Friday, December 16, 2011

Sweet sour ke 3 rasa???

Masak sweet sour ngan 3 rasa tu tak sama ke?? Rasanya sama je kot.. Dua2 ada rasa masam manis pedas (masin tak termasuk..hakhak)..

Ikan semua dah naik harga.. Ikan selar kuning yang cinonet pon dah RM9 sekilo kat Mydin.. Errrr.. ingat nak belikan untuk kucing, terpaksa cancel sebab mahal sangat.. Makan nasi putih ngan budu udahla ye kucing2 sekalian.. hehe..

Ikan bawal ni encik kimi beli kat pasar, 2 ekor RM8.. Ok la tu.. Sesekali nak juga merasa ikan mahal.. hihi.. Mahal ke?? Bagi kami yang sederhana ni rasa mahal la.. Bagi korang mungkin tidak.. eheee..







Sesekali masak 3 rasa ni best juga.. Fefeeling makan kat restoran gitu.. hihi.. Padahal masak pakai kuali montot itam tu je.. hehe.. Sekarang n nak makan apa pun semua dah mahal.. Pendek kata, terpaksa masak sendiri jika nak berjimat cermat tu kan..




Resipi boleh dijenguk kat SINI.. Tak buh pon sos pelam.. Ada yang lama tapi dah expired rupanya.. Tadi baru perasan.. Tak berani aihh nak buh.. Kang tak pepasal cherry berry.. Heh..busuk!!! haha

Yang ni untuk makan petang.. "Hitam2 si tampuk manggis............" Sila sambung peribahasa ini.. Hehe.. Jangan ditanya kenapa cekodok deghiyan ku ini hitam legam.. Standard la masak cekodok kan.. Ade ke cekodok putih?? Meh sini cer turunkan ilmu kat aku.. ekkekk.. *Cover malu sebab cekodok hitam.. auwww*





Amacam, berani tak nak makan?? Hitam2 pon, rasa durian tu kaw tau.. bau memang masyukkkk.. heheh.. ;)



Repekan,

Ryna Hakimi

9 comments:

So Shy Lady said...

akak t.reti la nk buat ckodok bntuk bulat comel cam tuuu

RynaHakimi said...

@SSL
Kalo buh soda bikarbonat kompem comel bulat mcm tu.. Tp kalo tak buh lagi sedap sebenarnya. Tapi tak comel2 la =)

kakchik@ella said...

3 rasa? Suwit sour? Kalau ikut resepi KC ada bezanya tau.

nur easy said...

mujur baru semalam makan.. mil masak..haha aci kan

RynaHakimi said...

@KC
ye ke KC?? hehe..maknanya kita tak abis explore lagi resipi ni..kena berguru lagik.. Nanti kita intai dapur kc ye ;)

@nur easy
haha..aci2.. lagi best orang yang tersayang masakkan.. kenyang perut sukahati..hehe =)

cik cek said...

Ya...masak seniri ..puas hati...mkn kat kedai...ada je yg tak menepati selera...cuma kena lebih2 rajin kan...:)

RynaHakimi said...

@cik cek
Absolutely true.huhu..biar lauk simple, janji masak sendiri.. hehe.. Malu la ngan kak cek, akak masak apapun menjadik.. Kite ni ala2 main masak2 blehla..hehe :)

Noraim said...

pandainya akak masak. sy kagum dgn org yg pandai masak2 pelbagai jenis. sy reti yg ringkas2 je. huhu.

RynaHakimi said...

@Noraim
Sekarang memang la noraim tgh blajar lagi.. Bila dah kawen nanti kompem terer.. Kena jugak blaja, nak kenyangkan perut suami kan.. heheh ;)

Friday, December 16, 2011

Sweet sour ke 3 rasa???

Masak sweet sour ngan 3 rasa tu tak sama ke?? Rasanya sama je kot.. Dua2 ada rasa masam manis pedas (masin tak termasuk..hakhak)..

Ikan semua dah naik harga.. Ikan selar kuning yang cinonet pon dah RM9 sekilo kat Mydin.. Errrr.. ingat nak belikan untuk kucing, terpaksa cancel sebab mahal sangat.. Makan nasi putih ngan budu udahla ye kucing2 sekalian.. hehe..

Ikan bawal ni encik kimi beli kat pasar, 2 ekor RM8.. Ok la tu.. Sesekali nak juga merasa ikan mahal.. hihi.. Mahal ke?? Bagi kami yang sederhana ni rasa mahal la.. Bagi korang mungkin tidak.. eheee..







Sesekali masak 3 rasa ni best juga.. Fefeeling makan kat restoran gitu.. hihi.. Padahal masak pakai kuali montot itam tu je.. hehe.. Sekarang n nak makan apa pun semua dah mahal.. Pendek kata, terpaksa masak sendiri jika nak berjimat cermat tu kan..




Resipi boleh dijenguk kat SINI.. Tak buh pon sos pelam.. Ada yang lama tapi dah expired rupanya.. Tadi baru perasan.. Tak berani aihh nak buh.. Kang tak pepasal cherry berry.. Heh..busuk!!! haha

Yang ni untuk makan petang.. "Hitam2 si tampuk manggis............" Sila sambung peribahasa ini.. Hehe.. Jangan ditanya kenapa cekodok deghiyan ku ini hitam legam.. Standard la masak cekodok kan.. Ade ke cekodok putih?? Meh sini cer turunkan ilmu kat aku.. ekkekk.. *Cover malu sebab cekodok hitam.. auwww*





Amacam, berani tak nak makan?? Hitam2 pon, rasa durian tu kaw tau.. bau memang masyukkkk.. heheh.. ;)



Repekan,

Ryna Hakimi

9 comments:

So Shy Lady said...

akak t.reti la nk buat ckodok bntuk bulat comel cam tuuu

RynaHakimi said...

@SSL
Kalo buh soda bikarbonat kompem comel bulat mcm tu.. Tp kalo tak buh lagi sedap sebenarnya. Tapi tak comel2 la =)

kakchik@ella said...

3 rasa? Suwit sour? Kalau ikut resepi KC ada bezanya tau.

nur easy said...

mujur baru semalam makan.. mil masak..haha aci kan

RynaHakimi said...

@KC
ye ke KC?? hehe..maknanya kita tak abis explore lagi resipi ni..kena berguru lagik.. Nanti kita intai dapur kc ye ;)

@nur easy
haha..aci2.. lagi best orang yang tersayang masakkan.. kenyang perut sukahati..hehe =)

cik cek said...

Ya...masak seniri ..puas hati...mkn kat kedai...ada je yg tak menepati selera...cuma kena lebih2 rajin kan...:)

RynaHakimi said...

@cik cek
Absolutely true.huhu..biar lauk simple, janji masak sendiri.. hehe.. Malu la ngan kak cek, akak masak apapun menjadik.. Kite ni ala2 main masak2 blehla..hehe :)

Noraim said...

pandainya akak masak. sy kagum dgn org yg pandai masak2 pelbagai jenis. sy reti yg ringkas2 je. huhu.

RynaHakimi said...

@Noraim
Sekarang memang la noraim tgh blajar lagi.. Bila dah kawen nanti kompem terer.. Kena jugak blaja, nak kenyangkan perut suami kan.. heheh ;)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...