Wednesday, May 4, 2011

Ayam masak ungkep my style

Ewah2..hari ni makan masakan jawa..hehe.. Tak pernah2 cuba masakan ni sebelum ni.. Hmm, nak jugak tau kan rahsia disebalik kesedapan makanan orang jawa nih.. Apepon, lauk ni memang sedap.. lain dari yang lain


Bagi mereka yang berketurunan jawa, masakan ni mesti bukanlan suatu yang asing..eheh.. Tak macam aku ni, agak jakun jugak la.. Tekak kelate la katakan..muahaha.. Lauk ni sedap sebab rasa ala2 rendang gitu..sedap3x =)

Resepi asal tak buh pun cilipadi.. tapi nama pon my style, masak ikut suka hati je..hehe..campak2, siap.. Tengok sini kalau nak tengok resepi asal dari fidadaud


Resepi Ayam Masak Ungkep
Sumber Asal: Fidadaud (myresipi.com)
Olahan: RynaHakimi

Bahan2
  • Setengah ekor ayam-potong ikut suka
  • 1 sudu besar ketumbar-tumbuk
  • 1 sudu besar serbuk jintan putih
  • 1cm kunyit-tumbuk (aku guna serbuk je)
  • 2cm halia-tumbuk
  • 1 batang serai-titik
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 5 ulas bawang merah-tumbuk
  • 1 labu bawang besar-potong bulat
  • 5 biji cilipadi-potong kecil
  • 1 biji cilimerah-potong serong
  • 1 s/b cuka
  • sedikit gula garam
  • Air secukupnya-empukkan ayam

Cara2
  1. Basuh ayam sebersih2nya..Ketepikan
  2. Tumis bahan2 yang dah ditumbuk tadi (bawang putih, bawang merah, ketumbar, serbuk jintan putih, serai dan kunyit..Tumis hingga garing dan naik bau
  3. Masukkan garam, gula, cilipadi, cilimerah dan cuka.. kemudian masukkan ayam dan sedikit air..Gaul biar sebati..
  4. Masak hingga ayam empuk. Bila kuah  hampir pecah minyak, masukkan bawang besar yang dipotong bulat tadi..Kacau lagi hingga masak
  5. Siap dan boleh dihidangkan

Ceh..kononla my style kan.. Modify apa yang patut je..Ikut selera tekak sendiri la kan.. Apepon, hepi sebab percubaan pertama masak lauk ni.. Sedap jugak masakan jawa ni ye..kalau tempe tu selalu sangat dah aku masak..Tempe dan masyarakat jawa memang tak dapat dipisahkan..eeheh..Sampai aku yang bukan tekak jawa pon dah ketagih makan tempe..huahua..

Orait..cukup untuk hari ni..nak menikmati santapan tengahari dengan encik hubby..babbbaiiiii  (^___^)

4 comments:

nur easy said...

masak kering2..esp y hangus2 sikit tu.. iskkk sedap2

cik cek said...

Salam Ryna...

Gigit jari je la kak cek ni...tgk gambo je...nak makan tak leh....:)

RynaHakimi said...

@nur easy
owh, memang kena lagik kering ek?? dah bleh imagine, mesti sedap kalo rase hangus2 tu..sedap2

@cik cek
Salam kak cek..ala, kak cek masak mesti lagi sedap punya..hehe..kalo tengok resepi akak, mesti meleleh2 ayaq liuq..ahaks..sy ni baru bertatih2.. =)

urkhan said...

woow.. i'm coming from jawa, indonesia.. it sooo delicious, with some different style like you do, it seems nice.. haha.. greetings :)

please visit and follow me yap.. www.urkhanblog.com , thaank you :)

Wednesday, May 4, 2011

Ayam masak ungkep my style

Ewah2..hari ni makan masakan jawa..hehe.. Tak pernah2 cuba masakan ni sebelum ni.. Hmm, nak jugak tau kan rahsia disebalik kesedapan makanan orang jawa nih.. Apepon, lauk ni memang sedap.. lain dari yang lain


Bagi mereka yang berketurunan jawa, masakan ni mesti bukanlan suatu yang asing..eheh.. Tak macam aku ni, agak jakun jugak la.. Tekak kelate la katakan..muahaha.. Lauk ni sedap sebab rasa ala2 rendang gitu..sedap3x =)

Resepi asal tak buh pun cilipadi.. tapi nama pon my style, masak ikut suka hati je..hehe..campak2, siap.. Tengok sini kalau nak tengok resepi asal dari fidadaud


Resepi Ayam Masak Ungkep
Sumber Asal: Fidadaud (myresipi.com)
Olahan: RynaHakimi

Bahan2
  • Setengah ekor ayam-potong ikut suka
  • 1 sudu besar ketumbar-tumbuk
  • 1 sudu besar serbuk jintan putih
  • 1cm kunyit-tumbuk (aku guna serbuk je)
  • 2cm halia-tumbuk
  • 1 batang serai-titik
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 5 ulas bawang merah-tumbuk
  • 1 labu bawang besar-potong bulat
  • 5 biji cilipadi-potong kecil
  • 1 biji cilimerah-potong serong
  • 1 s/b cuka
  • sedikit gula garam
  • Air secukupnya-empukkan ayam

Cara2
  1. Basuh ayam sebersih2nya..Ketepikan
  2. Tumis bahan2 yang dah ditumbuk tadi (bawang putih, bawang merah, ketumbar, serbuk jintan putih, serai dan kunyit..Tumis hingga garing dan naik bau
  3. Masukkan garam, gula, cilipadi, cilimerah dan cuka.. kemudian masukkan ayam dan sedikit air..Gaul biar sebati..
  4. Masak hingga ayam empuk. Bila kuah  hampir pecah minyak, masukkan bawang besar yang dipotong bulat tadi..Kacau lagi hingga masak
  5. Siap dan boleh dihidangkan

Ceh..kononla my style kan.. Modify apa yang patut je..Ikut selera tekak sendiri la kan.. Apepon, hepi sebab percubaan pertama masak lauk ni.. Sedap jugak masakan jawa ni ye..kalau tempe tu selalu sangat dah aku masak..Tempe dan masyarakat jawa memang tak dapat dipisahkan..eeheh..Sampai aku yang bukan tekak jawa pon dah ketagih makan tempe..huahua..

Orait..cukup untuk hari ni..nak menikmati santapan tengahari dengan encik hubby..babbbaiiiii  (^___^)

4 comments:

nur easy said...

masak kering2..esp y hangus2 sikit tu.. iskkk sedap2

cik cek said...

Salam Ryna...

Gigit jari je la kak cek ni...tgk gambo je...nak makan tak leh....:)

RynaHakimi said...

@nur easy
owh, memang kena lagik kering ek?? dah bleh imagine, mesti sedap kalo rase hangus2 tu..sedap2

@cik cek
Salam kak cek..ala, kak cek masak mesti lagi sedap punya..hehe..kalo tengok resepi akak, mesti meleleh2 ayaq liuq..ahaks..sy ni baru bertatih2.. =)

urkhan said...

woow.. i'm coming from jawa, indonesia.. it sooo delicious, with some different style like you do, it seems nice.. haha.. greetings :)

please visit and follow me yap.. www.urkhanblog.com , thaank you :)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...