Wednesday, May 4, 2011

Sizzling Yee Mee--> 2nd Edition

Orang lain nyenyak tido dibuai mimpi, aku duk sibuk update sal sizzling ni..Tak sesuai betol la..hehe.. Nak buat macam mane, dah mata tak mau lelap

Tadi seharian berpanas sebab takde elektrik.. Masalah kat kabel utama, meaning kena tukar benda alah tu.. Nanti cerita lain kali ye..Sebab memang panjang ceritanya..hehe..Memang tahap hidup atau mati kalau tak tukar benda yang rosak tu.. Boleh terbakar satu rumah ni tau.

Petang tadi awal2 lagi dah masak sebab prepare kot2 malam masih takde elektrik..Bukan nak makan sizzling sangat pon, cuma sebab terpaksa habiskan ayam dan sotong dalam peti sejuk tu.. Kang rosak sebab takde elektrik punya pasal..


 

Hari tu dah pernah tepek menu ni.. Tapi tak tepek resepi pon..kali ni tambah sos manis dan sos lada hitam dalam kuah tu..sedap..kalo ade shitake mushroom lagi sedap..nyum3

Nak share resepi dengan kawan2..sila lah cuba ye =)

Resepi Sizzling Yee Mee Simple (2 orang makan)


Bahan2
  • 2 keping yee mee
  • 2 s/b  lada hitam-tumbuk
  • 5 ulas bawang putih-tumbuk
  • 1 inci halia-potong dadu
  • Sedikit hirisan ayam
  • Sedikit sotong
  • 1 biji telur ayam
  • Cendawan shitake-tak buh pon
  • sedikit sawi
  • sedikit lobak merah
  • kicap masin
  • sos tiram
  • sos manis
  • sos lada hitam
  • garam secukup rasa
  • tepung jagung-pekatkan kuah
  • Air secukupnya
 Cara2
  1. Tumis bahan2 tumbuk dan halia hingga garing.. Kemudia masukkan ayam dan sotong, beserta sedikit air
  2. Masukkan juga sos tiram, kicap, sos manis, sos lada hitam dan garam..Masak hingga ayam dan sotong empuk/masak
  3. Masukkan sayur sawi dan lobak merah yang dah dipotong tadi..Biarkan layu..tambah air jika nak lebihkan kuah
  4. Bila menggelegak, pecahkan telur ayam tadi..biarkan telur masak.. 
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung tadi..Bila kuah pekat, masukkan yee mee kering yang sudah dibersihkan..Gaul seketika..Siap
Huhu..entry express nih..Sebab mata dah mula ngantuk bila mengadap laptop nih.. Selamat mencuba ye kawan2..Sila la masak sendiri kerana kompem jimat gilerr..hehe..Adiosss n gudnite olsss (^____^)


7 comments:

nur easy said...

rajinnya dia.. tak pernah buat mee mcm ni. bila ntah nak cuba..;)

RynaHakimi said...

@nur easy
bukan rajin nur..tapi terpaksa sebab nak kena habiskan jugak lauk2 dalam peti sejuk tu..ikutkan hati malas ni, nak makan roti cicah kopi je..eheh

CahayaCintaIlahi said...

wow menyelerakan
bole cube ni :)

RynaHakimi said...

@CahayacintaIllahi
Silakan mencuba..senang je..seyes!! hehe =)

Dinda Iva said...

erm...nampak menarik nieh...baru ingat nak try..tapi fikir balik kanda malam kena makan nasi..huhuhu...mohon amik resepi eh..nak try someday...lama tak jengok ryna..hehehe

RynaHakimi said...

@iva
Amik jela iva..sharing is caring =)

biha a.k.a PETOM said...

wuaaaaa..sedap nye! terliur pagi2 tengok sizzling ni

Wednesday, May 4, 2011

Sizzling Yee Mee--> 2nd Edition

Orang lain nyenyak tido dibuai mimpi, aku duk sibuk update sal sizzling ni..Tak sesuai betol la..hehe.. Nak buat macam mane, dah mata tak mau lelap

Tadi seharian berpanas sebab takde elektrik.. Masalah kat kabel utama, meaning kena tukar benda alah tu.. Nanti cerita lain kali ye..Sebab memang panjang ceritanya..hehe..Memang tahap hidup atau mati kalau tak tukar benda yang rosak tu.. Boleh terbakar satu rumah ni tau.

Petang tadi awal2 lagi dah masak sebab prepare kot2 malam masih takde elektrik..Bukan nak makan sizzling sangat pon, cuma sebab terpaksa habiskan ayam dan sotong dalam peti sejuk tu.. Kang rosak sebab takde elektrik punya pasal..


 

Hari tu dah pernah tepek menu ni.. Tapi tak tepek resepi pon..kali ni tambah sos manis dan sos lada hitam dalam kuah tu..sedap..kalo ade shitake mushroom lagi sedap..nyum3

Nak share resepi dengan kawan2..sila lah cuba ye =)

Resepi Sizzling Yee Mee Simple (2 orang makan)


Bahan2
  • 2 keping yee mee
  • 2 s/b  lada hitam-tumbuk
  • 5 ulas bawang putih-tumbuk
  • 1 inci halia-potong dadu
  • Sedikit hirisan ayam
  • Sedikit sotong
  • 1 biji telur ayam
  • Cendawan shitake-tak buh pon
  • sedikit sawi
  • sedikit lobak merah
  • kicap masin
  • sos tiram
  • sos manis
  • sos lada hitam
  • garam secukup rasa
  • tepung jagung-pekatkan kuah
  • Air secukupnya
 Cara2
  1. Tumis bahan2 tumbuk dan halia hingga garing.. Kemudia masukkan ayam dan sotong, beserta sedikit air
  2. Masukkan juga sos tiram, kicap, sos manis, sos lada hitam dan garam..Masak hingga ayam dan sotong empuk/masak
  3. Masukkan sayur sawi dan lobak merah yang dah dipotong tadi..Biarkan layu..tambah air jika nak lebihkan kuah
  4. Bila menggelegak, pecahkan telur ayam tadi..biarkan telur masak.. 
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung tadi..Bila kuah pekat, masukkan yee mee kering yang sudah dibersihkan..Gaul seketika..Siap
Huhu..entry express nih..Sebab mata dah mula ngantuk bila mengadap laptop nih.. Selamat mencuba ye kawan2..Sila la masak sendiri kerana kompem jimat gilerr..hehe..Adiosss n gudnite olsss (^____^)


7 comments:

nur easy said...

rajinnya dia.. tak pernah buat mee mcm ni. bila ntah nak cuba..;)

RynaHakimi said...

@nur easy
bukan rajin nur..tapi terpaksa sebab nak kena habiskan jugak lauk2 dalam peti sejuk tu..ikutkan hati malas ni, nak makan roti cicah kopi je..eheh

CahayaCintaIlahi said...

wow menyelerakan
bole cube ni :)

RynaHakimi said...

@CahayacintaIllahi
Silakan mencuba..senang je..seyes!! hehe =)

Dinda Iva said...

erm...nampak menarik nieh...baru ingat nak try..tapi fikir balik kanda malam kena makan nasi..huhuhu...mohon amik resepi eh..nak try someday...lama tak jengok ryna..hehehe

RynaHakimi said...

@iva
Amik jela iva..sharing is caring =)

biha a.k.a PETOM said...

wuaaaaa..sedap nye! terliur pagi2 tengok sizzling ni

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...