Tuesday, November 22, 2011

Mengepau lagi...

Rajin tak i mengepau??? hikhik..heh, perasan.. Takde maknanya rajin.. Encik kimi ni suka sangat bawak bekal pergi opis.. Sejak 1st time buat pau hari tu, dia kate teringin nak makan lagi.. Nasib baik nak buatnya senang.. Cuma makan masa sikit, bila nak kena tunggu pau tu betul2 kembang/naik adunannya..

Jadi, disebabkan encik kimi mengidam nak makan pau lagi + nak bawak ke opis, si isteri yang solehah la sangat ni merajinkan diri menguli tepung buat kuih lagi.. Kali ni, buh perasa pandan.. Lebih wangi dan sedap rasanya..

Mula uli tepung pukul 12.30pm tadi.. Bila masa yang ada kritikal, semuanya perlu disiapkan on time.. hehe.. Jam 1pm hubby pulang lunch (sebelum tu dah siapkan lunch awal2).. Pukul 2.15pm dia balik ke opis.. So, kena make use the time properly..

Dah jadi feveret encik kimi jugak
Tunggu adunan naik 10 minit.. Lepas buh inti, rehatkan 45 minit.. then kukus 10 minit (yang aku buat 3 kali kukus, mean 30 minit total time untuk mengukus).. Letih wehhhh nak kejor masa.. nasib baik sempat.. adehhhh..(ni entry pau ke entry belajar matematik???..ngeh3)

Disebabkan lorat gaduh (kelam kabut), dan hampir tergolek menyiapkan keinginan encik suami, maka tak banyak gambar yang mampu di snap.. yang ade pon tak semenggah je gambonye.. nak kate ijau, nampak putih.. tapi memang hijau pon.. Dek kerana buh pandan tu kan.. Oleh kerana lighting yang tak berapa ok.. maka nampak la pau seakan-akan2 bertompok ni.. Ah, pedulik la.. janji siap.. Puas hati.. hehe


Hijau ke putih?? ke kelabu asap?? haha

Kali ni tak refer resepi hari tu dah.. Dah cekap dah, bajet terer la tuh.. haha.. Bila dah buat sendiri, memang senang nak ingat stepnya.. Yela, nak kejor masa.. Mane nak sempat nak buak2 laptop semak resepi.. Bantai je la buh, orang kelate kate 'cekero-cekero' jah.. Bajet2 secukup rasa...

Boleh semak resepi di SINI ye.. Gerenti korang menangis kegumbiraan kerana dapat hasilkan pau yang gebu nih.. heheh (poyoss)..

P/s: tak sabar nak tunggu final bolasepak Harimau Muda Vs. Garuda Muda.. I wish Malaysia will win the game.. Embekkkkkkk ...ehhhh, saloh plak..hiksss... Aummmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!


6 comments:

Miss Sunshine said...

Nak pau!!!

RynaHakimi said...

@miss Sunshine
jgn pau sy.. tengah sengkek ni..heheh..tp kalo nak kuih pau boleh.ngeh3 =P

Marniey said...

sedapnya. mintak sikit. hehe

NoEn said...

pau la plok...

dZana said...

rajinnya ryna mengepaw.. btuah en hb dpt bawa bekalan air tgn isteri..

kakchik@ella said...

sejak kawin, KC tak penah lagi buat kueh pau. itu bermakna ryna lbh rajin dari KC. hihi

Tuesday, November 22, 2011

Mengepau lagi...

Rajin tak i mengepau??? hikhik..heh, perasan.. Takde maknanya rajin.. Encik kimi ni suka sangat bawak bekal pergi opis.. Sejak 1st time buat pau hari tu, dia kate teringin nak makan lagi.. Nasib baik nak buatnya senang.. Cuma makan masa sikit, bila nak kena tunggu pau tu betul2 kembang/naik adunannya..

Jadi, disebabkan encik kimi mengidam nak makan pau lagi + nak bawak ke opis, si isteri yang solehah la sangat ni merajinkan diri menguli tepung buat kuih lagi.. Kali ni, buh perasa pandan.. Lebih wangi dan sedap rasanya..

Mula uli tepung pukul 12.30pm tadi.. Bila masa yang ada kritikal, semuanya perlu disiapkan on time.. hehe.. Jam 1pm hubby pulang lunch (sebelum tu dah siapkan lunch awal2).. Pukul 2.15pm dia balik ke opis.. So, kena make use the time properly..

Dah jadi feveret encik kimi jugak
Tunggu adunan naik 10 minit.. Lepas buh inti, rehatkan 45 minit.. then kukus 10 minit (yang aku buat 3 kali kukus, mean 30 minit total time untuk mengukus).. Letih wehhhh nak kejor masa.. nasib baik sempat.. adehhhh..(ni entry pau ke entry belajar matematik???..ngeh3)

Disebabkan lorat gaduh (kelam kabut), dan hampir tergolek menyiapkan keinginan encik suami, maka tak banyak gambar yang mampu di snap.. yang ade pon tak semenggah je gambonye.. nak kate ijau, nampak putih.. tapi memang hijau pon.. Dek kerana buh pandan tu kan.. Oleh kerana lighting yang tak berapa ok.. maka nampak la pau seakan-akan2 bertompok ni.. Ah, pedulik la.. janji siap.. Puas hati.. hehe


Hijau ke putih?? ke kelabu asap?? haha

Kali ni tak refer resepi hari tu dah.. Dah cekap dah, bajet terer la tuh.. haha.. Bila dah buat sendiri, memang senang nak ingat stepnya.. Yela, nak kejor masa.. Mane nak sempat nak buak2 laptop semak resepi.. Bantai je la buh, orang kelate kate 'cekero-cekero' jah.. Bajet2 secukup rasa...

Boleh semak resepi di SINI ye.. Gerenti korang menangis kegumbiraan kerana dapat hasilkan pau yang gebu nih.. heheh (poyoss)..

P/s: tak sabar nak tunggu final bolasepak Harimau Muda Vs. Garuda Muda.. I wish Malaysia will win the game.. Embekkkkkkk ...ehhhh, saloh plak..hiksss... Aummmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!


6 comments:

Miss Sunshine said...

Nak pau!!!

RynaHakimi said...

@miss Sunshine
jgn pau sy.. tengah sengkek ni..heheh..tp kalo nak kuih pau boleh.ngeh3 =P

Marniey said...

sedapnya. mintak sikit. hehe

NoEn said...

pau la plok...

dZana said...

rajinnya ryna mengepaw.. btuah en hb dpt bawa bekalan air tgn isteri..

kakchik@ella said...

sejak kawin, KC tak penah lagi buat kueh pau. itu bermakna ryna lbh rajin dari KC. hihi

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...