Friday, December 9, 2011

Tongkol vs. Tuna??

Baru selesai menelaah sedikit bahan, preparation untuk esok hari sambil melayan lagu2 Damasutra yang best.. Preparation apa?? Adalah sikit2, hal2 orang tua budak2 takleh tau.. hikhik..

Besok berlainan hala tuju dengan encik kimi.. Sorang ke Kajang, sorang lagi ke Telok Mas.. Haihh..hari minggu yang terisi dengan aktiviti berbeza, tapi dengan tujuan yang sama.. jeng3x.. tujuan apakah itu?? hehe.. gataiiii nak suruh orang teka2 pulak (sila abaikan, tak penting pon).. ;)

Tak ada cerita nak dibebelkan.. Masak pon tak seberapa.. Masa terhad, mesti digunakan sehabis baik.. Walau sesibuk mana pun, masak itu perlu (bukan wajib ye, harus je..haha..alasan nak makan kat luar).. Masakan yang simple tak semestinya tak mengenyangkan.. tak gitu?? biar simple, asal menyelerakan..




Sila korang teka, lauk apakah itu?? haa kari??? takde maknanya kari hitam legam gitu.. haha.. (dah mula nak merapu dah ni).. Ni ikan tongkol masak kicap.. Lauk standard rumah ni.. ehehe.. Ada orang tu suka sangat makan lauk ni.. tak lain dan tak bukan kekandaku encik kimi.

Iyela.. setakat ikan kicap, tak kuasa nak beresepi2 ni.. Korang lagi terer masak dari aku kot.. So, entry ni tayang gambo ajela.. Edisi menghabiskan kicap jugak.. Dah lama tercongok dalam kabinet tu.. Dekat2 ngan tahun baru ni, semua barang dapo pun kenalah baru jugak kan.. haha.. kopakla poket big boss ;P





Bila tengok ikan tongkol ni, mai teringat tentang diskusi ngan my fren Huda.. Dia tanya ikan tuna dengan ikan tongkol ni sama ke tak.. Mula2 aku fikir jawapannya sama je, seba rupanya lebih kurang je. Saiz je berbeza. Tapi bila search kat tenet, macam2 pendapat ada.




Ternyata ikan tongkol dan tuna ni dari genus yang berlainan.. Ikan tongkol ni dari genus Euthynnus, meanwhile ikan tuna ni dari genus Thunnus... Secara tepatnya, mereka ni spesis berbeza la kan.. Hmm, selama ni aku tertipu. Ingat diorang ni adik beradik je.. hehe

Sekian sesi pembelajaran kita pada hari ni.. Kelas mari mengenal ikan la pulak kan.. hikhik.. 


P/s: Tak sabar tunggu esok =)



6 comments:

kakchik@ella said...

Feveret org2 dlm rmh KC jgk ni ryna.

RynaHakimi said...

@KC
eh, samalah kite kak..hehe..simple tapi sedap ;)

laskar pelangi said...

adessssssss!terliur la..makan ni mesti tambah nasi ni:)

RynaHakimi said...

@laskar pelangi
tau takpe..bertambah2 makannya..hehe ;)

So Shy Lady said...

kari hitam legam wah special sungguh nama tu he..he...

akk plak baru tau saiz ikan tuna tu bsar gdabak ingatkn kcik2 je

RynaHakimi said...

@SSL
kite pon ingat same je tuna ngan tongkol.imagine ikan tu kecik2 je..rupanya gedabak besaunya..Ish3.. baru ku tau..heheh ;)

Friday, December 9, 2011

Tongkol vs. Tuna??

Baru selesai menelaah sedikit bahan, preparation untuk esok hari sambil melayan lagu2 Damasutra yang best.. Preparation apa?? Adalah sikit2, hal2 orang tua budak2 takleh tau.. hikhik..

Besok berlainan hala tuju dengan encik kimi.. Sorang ke Kajang, sorang lagi ke Telok Mas.. Haihh..hari minggu yang terisi dengan aktiviti berbeza, tapi dengan tujuan yang sama.. jeng3x.. tujuan apakah itu?? hehe.. gataiiii nak suruh orang teka2 pulak (sila abaikan, tak penting pon).. ;)

Tak ada cerita nak dibebelkan.. Masak pon tak seberapa.. Masa terhad, mesti digunakan sehabis baik.. Walau sesibuk mana pun, masak itu perlu (bukan wajib ye, harus je..haha..alasan nak makan kat luar).. Masakan yang simple tak semestinya tak mengenyangkan.. tak gitu?? biar simple, asal menyelerakan..




Sila korang teka, lauk apakah itu?? haa kari??? takde maknanya kari hitam legam gitu.. haha.. (dah mula nak merapu dah ni).. Ni ikan tongkol masak kicap.. Lauk standard rumah ni.. ehehe.. Ada orang tu suka sangat makan lauk ni.. tak lain dan tak bukan kekandaku encik kimi.

Iyela.. setakat ikan kicap, tak kuasa nak beresepi2 ni.. Korang lagi terer masak dari aku kot.. So, entry ni tayang gambo ajela.. Edisi menghabiskan kicap jugak.. Dah lama tercongok dalam kabinet tu.. Dekat2 ngan tahun baru ni, semua barang dapo pun kenalah baru jugak kan.. haha.. kopakla poket big boss ;P





Bila tengok ikan tongkol ni, mai teringat tentang diskusi ngan my fren Huda.. Dia tanya ikan tuna dengan ikan tongkol ni sama ke tak.. Mula2 aku fikir jawapannya sama je, seba rupanya lebih kurang je. Saiz je berbeza. Tapi bila search kat tenet, macam2 pendapat ada.




Ternyata ikan tongkol dan tuna ni dari genus yang berlainan.. Ikan tongkol ni dari genus Euthynnus, meanwhile ikan tuna ni dari genus Thunnus... Secara tepatnya, mereka ni spesis berbeza la kan.. Hmm, selama ni aku tertipu. Ingat diorang ni adik beradik je.. hehe

Sekian sesi pembelajaran kita pada hari ni.. Kelas mari mengenal ikan la pulak kan.. hikhik.. 


P/s: Tak sabar tunggu esok =)



6 comments:

kakchik@ella said...

Feveret org2 dlm rmh KC jgk ni ryna.

RynaHakimi said...

@KC
eh, samalah kite kak..hehe..simple tapi sedap ;)

laskar pelangi said...

adessssssss!terliur la..makan ni mesti tambah nasi ni:)

RynaHakimi said...

@laskar pelangi
tau takpe..bertambah2 makannya..hehe ;)

So Shy Lady said...

kari hitam legam wah special sungguh nama tu he..he...

akk plak baru tau saiz ikan tuna tu bsar gdabak ingatkn kcik2 je

RynaHakimi said...

@SSL
kite pon ingat same je tuna ngan tongkol.imagine ikan tu kecik2 je..rupanya gedabak besaunya..Ish3.. baru ku tau..heheh ;)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...