Sunday, August 21, 2011

Operasi mengkukis

Bila hujung minggu, biasanya masa terisi dengan jayanya dengan acara jalan2 di sekitar Melaka.. Aicehhh.. Gile skema ayat ye.. Tapi hari ni encik suami dapat panggilan dari bos, ada ad hoc meeting kat Putrajaya.. Aisehh.. ni yang tak syokk ni..

Sebab tak tau nak buat ape kat umah, godek2 la kabinet dapur.. Kut2 ade ape2 yang boleh dibuat kan.. Nampak satu balang oats yang tak berapa nak terusik.. huhu (kalo untuk org diet, sekejap je habis kan).. Timbullah idea nak mengkukis nih.. bajet rajin la kan.. Padahal tak pernah2 buat kukis oat.. hentam je la labu..

Sukatan khas bahan2nya memang takdela,..Bantai campak aje.. Bila dah masak, elok je kerasnya.. Kire menjadik la tu kan.. jangan keras mcm kayu udahla.. Berbuka karang baru leh nak merasa pon..testing testing.. Abis jugak 4-5 ketul kukis..hahah..


Kepada sape2 yang nak try, boleh la cuba resepi nih.. kalo tak jadik jangan marah tau.. Sebab ni resepi ikut suka hati je..

RESEPI COOKIES OAT BERKISMIS

Bahan2
  • 200g mentega
  • 2 s/b gula merah
  • 3 s/b gula icing
  • 2 s/b susu tepung
  • 5-6 s/b oats
  • 2 1/2  cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan kismis
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara2
  1. Pukul mentega, gula icing, gula merah dan esen vanila sampai sebati.. tak perlu kembang sangat
  2. Masukkan susu tepung, oats, kismis,tepung beras dan tepung gandum.. gaul sebati hingga boleh doh boleh digentel (bulat2kan)
  3. Kalau doh terlalu keras, tambah sedikit mentega.. pandai2 la, try n error
  4. Then, uli doh menjadi bulatan kecil ikut suka (saiz cookie/biskut).. Aturkan dalam loyang pembakar
  5. Kemudian, bakar hingga masak (anggaran 20 minit)
Posing sebelum dibakar


Yang dah siap dibakar =)

Baru siap 2 kuih untuk raya tahun ni.. Emmm... nak wat kuih ape lagi ek?? rasa nak try buat kek lapis hawflakes la.. Nampak sedap je.. kalo menjadik, nanti tepek resepi ye.. hehe.. Selamat berhujung minggu semua (^_^)



6 comments:

Jumir said...

Seronok buat kuih sendiri ni...

RynaHakimi said...

@Jumir
Seronok kalo sedap n menjadik dik..hehe..apepun, memang puas hati bleh makan banyak2 ;)

NoEn said...

wawa..sila hantar kukis itu ke sini yer..lidah ini teringin untuk merasa :D

nur easy said...

dah dapat 2 mcm ya.. sampai raya, mesti dpt mcm2 kukis lg ni..;)

Miss Sunshine said...

Ryna DIY resepi kukies ye.. pandainya.. ^_^

RynaHakimi said...

@NoEn
Tawar sket la NoEn.. kena tambah gula lagi..tapi kalo yg tak suka manis sesuai la..hehe

@nur easy
hope mood rajin datang lagi..hehe

@Miss Sunshine
Try n error je tu hana..nasib baik jadi walopun sedikit tawar..heheh ;)

Sunday, August 21, 2011

Operasi mengkukis

Bila hujung minggu, biasanya masa terisi dengan jayanya dengan acara jalan2 di sekitar Melaka.. Aicehhh.. Gile skema ayat ye.. Tapi hari ni encik suami dapat panggilan dari bos, ada ad hoc meeting kat Putrajaya.. Aisehh.. ni yang tak syokk ni..

Sebab tak tau nak buat ape kat umah, godek2 la kabinet dapur.. Kut2 ade ape2 yang boleh dibuat kan.. Nampak satu balang oats yang tak berapa nak terusik.. huhu (kalo untuk org diet, sekejap je habis kan).. Timbullah idea nak mengkukis nih.. bajet rajin la kan.. Padahal tak pernah2 buat kukis oat.. hentam je la labu..

Sukatan khas bahan2nya memang takdela,..Bantai campak aje.. Bila dah masak, elok je kerasnya.. Kire menjadik la tu kan.. jangan keras mcm kayu udahla.. Berbuka karang baru leh nak merasa pon..testing testing.. Abis jugak 4-5 ketul kukis..hahah..


Kepada sape2 yang nak try, boleh la cuba resepi nih.. kalo tak jadik jangan marah tau.. Sebab ni resepi ikut suka hati je..

RESEPI COOKIES OAT BERKISMIS

Bahan2
  • 200g mentega
  • 2 s/b gula merah
  • 3 s/b gula icing
  • 2 s/b susu tepung
  • 5-6 s/b oats
  • 2 1/2  cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan kismis
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara2
  1. Pukul mentega, gula icing, gula merah dan esen vanila sampai sebati.. tak perlu kembang sangat
  2. Masukkan susu tepung, oats, kismis,tepung beras dan tepung gandum.. gaul sebati hingga boleh doh boleh digentel (bulat2kan)
  3. Kalau doh terlalu keras, tambah sedikit mentega.. pandai2 la, try n error
  4. Then, uli doh menjadi bulatan kecil ikut suka (saiz cookie/biskut).. Aturkan dalam loyang pembakar
  5. Kemudian, bakar hingga masak (anggaran 20 minit)
Posing sebelum dibakar


Yang dah siap dibakar =)

Baru siap 2 kuih untuk raya tahun ni.. Emmm... nak wat kuih ape lagi ek?? rasa nak try buat kek lapis hawflakes la.. Nampak sedap je.. kalo menjadik, nanti tepek resepi ye.. hehe.. Selamat berhujung minggu semua (^_^)



6 comments:

Jumir said...

Seronok buat kuih sendiri ni...

RynaHakimi said...

@Jumir
Seronok kalo sedap n menjadik dik..hehe..apepun, memang puas hati bleh makan banyak2 ;)

NoEn said...

wawa..sila hantar kukis itu ke sini yer..lidah ini teringin untuk merasa :D

nur easy said...

dah dapat 2 mcm ya.. sampai raya, mesti dpt mcm2 kukis lg ni..;)

Miss Sunshine said...

Ryna DIY resepi kukies ye.. pandainya.. ^_^

RynaHakimi said...

@NoEn
Tawar sket la NoEn.. kena tambah gula lagi..tapi kalo yg tak suka manis sesuai la..hehe

@nur easy
hope mood rajin datang lagi..hehe

@Miss Sunshine
Try n error je tu hana..nasib baik jadi walopun sedikit tawar..heheh ;)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...