Sunday, November 20, 2011

Pau gebewww

Eheh.. Rosak bahasa..kuikui.. Rajinla pula mengepau malam ni.. Idea sepontan tatkala perut kelaparan.. Padahal baru tadi makan nasi mamak.. hikhik... Nasi lain, pau lain.. Kuih ni kategori makanan ringan (walopun tak berapa nak ringan).. 

Kalo kat kedai, sebiji pau dah RM1.50.. RM 2 pon ade, depend on size la kan.. Yang aku buat ni sederhana, tak besar, tak kecik.. Kalo ikut adunan sebenar, boleh hasilkan 20 biji pau.. Tapi bila dah buat besar2, kurangla bilangannya.. 


Lebih putih if guna tepung pau


Sebenarnya pau ni lebih cantik kalau guna tepung pau.. Aku guna tepung gandum aje... Tak kuasa nak beli tepung banyak2.. Bukan rajin mane pon nak membuat kuih ni.. hehe.. Guna je la ape yang ade dalam gobok tu.. Janji, rasa sedap.. Tak lari.. heuheu.... Sangat2 teruja bila first attempt dapat hasil yang memuaskan.. Thanks ye kepada empunya resipi pau yang gebu dan sodap ni..


Sebelum dikukus


Resepi asal boleh dijenguk di SINI.. Aku buat double sebab nak hasilkan 20 biji pau. Resepi tu untuk 10 biji aje.. Nak lagi banyak, gandakan ikut suke ya kawan2.. Kalau nak kuasa 3 macam Boboi Boy tu, triplekan adunan itewww.. hakhak.. Hape la aku merepek ni..




Rasanya, memang sedap.. Terpulang nak isi inti ape pon.. Ikut kegemaran masing2 la kan.. Aku buh inti daging.. 10 biji pau dah siap diagih2 kat jiran sebelah.. Dah jadi hobi pula bertukar2 makanan ngan mereka ni.. Ahli mesyuarat tingkap giteww..hehe..

Of coz la kena masak inti tu dulu.. If nak inti kaya, peanut butter, sardin, jem strawberi, pon boleh.. Meh nak share cara buat inti.. Ni resepi ikut suka je.. Rasa kari2 sket, kire jadi la kan.. hikhik


Banyak inti dari tepung..haha..comot jadinye


RESEPI INTI PAU (DAGING)

Bahan2
  • 1 cawan daging cincang (ayam pon boleh)
  • Sedikit serbuk kari daging-jadikan pes
  • 1 labu bawang besar-kisar
  • 2 ulas bawang putih-kisar
  • 2cm halia-kisar
  • 1 labu bawang besar-potong dadu
  • 3 biji Ubi kentang (potong dadu dan rebus hingga empuk)
  • Garam, gula secukup rasa
  • Rempah tumis (kayu manis,bunga lawang, cengkih)
  • Sedikit serbuk kunyit-bg kuning sket
Cara-cara
  1. Tumis bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih hingga wangi.. Then masukkan bahan kisar. Tumis lagi hingga garing
  2. Kemudian, masukkan pes kari daging dan serbuk kunyit.. Kacau hingga pecah minyak.. If nak pedas, buh sket cili giling..
  3. Masukkan daging dan masak dengan api perlahan.. Masak hingga daging empuk
  4. Masukkan ubi kentang yg dah direbus bersama2 bawang besar yg dipotong dadu.
  5. Rasakan dengan garam dan gula.. Masak hingga kuah kering
  6. Siap!!



    Resipi inti daging tu try n error je.. Maaf ye kalo tak sedap.. Boleh try search resipi len jugak ye.. kang tak sedap kang, ahkak jugak yang kena... heuheu.. Silakan mencuba resepi pau di atas.. insyaAllah takkan mengecewakan kawan2.. Siyes tak tipu =)




    6 comments:

    aiEz said...

    pau fev tu..memang terbaik la..slrupp..

    RynaHakimi said...

    @aiEz
    samala..akak pon suke pau ni.. suka sangat beli.. ni 1st time buat sendiri..hehe ;)

    nur easy said...

    harga pau dah makin naik menggebu kan..;) isk2..suka pau kacang merah

    So Shy Lady said...

    apa2 yg ryna msk sume akk truja sgt nk cuba....tp ms blum mngizinkn, ceh salahkn ms plak!


    gulai ikan kt bwh tuh yaAlllah sdap nye nengok


    rynA bleh tk akk rquest ltak kotak search dlm blog ryna nih ;)

    :: zara :: said...

    gebula pau..mcm tuannya!~ hehehe..

    teruja tgk gebus gebus terus tgk resipi!tgk resipi ada bread softener.ada jual kat kedai ek bread softener tu?

    RynaHakimi said...

    @nur easy
    pau kacang memang sedap...tak try lagi, mest time kite cube..hehe

    @SSL
    Akak pon ape kurangnya, pandai jugak masak.. Elelele..malu2 plak..hehe

    ehe..kite pon terpikir jugk nak buh kotak search tu..dulu pernah letak, pastu buang..hehe..tq bg cadangan kak.. akan diletak nanti ;)

    @zara
    Bread softener tu murah je zara.. cari kat mydin ade, Rm 1.90 kalo tak silap

    Sunday, November 20, 2011

    Pau gebewww

    Eheh.. Rosak bahasa..kuikui.. Rajinla pula mengepau malam ni.. Idea sepontan tatkala perut kelaparan.. Padahal baru tadi makan nasi mamak.. hikhik... Nasi lain, pau lain.. Kuih ni kategori makanan ringan (walopun tak berapa nak ringan).. 

    Kalo kat kedai, sebiji pau dah RM1.50.. RM 2 pon ade, depend on size la kan.. Yang aku buat ni sederhana, tak besar, tak kecik.. Kalo ikut adunan sebenar, boleh hasilkan 20 biji pau.. Tapi bila dah buat besar2, kurangla bilangannya.. 


    Lebih putih if guna tepung pau


    Sebenarnya pau ni lebih cantik kalau guna tepung pau.. Aku guna tepung gandum aje... Tak kuasa nak beli tepung banyak2.. Bukan rajin mane pon nak membuat kuih ni.. hehe.. Guna je la ape yang ade dalam gobok tu.. Janji, rasa sedap.. Tak lari.. heuheu.... Sangat2 teruja bila first attempt dapat hasil yang memuaskan.. Thanks ye kepada empunya resipi pau yang gebu dan sodap ni..


    Sebelum dikukus


    Resepi asal boleh dijenguk di SINI.. Aku buat double sebab nak hasilkan 20 biji pau. Resepi tu untuk 10 biji aje.. Nak lagi banyak, gandakan ikut suke ya kawan2.. Kalau nak kuasa 3 macam Boboi Boy tu, triplekan adunan itewww.. hakhak.. Hape la aku merepek ni..




    Rasanya, memang sedap.. Terpulang nak isi inti ape pon.. Ikut kegemaran masing2 la kan.. Aku buh inti daging.. 10 biji pau dah siap diagih2 kat jiran sebelah.. Dah jadi hobi pula bertukar2 makanan ngan mereka ni.. Ahli mesyuarat tingkap giteww..hehe..

    Of coz la kena masak inti tu dulu.. If nak inti kaya, peanut butter, sardin, jem strawberi, pon boleh.. Meh nak share cara buat inti.. Ni resepi ikut suka je.. Rasa kari2 sket, kire jadi la kan.. hikhik


    Banyak inti dari tepung..haha..comot jadinye


    RESEPI INTI PAU (DAGING)

    Bahan2
    • 1 cawan daging cincang (ayam pon boleh)
    • Sedikit serbuk kari daging-jadikan pes
    • 1 labu bawang besar-kisar
    • 2 ulas bawang putih-kisar
    • 2cm halia-kisar
    • 1 labu bawang besar-potong dadu
    • 3 biji Ubi kentang (potong dadu dan rebus hingga empuk)
    • Garam, gula secukup rasa
    • Rempah tumis (kayu manis,bunga lawang, cengkih)
    • Sedikit serbuk kunyit-bg kuning sket
    Cara-cara
    1. Tumis bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih hingga wangi.. Then masukkan bahan kisar. Tumis lagi hingga garing
    2. Kemudian, masukkan pes kari daging dan serbuk kunyit.. Kacau hingga pecah minyak.. If nak pedas, buh sket cili giling..
    3. Masukkan daging dan masak dengan api perlahan.. Masak hingga daging empuk
    4. Masukkan ubi kentang yg dah direbus bersama2 bawang besar yg dipotong dadu.
    5. Rasakan dengan garam dan gula.. Masak hingga kuah kering
    6. Siap!!



      Resipi inti daging tu try n error je.. Maaf ye kalo tak sedap.. Boleh try search resipi len jugak ye.. kang tak sedap kang, ahkak jugak yang kena... heuheu.. Silakan mencuba resepi pau di atas.. insyaAllah takkan mengecewakan kawan2.. Siyes tak tipu =)




      6 comments:

      aiEz said...

      pau fev tu..memang terbaik la..slrupp..

      RynaHakimi said...

      @aiEz
      samala..akak pon suke pau ni.. suka sangat beli.. ni 1st time buat sendiri..hehe ;)

      nur easy said...

      harga pau dah makin naik menggebu kan..;) isk2..suka pau kacang merah

      So Shy Lady said...

      apa2 yg ryna msk sume akk truja sgt nk cuba....tp ms blum mngizinkn, ceh salahkn ms plak!


      gulai ikan kt bwh tuh yaAlllah sdap nye nengok


      rynA bleh tk akk rquest ltak kotak search dlm blog ryna nih ;)

      :: zara :: said...

      gebula pau..mcm tuannya!~ hehehe..

      teruja tgk gebus gebus terus tgk resipi!tgk resipi ada bread softener.ada jual kat kedai ek bread softener tu?

      RynaHakimi said...

      @nur easy
      pau kacang memang sedap...tak try lagi, mest time kite cube..hehe

      @SSL
      Akak pon ape kurangnya, pandai jugak masak.. Elelele..malu2 plak..hehe

      ehe..kite pon terpikir jugk nak buh kotak search tu..dulu pernah letak, pastu buang..hehe..tq bg cadangan kak.. akan diletak nanti ;)

      @zara
      Bread softener tu murah je zara.. cari kat mydin ade, Rm 1.90 kalo tak silap

      Klik-klik

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...