut.. Huh..haru biru..

Risau aku takut kot2 virus berjangkit kat baby my sis.. Nasib baik hari ni adik cakap takde apa2, baby sihat walafiat.. Lepas stay rumah adik aku, then bermalam pula kat rumah abang sulung aku.. Masa ni cikenpox hafiey dah mula banyak.. Mula penuh muka, kepala dan badan.. Sedih tengok dia.. badan dah mula panas, dedor nak demam..En.kimiey bawak ke klinik kanak2 area Kota Kemuning S.Alam..  Doc bagi ubat tahan gatal dan antiseptic utk sapu.

Malamnya hafiey mula tak boleh tidur malam.. Tido kejap, pastu jaga.. Tak selesa rasanya.. memang gilir2 jaga ngan en.kimiey.. Kesian anak umi.. kalaulah rasa sakit tu boleh di'transfer', biarlah umi yg tanggung semua tu. Tak sanggup lihat badan si kecil yang tak mengerti apa2 tu menanggung kesakitan. Dahla nak bagitau dia sakit or gatal tak boleh kan. Nangis je la yg dia tahu kan..

Alhamdulillah, hari ni baby umi dah pulih. Dah mula gelak ketawa macam biasa. Syukur ya Allah kau sembuhkan permata hati kami.. Tokmi kat kampung turut sama gembira.. Yela, cucu kesayangan kan.. eheh..Hopefully hafiey sihat sokmo2.. Pasni tak kena cikenpox dah.. Kecik2 dah kena ada baiknya.. Senang nak jaga.. Takde la jadi macam aku, umur 22 baru kena.. Dahla masa minggu exam kat U.. Nangis tak berlagu aku.. Huwaaa... mengimbau kembali kenangan lalu..huhu..


RynaHakimi


3 comments:

NoEn said...

kita kene chicken pox masa form 3
sian hafey

MarnieyZ said...

semoga bekas2 chicken pox tu hilang cepat. :)

RynaHakimi said...

@noen
Kesian sangat sebab dia masih kecil dah kena cikenpox..kita yg tua ni pon tak tertanggung sakit cikenpox..alhamdulillah dah sihat :)

@marnieyz
takla ketara sangat parut dia..maybe sebab dia baby lg..huhu

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...