Friday, March 18, 2011

Huwaaa..tipah tertipu!!

Tq Mr Google


Laptop kesayanganku ni diserang virus..Huwaaa..sob3x. Memang takleh maafkan diri sendiri bila tersalah klik satu emel ni. Aku pun bongok jugak, dah tau tu spam gi bukak jugak. Bukan apa, tertarik dgn emel tu sebab from FedEX. Bukan ke FedEX ni satu company yang buat khidmat penghantaran. Dalam emel tu tulis mcm nih

"A parcel will be delivered to you within 7 days. Please read the letter blablabla....."

Aku dengan confident nya gi donlod surat tu. File tu dalam bentuk pdf file. Lepas klik, baru aku perasan file tu memang icon pdf, tapi .exe nyer file. Sah2 la virus kan. Tahu pun sebab kawan2 bagitau masa kat U dulu2. Dah terklik, takleh nak buat hape dah. memang nyesal gak la tak tengok betul2. Conton fail tu macam kat bawah ni


Fail exe tu weh. Jahanam laptop aku. Lepas tu kuar warning ntah hape2. Seme file dah start takleh bukak. Antivirus pun dah tak function, pastu kuar blue screen. Haiyyoo..Cuak3. Terus col hubby bagitau. Huwaaa..sedihnya..

Masa tu sepatutnya aku study untuk interviu hari ni (Khamis) kul 3pm. Dah gelabah punya pasal, terus takde mood nak study. Materials yang dah cari semua dalam laptop. Cemane nak baca dah fail2 seme takleh bukak. Nak nangis..hukhuk (Sedey tau)

Terus decide nak tangguh interviu tu. Hari Jumaat pun takpe. Lepas discuss, interview tu postpone ke minggu depan. Alhamdulillah. Syukur sangat2. Bukan takleh pergi inteview tu tanpa study, tapi aku tak suka kalau tak buat preparation langsung. Setakat pergi cuba nasib/ test power, no way!! Tu bukan caraku..Huhu..Walaupun tak banyak, study sikit pun jadilah. Sekurang2nya ilmu di dada tu tak kosong. Jangan interviewer tanya seme takleh nak jawab sudahlah. Baik takyah interview kan..sape setuju angkat kaki!!!  heheh


Emel tu aku dah delete. Geram sangat. Tak pasal2 my lappy kena format. Haisyy!! Semalam hantar kedai, hari ni dah dapat balik. Nasib baik format je, tak rosak ape2 yang lain. Yang bestnya sebelum ni my lappy gune window7 starter. Lepas format dah upgrade ke window7 Profesional. Dah bleh tukar2 gambar kat desktop. Yeay!! haha..FYI, Window7 starter memang tak compatible untuk change desktop background tu. Jadi, berbaloi gakla format nih. I like it (^_^)

Walaubagaimanapun, ada hikmah nya laptop ku kena format. Kalau aku gi interview hari ni pun, still takleh nak perform well sebab ulser kat lidah. Nak bukak mulut pun sakit. Ngan sakit tekak lagi. hadoii..Berat sungguh ujian ni. Apapun, aku syukur sebab masih ada masa untuk stadi. Yela, walaupun tak bagus sangat yg penting kita cuba yang terbaik kan. Sebagai contoh kita nak gi berperang, mestilah lengkap dengan persiapan perang. Kalau pergi bertempur tanpa semua kelengkapan tu, mati katak la jawabnya. hehe..

Kesimpulannya, kalau tengok emel dalam folder spam tu janganla gatal2 nak bukak. Kalau nampak pelik tu, delete je terus. Kecuali kalau orang yang kita kenali la. Kena hati2, skang ni macam2 jenayah siber yang berlaku. Walaupun aku ni takla celik IT sangat, tapi minat gak nak tahu tentang ni. Orang curi password la, maklumat diri la, data2 bank, etc. Dunia yang semakin menakutkan. Hmm..

Jangan la menjadi tipah yang tertipu macam aku ni (walaupun namaku bukan tipah)..hehe..I love u my little lappy..muaahhhh3x. Ahaks!


3 comments:

Cik Bidadari said...

betul2... persiapan sebelum buat apapun kena alert...

Sue @ Nenie said...

Salam..Jadinya sekarang dah gi interview kw blom?..Klu belommm, good luck.....

Wan Ryna said...

@cik bidadari
At least prepare apa yang patut kan..setuju ngn cik bidadari.. =)

@Sue@Nenie
Salam Sue..inteviu minggu depan..time kasih bagi sokongan =)

Friday, March 18, 2011

Huwaaa..tipah tertipu!!

Tq Mr Google


Laptop kesayanganku ni diserang virus..Huwaaa..sob3x. Memang takleh maafkan diri sendiri bila tersalah klik satu emel ni. Aku pun bongok jugak, dah tau tu spam gi bukak jugak. Bukan apa, tertarik dgn emel tu sebab from FedEX. Bukan ke FedEX ni satu company yang buat khidmat penghantaran. Dalam emel tu tulis mcm nih

"A parcel will be delivered to you within 7 days. Please read the letter blablabla....."

Aku dengan confident nya gi donlod surat tu. File tu dalam bentuk pdf file. Lepas klik, baru aku perasan file tu memang icon pdf, tapi .exe nyer file. Sah2 la virus kan. Tahu pun sebab kawan2 bagitau masa kat U dulu2. Dah terklik, takleh nak buat hape dah. memang nyesal gak la tak tengok betul2. Conton fail tu macam kat bawah ni


Fail exe tu weh. Jahanam laptop aku. Lepas tu kuar warning ntah hape2. Seme file dah start takleh bukak. Antivirus pun dah tak function, pastu kuar blue screen. Haiyyoo..Cuak3. Terus col hubby bagitau. Huwaaa..sedihnya..

Masa tu sepatutnya aku study untuk interviu hari ni (Khamis) kul 3pm. Dah gelabah punya pasal, terus takde mood nak study. Materials yang dah cari semua dalam laptop. Cemane nak baca dah fail2 seme takleh bukak. Nak nangis..hukhuk (Sedey tau)

Terus decide nak tangguh interviu tu. Hari Jumaat pun takpe. Lepas discuss, interview tu postpone ke minggu depan. Alhamdulillah. Syukur sangat2. Bukan takleh pergi inteview tu tanpa study, tapi aku tak suka kalau tak buat preparation langsung. Setakat pergi cuba nasib/ test power, no way!! Tu bukan caraku..Huhu..Walaupun tak banyak, study sikit pun jadilah. Sekurang2nya ilmu di dada tu tak kosong. Jangan interviewer tanya seme takleh nak jawab sudahlah. Baik takyah interview kan..sape setuju angkat kaki!!!  heheh


Emel tu aku dah delete. Geram sangat. Tak pasal2 my lappy kena format. Haisyy!! Semalam hantar kedai, hari ni dah dapat balik. Nasib baik format je, tak rosak ape2 yang lain. Yang bestnya sebelum ni my lappy gune window7 starter. Lepas format dah upgrade ke window7 Profesional. Dah bleh tukar2 gambar kat desktop. Yeay!! haha..FYI, Window7 starter memang tak compatible untuk change desktop background tu. Jadi, berbaloi gakla format nih. I like it (^_^)

Walaubagaimanapun, ada hikmah nya laptop ku kena format. Kalau aku gi interview hari ni pun, still takleh nak perform well sebab ulser kat lidah. Nak bukak mulut pun sakit. Ngan sakit tekak lagi. hadoii..Berat sungguh ujian ni. Apapun, aku syukur sebab masih ada masa untuk stadi. Yela, walaupun tak bagus sangat yg penting kita cuba yang terbaik kan. Sebagai contoh kita nak gi berperang, mestilah lengkap dengan persiapan perang. Kalau pergi bertempur tanpa semua kelengkapan tu, mati katak la jawabnya. hehe..

Kesimpulannya, kalau tengok emel dalam folder spam tu janganla gatal2 nak bukak. Kalau nampak pelik tu, delete je terus. Kecuali kalau orang yang kita kenali la. Kena hati2, skang ni macam2 jenayah siber yang berlaku. Walaupun aku ni takla celik IT sangat, tapi minat gak nak tahu tentang ni. Orang curi password la, maklumat diri la, data2 bank, etc. Dunia yang semakin menakutkan. Hmm..

Jangan la menjadi tipah yang tertipu macam aku ni (walaupun namaku bukan tipah)..hehe..I love u my little lappy..muaahhhh3x. Ahaks!


3 comments:

Cik Bidadari said...

betul2... persiapan sebelum buat apapun kena alert...

Sue @ Nenie said...

Salam..Jadinya sekarang dah gi interview kw blom?..Klu belommm, good luck.....

Wan Ryna said...

@cik bidadari
At least prepare apa yang patut kan..setuju ngn cik bidadari.. =)

@Sue@Nenie
Salam Sue..inteviu minggu depan..time kasih bagi sokongan =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...