Thursday, June 2, 2011

Aduhai Alai...

Dah lama sebenarnya tau Alai ni femes dengan seafood yang fresh, di samping hidangan pelbagai masakan.. Semalam dengan terujanya kami ke Alai.. Area Umbai.. Heh, walaupun dah agak lama duk Melaka, baru semalam first time sampai ke sana.. Hek elehhh..dekat je sebenarnya ngan rumah aku..tapi dalam 15minit perjalanan jugak la (kalo tak jam la)

Hmm..Alai ni dekat dengan pantai.. No wonder kaya dengan makanan laut kan.. pilihan kedai pon banyak.. Kami taktau nak pergi kedai yang mana.. Ada restoran terapung ikan bakar, tapi kami decide nak makan kat medan selera ikan bakar je.. Kat sini banyak gerai yang jual seafood ni.. Ada ikan jenahak, pari, kembung, kupang, ketam, udang, etc...Dalam fikiran kami, bajet harga tak mahal sangat la kan..

Bukan kat kedai ni yang kami makan.. Hiasan semata2 =)

Kami pilih 2 ekor ikan kembung saiz sedang (RM16 sekilo) dan sekor sotong saiz sederhana.. Ikan tu kami request nak masak asam pedas.. Sotong pulak goreng tepung.. Tambahan hidangan kami order kangkung goreng belacan..Okla kan, setakat 2 ekor ikan takdela mahal sangat kot.. Nasi pulak kami makan nasi lemak yang harga RM0.60 yg dah siap bungkus atas meja.. Huk aloooh..nasi dengan sambal semata2..ikan bilis takde, telur takde walopun 1cm..hehe..Ok, takpe2..kami boleh terima lagi la sebab harga nasi tu murah jek..

Atas meja makan, pekerja gerai letak kelapa jelly dalam cawan yang kecik (bajet dalam RM1 secawan la).. Aku makan 1 kelapa jelly tu.. Pastu 1 otak2..Hubby pon makan 1.. Ala, setakat otak2 kan.. baru 80sen sekeping.. Ni dia lauk pauk yang dah kami order

ikan kembung masak asam pedas

kangkung goreng

sotong goreng tepung

cili kicap


Cer korang teka berapa ringgit semua tu?? RM15?? Hoho.. berganda2 weh.. Semua tu RM36.. Ape yang mahal sangat aku pon tak faham.. Dan kuah asam pedas tu langsung tak sedap (macam tumpah air asam jawa pon ye..masam sgt)..

Untuk cili kicap tu, aku bajet free je sebab dia memang letak atas meja tu.. Ikan kembung setakat 2 ekor, takkan la lebih RM8 kan..masakan asam pedas tu agak2nya berapa ringgit ye?? adeh, otak dah takleh nak mengira.. Sotong sekor tu, maybe RM10 kot bila goreng tepung.. Encik suami yg bayar, takde pulak dia ringan mulut nak tanya makcik cashier tu.. Lainkali kena mintak bil.. Ntah2 kami ni dah kena ketuk kot..huhu..ke kami yg salah pilih kedai?? hadoiii...

On the way balik umah, kami memang tak puas hati.. Kalo masak sendiri lagi sedap kot dari yang kami makan tadi.. Arghhhh!! menyesal gilerr..haha.. Tak puas hati punya pasal, kami decide nak masak lauk yg sama untuk lunch hari ni.. nak compare dan nak tau ape yg mahal sangat dengan masakan kat kedai tu.. hasilnya, tadaaaa!!!!


asam pedas ikan kembung

sotong goreng tepung

kangkung goreng belacan

Kira punya kira, tak lebih RM15 pun modal nak buatnya.. Haihhh..kayalah peniaga yang cekik darah tu..tau nak untung je... Bila tanya orang Melaka, diorang kata kami makan kat kedai yang memang super duper mahal.. Aiseh..Salah pilih kedai la ni ek.. Kata mereka, ade lagi satu kedai lepas jambatan kat Alai tu yang lagi murah makanannya.. Hmm... ntahla.. Takpela, kami tak minat nak pergi dah kot.. masak sendiri lagi puas hati dan sedap kot.. Orang berniaga, ko pon nak berniaga..Kalau sedap takpe jugak nak ketuk mahal2.. Baik makan KFC.. RM36 dah boleh order macam2 kan..

Kesimpulannya, sebelum pergi suatu tempat tu kena tanya orang/masyarakat setempat dulu.. Baru lah tak rugi macam kami ni.. hehe.. 



7 comments:

La.doLce_e[v]a('',) said...

jadi lapa tetiba =.=''

RynaHakimi said...

@La dolce eva
Hehe..jom la makan kat alai..jgn salah pilih mcm sy udahla...ehhee =)

nuwairani ismail said...

aiyoooo!!! mahal yg amat tu,...kalau makan di Kelantan, asik nk tanyak sampai 2,3 kali sbb takot tersalah dgr. murah sgt! tp tula, kene pandai lilih kedai jugak.

RynaHakimi said...

@nuwairani ismail
tau takpe..mahal giler kot..huhu..kat kelate kalo mahal pon berbaloi sebab makanan sedap2 (ceh, promote..hehe)..salah masuk kedai mcm ni la jadinya ;)

nur easy said...

kan dah kata..masak sendiri lagi untung.. kih kih kih.. ini valid utk y pandai masak la ;)

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... sedap tgok gambar2... thanks sharing.. :)

RynaHakimi said...

@nur easy
ha'ah..serik rase nak makan kat luar.. ehe..kalo kaya tak kisahla nak mkn ape pon ;)

@Zuwairi
Salam kenal..sama2..share resepi senang2 bolehla..hidangan keluarga..ehe =)

Thursday, June 2, 2011

Aduhai Alai...

Dah lama sebenarnya tau Alai ni femes dengan seafood yang fresh, di samping hidangan pelbagai masakan.. Semalam dengan terujanya kami ke Alai.. Area Umbai.. Heh, walaupun dah agak lama duk Melaka, baru semalam first time sampai ke sana.. Hek elehhh..dekat je sebenarnya ngan rumah aku..tapi dalam 15minit perjalanan jugak la (kalo tak jam la)

Hmm..Alai ni dekat dengan pantai.. No wonder kaya dengan makanan laut kan.. pilihan kedai pon banyak.. Kami taktau nak pergi kedai yang mana.. Ada restoran terapung ikan bakar, tapi kami decide nak makan kat medan selera ikan bakar je.. Kat sini banyak gerai yang jual seafood ni.. Ada ikan jenahak, pari, kembung, kupang, ketam, udang, etc...Dalam fikiran kami, bajet harga tak mahal sangat la kan..

Bukan kat kedai ni yang kami makan.. Hiasan semata2 =)

Kami pilih 2 ekor ikan kembung saiz sedang (RM16 sekilo) dan sekor sotong saiz sederhana.. Ikan tu kami request nak masak asam pedas.. Sotong pulak goreng tepung.. Tambahan hidangan kami order kangkung goreng belacan..Okla kan, setakat 2 ekor ikan takdela mahal sangat kot.. Nasi pulak kami makan nasi lemak yang harga RM0.60 yg dah siap bungkus atas meja.. Huk aloooh..nasi dengan sambal semata2..ikan bilis takde, telur takde walopun 1cm..hehe..Ok, takpe2..kami boleh terima lagi la sebab harga nasi tu murah jek..

Atas meja makan, pekerja gerai letak kelapa jelly dalam cawan yang kecik (bajet dalam RM1 secawan la).. Aku makan 1 kelapa jelly tu.. Pastu 1 otak2..Hubby pon makan 1.. Ala, setakat otak2 kan.. baru 80sen sekeping.. Ni dia lauk pauk yang dah kami order

ikan kembung masak asam pedas

kangkung goreng

sotong goreng tepung

cili kicap


Cer korang teka berapa ringgit semua tu?? RM15?? Hoho.. berganda2 weh.. Semua tu RM36.. Ape yang mahal sangat aku pon tak faham.. Dan kuah asam pedas tu langsung tak sedap (macam tumpah air asam jawa pon ye..masam sgt)..

Untuk cili kicap tu, aku bajet free je sebab dia memang letak atas meja tu.. Ikan kembung setakat 2 ekor, takkan la lebih RM8 kan..masakan asam pedas tu agak2nya berapa ringgit ye?? adeh, otak dah takleh nak mengira.. Sotong sekor tu, maybe RM10 kot bila goreng tepung.. Encik suami yg bayar, takde pulak dia ringan mulut nak tanya makcik cashier tu.. Lainkali kena mintak bil.. Ntah2 kami ni dah kena ketuk kot..huhu..ke kami yg salah pilih kedai?? hadoiii...

On the way balik umah, kami memang tak puas hati.. Kalo masak sendiri lagi sedap kot dari yang kami makan tadi.. Arghhhh!! menyesal gilerr..haha.. Tak puas hati punya pasal, kami decide nak masak lauk yg sama untuk lunch hari ni.. nak compare dan nak tau ape yg mahal sangat dengan masakan kat kedai tu.. hasilnya, tadaaaa!!!!


asam pedas ikan kembung

sotong goreng tepung

kangkung goreng belacan

Kira punya kira, tak lebih RM15 pun modal nak buatnya.. Haihhh..kayalah peniaga yang cekik darah tu..tau nak untung je... Bila tanya orang Melaka, diorang kata kami makan kat kedai yang memang super duper mahal.. Aiseh..Salah pilih kedai la ni ek.. Kata mereka, ade lagi satu kedai lepas jambatan kat Alai tu yang lagi murah makanannya.. Hmm... ntahla.. Takpela, kami tak minat nak pergi dah kot.. masak sendiri lagi puas hati dan sedap kot.. Orang berniaga, ko pon nak berniaga..Kalau sedap takpe jugak nak ketuk mahal2.. Baik makan KFC.. RM36 dah boleh order macam2 kan..

Kesimpulannya, sebelum pergi suatu tempat tu kena tanya orang/masyarakat setempat dulu.. Baru lah tak rugi macam kami ni.. hehe.. 



7 comments:

La.doLce_e[v]a('',) said...

jadi lapa tetiba =.=''

RynaHakimi said...

@La dolce eva
Hehe..jom la makan kat alai..jgn salah pilih mcm sy udahla...ehhee =)

nuwairani ismail said...

aiyoooo!!! mahal yg amat tu,...kalau makan di Kelantan, asik nk tanyak sampai 2,3 kali sbb takot tersalah dgr. murah sgt! tp tula, kene pandai lilih kedai jugak.

RynaHakimi said...

@nuwairani ismail
tau takpe..mahal giler kot..huhu..kat kelate kalo mahal pon berbaloi sebab makanan sedap2 (ceh, promote..hehe)..salah masuk kedai mcm ni la jadinya ;)

nur easy said...

kan dah kata..masak sendiri lagi untung.. kih kih kih.. ini valid utk y pandai masak la ;)

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... sedap tgok gambar2... thanks sharing.. :)

RynaHakimi said...

@nur easy
ha'ah..serik rase nak makan kat luar.. ehe..kalo kaya tak kisahla nak mkn ape pon ;)

@Zuwairi
Salam kenal..sama2..share resepi senang2 bolehla..hidangan keluarga..ehe =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...