Selamat tengahari semua.. Nama je tengahari, tapi gelap gulita.. Bumi Melaka dibasahi hujan setelah beberapa hari hidup dalam kepanasan melampau..huhu.. Alhamdulillah.. Best jugak tido nih...kuikui
Sape suka makan puding karamel, angkat tangan!!!!! Jarang yang tak gemar kuih aka pembasuh mulut ni.. Simple dan pastinya enak..
Semalam beli puding karamel yang tak sedap kat pasar malam. satu slice RM2.50.. Hoh, mahal giler kot. Tak rasa telur pon.. Tepung je banyak.. Sorry la, korang jual kat salah orang. Yang mana tekaknya begitu particular akan keaslian puding karamel / gula hangus ni..
Hiksss.. dah tau cerewet tu buat sendiri je la dop?? Bukan aku yang nak makan. Encik kimi yang mengidam. kalo aku, takde maknanya nak beli RM2.50 sekeping tu. Sebab aku tau kalau buat sendiri lagi ekonomi. Rasa lebih sedap, plus nak makan sampai pengsan pun boleh. hehe
Puding karamel |
On the spot encik kimi beli bahan2, suh aku buatkan dia puding ni.. Tula, kan dah menyesal, beli mahal2 kat pasar malam tapi tak habis makan.. Lenkali gitau la awal2 nak makan puding karamel. Bolehlah adinda buatkan dengan penuh kasih sayang =P
Banyak kaedah nak buat puding karamel ni. Ada yang buh tepung kastad, buh roti, dll. Tapi aku buh telur je. Buh roti pon sedap juga. Rasa tak lari. Owh..sangat sedap dimakan sejuk. Tambah pula masa bulan Ramadhan.. Dessert wajib kot.. ehee..
Yang aku buat ni takdela resepi yang tersedap. Tapi jatuh dalam kategori boleh ditelan la. Tak manis sangat.. Secukup rasa gitu.. yummehhh!!
Pelbagai resipi boleh didapat kat internet.. macam2 versi ada.. Yang mine, memang simple giler.. Tapi sedap giler kot.. haha..perasan.. Tapi seius sedap.. Cer korang cuba pulak ;)
RESEPI PUDING KARAMEL/ GULA HANGUS
Bahan-bahan
- 6 biji telur
- 1 tin susu sejat/cair
- 1/2 cawan gula (boleh kurangkan)
- 1/2 tin susu air
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 1/2 sudu teh nescafe
Untuk gula hangus
- 3/4 cawan gula
- 1/2 cawan air panas
Cara-cara
Sebelum dikukus |
Selepas dikukus |
- Mula2 sediakan karamel. Panaskan gula dalam kuali. Masak hingga gula hangus dan mendidih..
- Bila gula mula hangus, masukkan air. Part ni memang mencabar sikit sebab nanti air gula terpercik.. So hati2 ye, guna tudung periuk pon boleh.
- Then, kacau seketika.. alihkan dan masukkan dalam bekas/loyang
- Dalam bekas berasingan, pecahkan telur dan pukul seketika. Jangan sampai kembang sangat. Bukan nak buat kek ni..hehe
- Then masukkan susu sejat, air gula (gula dilarutkan dalam air), nescafe dan esen vanila.. Kacau sebati.
- Then tapis ke dalam loyang/bekas yang dah diisi karamel tadi.
- Kukus dengan api sederhana hingga masak.
Senang kan?? Tapi takleh makan selalu.. manis lekat kat tekak ni haa.. Kencing manis tak pasal2.. hikhik.. Sebab buat dalam bekas kecik2, banyaklah dapat. dalam 16 bekas gitu.. Wat bisnes lumayan jugak nih.. haha
Ready to disimpan sejuk |
Jom mamam!! |
P/s: Kesan lubang2 pada puding tu boleh dielak kalau telur tak dipukul sampai kembang.. Heh, aku tadi siap blend..haha..durhaka. padan muka dapat puding yang banyak kawah tu haa.. aja orang pandai, dia sendiri tak ikut pon.. wakaka.. malas nak guna handwhisk punye pasal ;)
7 comments:
waaahhh .. KC minat ni ryna. BTW, KL pun hujan lebat arini tau.
@KC
uih. samalah kita kak..berehi makan kuih ni.. kikiki.. KL hujan lebat jugak ye?? best tido time camni.hehe..tido aje tau ;P
wahh, mmg edap. yummy. thanx sudi konsi resepi. =>
@MZ
Yang ni resipi simple je awk..cuba buh pisang, pon sedap.. search aje kat tenet, mcm2 resipi ade..hehe ;)
tulisan yang baik untuk di simak,,nice post
Salam Ryna,
Comel dan sedap nampaknya puding karamel tu
@mpmw
thanks =)
@Wattie
Salam wattie, kecik2 memang comel..hehe..kejap je habis,sebab kecik sangat..hikhik
Post a Comment