Friday, April 8, 2011

Sup Ayam simple



Simple as Simply CT..hehe...ape ke bende merepek nih..Al-kisahnya encik suami gi beli tengkuk ayam kat giant..Hadoi..nak masak ape ngan leher ayam nih..nak goreng, macam tak best je sebab leher ayam semata2..Last choice, sup jugakla jadi pilihan..

Masak sup tapi takde rempah sup plak..Abis selongkar satu kabinet..Taktau bile habis rempah sup tu..Ape lagi, guna rempah kurma la..Dah tu je yang ada..Hmm,rase sama je..Lagi sedap kot..hehe..

Macam biasa, aku suka sup yang ditumis..memang rase jauh beza ngan sup yang tak ditumis..kalo tak caye, sila la cuba bandingkan..




Sebab takde ubi kentang, taruk sayur campuran banyak2..Konon cover la kan, kalo tak plain je nanti..Rase macam ade yang kurang plak..Ehe..Macam2..Masak sup pun nak beriya..Of coz la, untuk santapan king of da house =P

Untuk resepi pulak, tengok kat bawah ni..

Resepi Sup ayam

 Bahan2
  • Ayam secukupnya-potong kecil2
  • 3 ulas Bawang putih-tumbuk
  • 2cm halia-tumbuk
  • Sedikit lada putih-tumbuk
  • sedikit rempah sup/kurma
  • 3-4 biji cilipadi
  • Ubi kentang potong 4-tak buh sebab takde
  • Sedikit sayur campuran/lobak merah
  • Daun sup/daun bawang
  • Bawang goreng
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • 2 biji limau kasturi-tak suka takyah letak


Cara2
  1. Tumis semua bahan yang ditumbuk hingga naik bau..
  2. Masukkan rempah kurma/ sup..kacau lagi
  3. Kemudian masukkan air, ubi kentang dan ayam..Biarkan mendidih
  4. Masukkan juga garam, cilipadi dan perahan asam limau..
  5. Bila ubi dan ayam dah empuk, masukkan sayur campuran..
  6. Biarkan selama 2 minit.. Dah siap..
  7. Hiaskan dgn daun sup dan bawang goreng

Okla, takmau merapu berjela2..resepi makanan orang demam je pun..Hehe..Nak masak yang pelik2 tak berguru lagi..Lagipun encik suami tekak makan makanan kampung..tu yang aku jadi kekampungan jugak tu..hehe..orait..jumpa lagi (^_^)

*p/s; Boleh jugak kalau nak tumis dengan rempah tumis (bunga lawang, kulit kayu manis, pelaga)..Tapi aku suka sup yang rasa halia dan bawang putih..Terpulanglah kepada selera masing2..


2 comments:

Muhammad Burn said...

nampak sedap... huhu

RynaHakimi said...

@Muhammad Burn
Bolehla..sedap sgt tak jugak..hehe..standard amatur masakla ;p

Friday, April 8, 2011

Sup Ayam simple



Simple as Simply CT..hehe...ape ke bende merepek nih..Al-kisahnya encik suami gi beli tengkuk ayam kat giant..Hadoi..nak masak ape ngan leher ayam nih..nak goreng, macam tak best je sebab leher ayam semata2..Last choice, sup jugakla jadi pilihan..

Masak sup tapi takde rempah sup plak..Abis selongkar satu kabinet..Taktau bile habis rempah sup tu..Ape lagi, guna rempah kurma la..Dah tu je yang ada..Hmm,rase sama je..Lagi sedap kot..hehe..

Macam biasa, aku suka sup yang ditumis..memang rase jauh beza ngan sup yang tak ditumis..kalo tak caye, sila la cuba bandingkan..




Sebab takde ubi kentang, taruk sayur campuran banyak2..Konon cover la kan, kalo tak plain je nanti..Rase macam ade yang kurang plak..Ehe..Macam2..Masak sup pun nak beriya..Of coz la, untuk santapan king of da house =P

Untuk resepi pulak, tengok kat bawah ni..

Resepi Sup ayam

 Bahan2
  • Ayam secukupnya-potong kecil2
  • 3 ulas Bawang putih-tumbuk
  • 2cm halia-tumbuk
  • Sedikit lada putih-tumbuk
  • sedikit rempah sup/kurma
  • 3-4 biji cilipadi
  • Ubi kentang potong 4-tak buh sebab takde
  • Sedikit sayur campuran/lobak merah
  • Daun sup/daun bawang
  • Bawang goreng
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • 2 biji limau kasturi-tak suka takyah letak


Cara2
  1. Tumis semua bahan yang ditumbuk hingga naik bau..
  2. Masukkan rempah kurma/ sup..kacau lagi
  3. Kemudian masukkan air, ubi kentang dan ayam..Biarkan mendidih
  4. Masukkan juga garam, cilipadi dan perahan asam limau..
  5. Bila ubi dan ayam dah empuk, masukkan sayur campuran..
  6. Biarkan selama 2 minit.. Dah siap..
  7. Hiaskan dgn daun sup dan bawang goreng

Okla, takmau merapu berjela2..resepi makanan orang demam je pun..Hehe..Nak masak yang pelik2 tak berguru lagi..Lagipun encik suami tekak makan makanan kampung..tu yang aku jadi kekampungan jugak tu..hehe..orait..jumpa lagi (^_^)

*p/s; Boleh jugak kalau nak tumis dengan rempah tumis (bunga lawang, kulit kayu manis, pelaga)..Tapi aku suka sup yang rasa halia dan bawang putih..Terpulanglah kepada selera masing2..


2 comments:

Muhammad Burn said...

nampak sedap... huhu

RynaHakimi said...

@Muhammad Burn
Bolehla..sedap sgt tak jugak..hehe..standard amatur masakla ;p

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...