Monday, May 30, 2011

Udang 3 rasa

Entry ni edisi pantas dan express.. Tulis ape yang terlintas di fikiran..hehe.. Aku dah kembali masak ye kawan2..hehe.. Ini adalah kerana si dia on da way pulang dari outstation.. Dan aku di 'request' untuk masak lauk ni, udang 3 rasa..




Alahai cinonetnya udang..beli kat Tesco, saiz M je.. Bila dah masak, buang kulit pulak tu lagila kecut kan.. Kalaulah guna udang galah yang segar tu, perghhhhhh...meleleh beb...ngeh3..

Ok..nak tepek resepi sat.. Kalau versi aku campak2 je la..Pandai2 la korang bajet ye =)

Resepi Udang Masak 3 Rasa

Bahan2
  • Udang secukupnya (300gram)
  • 4 ulas bawang putih-ketuk
  • 2 ulas bawang merah-tumbuk
  • 1 labu bawang besar-potong dadu
  • Capsicum-potong kecil
  • Tomato
  • Sedikit nenas
  • Timun
  • Lobak merah
  • Cilipadi
  • Sos cili, sos plum, sos tomato, sos manis, sos tiram
  • Garam
  • sedikit air

    Cara2
    1. Goreng udang yang telah dibuang kulit dan digaul dengan kunyit (jangan terlampau garing)..ketepikan
    2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan bawang merah yg ditumbuk tadi.. Bila dah garing, masukkan sedikit air dan semua sos di atas (anggaran satu sudu besar) dan garam.
    3. Bila kuah hampir pekat, masukkan udang, bawang besar potong dadu, capsicum, lobak merah, tomato, nenas dan timun..Rasakan masam, manis dan masin kuah..
    4. Siap..
    Olololo..senangnyeeee.. Ni first time buat 3 rase guna udang.. biasa guna ikan je.. Tapi yang ni pon sedap.. tak caye, silakan cuba ye kawan2..

    Ok.. nak siapkan apa yang patut sementara tunggu kepulangan suami dan tayangan final Mentor..Go go Salma!!!!!!! *haihhhh..tak abis2 sal salma..haha*


    No comments:

    Monday, May 30, 2011

    Udang 3 rasa

    Entry ni edisi pantas dan express.. Tulis ape yang terlintas di fikiran..hehe.. Aku dah kembali masak ye kawan2..hehe.. Ini adalah kerana si dia on da way pulang dari outstation.. Dan aku di 'request' untuk masak lauk ni, udang 3 rasa..




    Alahai cinonetnya udang..beli kat Tesco, saiz M je.. Bila dah masak, buang kulit pulak tu lagila kecut kan.. Kalaulah guna udang galah yang segar tu, perghhhhhh...meleleh beb...ngeh3..

    Ok..nak tepek resepi sat.. Kalau versi aku campak2 je la..Pandai2 la korang bajet ye =)

    Resepi Udang Masak 3 Rasa

    Bahan2
    • Udang secukupnya (300gram)
    • 4 ulas bawang putih-ketuk
    • 2 ulas bawang merah-tumbuk
    • 1 labu bawang besar-potong dadu
    • Capsicum-potong kecil
    • Tomato
    • Sedikit nenas
    • Timun
    • Lobak merah
    • Cilipadi
    • Sos cili, sos plum, sos tomato, sos manis, sos tiram
    • Garam
    • sedikit air

      Cara2
      1. Goreng udang yang telah dibuang kulit dan digaul dengan kunyit (jangan terlampau garing)..ketepikan
      2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan bawang merah yg ditumbuk tadi.. Bila dah garing, masukkan sedikit air dan semua sos di atas (anggaran satu sudu besar) dan garam.
      3. Bila kuah hampir pekat, masukkan udang, bawang besar potong dadu, capsicum, lobak merah, tomato, nenas dan timun..Rasakan masam, manis dan masin kuah..
      4. Siap..
      Olololo..senangnyeeee.. Ni first time buat 3 rase guna udang.. biasa guna ikan je.. Tapi yang ni pon sedap.. tak caye, silakan cuba ye kawan2..

      Ok.. nak siapkan apa yang patut sementara tunggu kepulangan suami dan tayangan final Mentor..Go go Salma!!!!!!! *haihhhh..tak abis2 sal salma..haha*


      No comments:

      Klik-klik

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...