Wednesday, May 11, 2011

Sambal tempe bersosej

Kembali bersiaran bersama sambal tempe..heheh..Dah lama tak masak lauk ni.. Bukan ape, suami tak gemar makan tempe.. Tambah pulak kalau bersambal..Langsungla tak dipandangnya..

Sebab tu kali ni buh sosej dengan kentang.. Konon nak pancing selera dia la.. Suh suami belajar makan tempe.. Tapi terlebih pedas la pulak.. Aiyarkk..sah2 la tekak dia reject..hehe..Takpela.. Ratah macam tu pun sedap je bagi aku.. Kalau dah namanya sambal, kompemla pedas kan?? haisyy..payah kalau dah tekak kelate ni..

cer tengok cer tengok!!

Resepinya mudah je..Sama je dengan cara buat sambal tumis lain. Tumis bawang putih dengan halia. Cuma yang ni letak ciliboh dengan sedikit sos cili.. Nak ada manis2 sos sikit.. tapi make sure goreng siap2 tempe, kentang dan sosej tu ye..

Bila sambal tu dah pecah minyak, gaul sebati semua yang dah digoreng tadi.. kalau nak buh bawang besar yang dipotong dadu pun boleh.. lagi sedap..hehe

Hmm..resepi yang dah di simplified dalam bentuk karangan..hehehe.. Ala, korang kan dah terer masak.. Mesti faham walaupun resepi tu pendek je.. Try n error je.. Asal nampak rupa macam sambal tempe, kira menjadi la tu =)

Ok..mau santap dulu..Selamat makan tengahari semua  (^___^)


9 comments:

mokwonik said...

ada satu restoran tuh..dia buat sambal nih semua bahan di hiris nipis2..sedap.. makan rasa macam keropok pedas!!

RynaHakimi said...

@mokwonik
Yeke?? mesti sedap kan kalau masak mcm kopok pedas tu..terliur lak rase..hehe =)

nur easy said...

western tempe ye? hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
Haha..western sebab campur sosej ke?? hehe..takdenye..kalau dah tempe tu, sinonim ngan menu org jawa jugak..hehe

::yartHaryati:: said...

buh sosej? wauu..
mcm dap je wak..nak try la nnati.. heehee

Wattie said...

Assalamualaikum Ryna,
Bestla nampak tempe tu......, akak suka ratah aja

RynaHakimi said...

@Yartharyati
Try, jangan tak try..hehe

@wattie
W'slm wattie.. Samela, kite pun ratah jugak.. ralit makan depan tv..hehe =)

cik cek said...

Salam Ryna....

Menu timur dan barat...ada tempe ada sosej...masak sambal lak tu...cam best je tu....:)

RynaHakimi said...

@cik cek
haha..konon je masakan barat..tapi yang dominannya tempe tu..tak nampak pun sosej disebalik kawanan sambal tu..ehehe =)

Wednesday, May 11, 2011

Sambal tempe bersosej

Kembali bersiaran bersama sambal tempe..heheh..Dah lama tak masak lauk ni.. Bukan ape, suami tak gemar makan tempe.. Tambah pulak kalau bersambal..Langsungla tak dipandangnya..

Sebab tu kali ni buh sosej dengan kentang.. Konon nak pancing selera dia la.. Suh suami belajar makan tempe.. Tapi terlebih pedas la pulak.. Aiyarkk..sah2 la tekak dia reject..hehe..Takpela.. Ratah macam tu pun sedap je bagi aku.. Kalau dah namanya sambal, kompemla pedas kan?? haisyy..payah kalau dah tekak kelate ni..

cer tengok cer tengok!!

Resepinya mudah je..Sama je dengan cara buat sambal tumis lain. Tumis bawang putih dengan halia. Cuma yang ni letak ciliboh dengan sedikit sos cili.. Nak ada manis2 sos sikit.. tapi make sure goreng siap2 tempe, kentang dan sosej tu ye..

Bila sambal tu dah pecah minyak, gaul sebati semua yang dah digoreng tadi.. kalau nak buh bawang besar yang dipotong dadu pun boleh.. lagi sedap..hehe

Hmm..resepi yang dah di simplified dalam bentuk karangan..hehehe.. Ala, korang kan dah terer masak.. Mesti faham walaupun resepi tu pendek je.. Try n error je.. Asal nampak rupa macam sambal tempe, kira menjadi la tu =)

Ok..mau santap dulu..Selamat makan tengahari semua  (^___^)


9 comments:

mokwonik said...

ada satu restoran tuh..dia buat sambal nih semua bahan di hiris nipis2..sedap.. makan rasa macam keropok pedas!!

RynaHakimi said...

@mokwonik
Yeke?? mesti sedap kan kalau masak mcm kopok pedas tu..terliur lak rase..hehe =)

nur easy said...

western tempe ye? hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
Haha..western sebab campur sosej ke?? hehe..takdenye..kalau dah tempe tu, sinonim ngan menu org jawa jugak..hehe

::yartHaryati:: said...

buh sosej? wauu..
mcm dap je wak..nak try la nnati.. heehee

Wattie said...

Assalamualaikum Ryna,
Bestla nampak tempe tu......, akak suka ratah aja

RynaHakimi said...

@Yartharyati
Try, jangan tak try..hehe

@wattie
W'slm wattie.. Samela, kite pun ratah jugak.. ralit makan depan tv..hehe =)

cik cek said...

Salam Ryna....

Menu timur dan barat...ada tempe ada sosej...masak sambal lak tu...cam best je tu....:)

RynaHakimi said...

@cik cek
haha..konon je masakan barat..tapi yang dominannya tempe tu..tak nampak pun sosej disebalik kawanan sambal tu..ehehe =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...