Ikan jaket a.k.a cencaru nih asalnya nak bakor je, bleh cicah ngan air asam..Kite bakor.. kite bakorrr!! Muahaha..Tapi bosan lak, macam takde menu lain je..Kelmarin dah makan ikan bakor nih..Tapi ikan kembung la.. Pikir punya pikir, wat masak sambal je la..Selain sumbat belakang, bleh gak wat asam pedas.. Tapi sambal tumis biase2 je ni..Malas nak menyumbat kat belakang ikan nih..Hehe..sy memang pemalas =P
Dah lame tak tulis entry beresepi. Sebab malas nak pikir ape yang nak kena tulis..Teruk kan?? Hehe..Walaupun tak sesedap mane, saje nak share kat sini..Sambal kat atas tu masak sikit je, macam tak iklas je nak masak..Hehe..Sebenarnya memang masak sikit pun sebab encik suami kurang makan pedas. So amik syarat jela wat sambal tumis tu..Ehee
Sambal Ikan Cencaru
Bahan-bahan
Bahan-bahan
4 ekor ikan cencaru – saiz sederhana
Bahan dikisar/tumbuk
- 20 tangkai lada kering-aku gune ciliboh je
- 1 ulas bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 btg serai
- 2 s/b cuka @ air asam jawa
- 1 ulas bawang besar – dipotong bulat
- Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
- Goreng ikan cencaru yang diperap ngn kunyit dan sedikit garam..Jangan sampai garing. Angkat dan ketepikan
- Tumiskan bahan-bahan yg dikisar hingga wangi dan naik minyak
- Kemudian, masukkan air asam jawa/cuka, garam dan gula. Tambah sedikit air dan kacau rata.
- Bila sambal mendidih masukkan ikan dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau rata.
- Siap dah..
Sedap makan ngan nasi panas2..tambah ade tembikai baru kuar peti sejuk, memang sedap molek la makan hari nih..hehe..hingga ketemu lagikk!! (^_^)
No comments:
Post a Comment