Thursday, April 7, 2011

Meh beli Bubur Kaceyyy!!

Jual jual bubur kacey hijaaa..semangkuk seriyal jah (singgit)..heheh...Sedeyla jual bubur tak laku2..makan sendiri jela..ngeh3..



Makcik umah sebelah la yang bersalah sebab menggamit seleraku untuk masak bubur nih..Hari tu dia bagi semangkuk..Mane cukup!! Tak pasal2 kena masak sendiri dah..Heh, kalo makcik tu tau maunye dia hempuk kepalaku ngn mangkuk tu..demand..hoho..org dah bagi pun kire bersyukur dah..

Yang makcik tu bagi ade deghiyan..tapi kat Melaka deghiyan tengah mahal lagik..Terpaksala makan bubur kacang hijau plain je tanpa penambah perisa..Makcik, buatla lagi..kami nak makan..hahaha

Okeyla, nak kongsi resepi bubur ni..Aku tau korang dah terer masak ni..nak share kat sape2 yang nak belajo la..Hehe..Gurau2 je..Jgn amik hati ye =P

Mula2 rendam bubur kacang hijau, lagi lame lagi bagus (semalaman better)...Macam aku rendam 5jam je..Pagi tadi baru teringat yang encik suami nak makan bubur ptg ni..Aisehh..takpela, okla tu 5jam kan..

Tengah berendam

Pastu, rebus kacang hijau sampai empuk dalam air secukupnya..Kemudian, masukkan santan, gula Melaka, sedikit garam dan 2-3 helai simpulan daun pandan..Biarkan mendidih dengan api sederhana..Kalau api kuat sangat pecah minyak plak..Korang bukan masak kari nih..hehe

Dah siap, bolehla dimakan..Aku suka makan sejuk2..Cicah roti..Ohoiiiii...sedapnya roti cicah bubur..Ehe..wat eskrim bubur pun sedap..Ingat kecik2 dulu suka sangat beli yang sebatang seposen tu..Asal balik skolah je, mesti singga kedai beli eskrim bubur kacang..nostalgia tu..




Orait..Jangan tengok saje..pade sape2 yang belum penah cuba, sila la try..Pastu wat eskrim..Sodap, memang tak hengat la..ngeee..jumpa lagikk (^_^)


6 comments:

dwaty said...

rindunya nak makan bubur yang mak masak......

RynaHakimi said...

@dwaty
Tula, boringla makan masakn sendiri..mak masak lagik best..tapi nak balik kmpung taktau bila la kan..hehe

Dinda Iva said...

kegemaran kanda ni..hehehe...iva selalu tak rendam pon...rebus je terus..haha...malas tul...tapi rebuslah sampai empuk...tambah air bila perlu..hehehe

RynaHakimi said...

@Iva
Sama je rendam ke tak..cuma kalo rendam cepat sikitla empuk..Selagi tak empuk, rebus jela kan..hehe

wanythyra. said...

t0tap nyewww . . .
Hehee , akk rajin ea share menda masakan :)

RynaHakimi said...

@wanythyra
Dah hobi dik..saje kongsi2 resepi..huhu..tapi resepi simple jela =)

Thursday, April 7, 2011

Meh beli Bubur Kaceyyy!!

Jual jual bubur kacey hijaaa..semangkuk seriyal jah (singgit)..heheh...Sedeyla jual bubur tak laku2..makan sendiri jela..ngeh3..



Makcik umah sebelah la yang bersalah sebab menggamit seleraku untuk masak bubur nih..Hari tu dia bagi semangkuk..Mane cukup!! Tak pasal2 kena masak sendiri dah..Heh, kalo makcik tu tau maunye dia hempuk kepalaku ngn mangkuk tu..demand..hoho..org dah bagi pun kire bersyukur dah..

Yang makcik tu bagi ade deghiyan..tapi kat Melaka deghiyan tengah mahal lagik..Terpaksala makan bubur kacang hijau plain je tanpa penambah perisa..Makcik, buatla lagi..kami nak makan..hahaha

Okeyla, nak kongsi resepi bubur ni..Aku tau korang dah terer masak ni..nak share kat sape2 yang nak belajo la..Hehe..Gurau2 je..Jgn amik hati ye =P

Mula2 rendam bubur kacang hijau, lagi lame lagi bagus (semalaman better)...Macam aku rendam 5jam je..Pagi tadi baru teringat yang encik suami nak makan bubur ptg ni..Aisehh..takpela, okla tu 5jam kan..

Tengah berendam

Pastu, rebus kacang hijau sampai empuk dalam air secukupnya..Kemudian, masukkan santan, gula Melaka, sedikit garam dan 2-3 helai simpulan daun pandan..Biarkan mendidih dengan api sederhana..Kalau api kuat sangat pecah minyak plak..Korang bukan masak kari nih..hehe

Dah siap, bolehla dimakan..Aku suka makan sejuk2..Cicah roti..Ohoiiiii...sedapnya roti cicah bubur..Ehe..wat eskrim bubur pun sedap..Ingat kecik2 dulu suka sangat beli yang sebatang seposen tu..Asal balik skolah je, mesti singga kedai beli eskrim bubur kacang..nostalgia tu..




Orait..Jangan tengok saje..pade sape2 yang belum penah cuba, sila la try..Pastu wat eskrim..Sodap, memang tak hengat la..ngeee..jumpa lagikk (^_^)


6 comments:

dwaty said...

rindunya nak makan bubur yang mak masak......

RynaHakimi said...

@dwaty
Tula, boringla makan masakn sendiri..mak masak lagik best..tapi nak balik kmpung taktau bila la kan..hehe

Dinda Iva said...

kegemaran kanda ni..hehehe...iva selalu tak rendam pon...rebus je terus..haha...malas tul...tapi rebuslah sampai empuk...tambah air bila perlu..hehehe

RynaHakimi said...

@Iva
Sama je rendam ke tak..cuma kalo rendam cepat sikitla empuk..Selagi tak empuk, rebus jela kan..hehe

wanythyra. said...

t0tap nyewww . . .
Hehee , akk rajin ea share menda masakan :)

RynaHakimi said...

@wanythyra
Dah hobi dik..saje kongsi2 resepi..huhu..tapi resepi simple jela =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...