Saturday, January 22, 2011

Lunch untuk saya (^_^)

Huwaa..encik suami tak balik lunch..Terpaksa la lunch sorang2. Takkan makan sorang nak masak nasi n lauk beriya. Kalau ade kedai makan dekat2 sini lama dah tapau. Nak menapak ke restoran kat jalan besar, uish panas terik ni. Kalau ikut rasa malas nih, apa pun tak menjadi kan. Huhu

Dipendekkan cerita, perut dah mula lapar. Duk fikir nak masak ape. Tengok dalam kabinet ada mihun. Tinggggg!! Timbul idea nak buat mi sup. Tapi takla sup sangat pun. Tumis bawang bodo2 je. Selalu masak menu ni. Memang menu orang malas. haha (^_^)



Tak letak ayam pun. Cuma tambah telur sebijik. Campak2 siap. Sape pun boleh masak. Nak letak jugak resepi kat sini. Suka2 je. Mane tau, kot2 ade yang tengah nak blaja masak ke. Boleh cuba2. heheh. Resepi kat bawah ni guna ayam. Ni resepi asal yang aku biasa masak la. nak letak sotong, udang pun boleh.


Bahan-bahan Mihun sup
  • Sedikit mihun-direndam
  • Sayur kubis
  • Sawi-potong pendek
  • Tomato-potong 4
  • Carrot-potong kecil (aku lupa nak letak..hehe)
  • 1 biji telur 
  • Sedikit isi ayam-potong dadu
  • Sos ikan
  • Lada sulah
  • Limau kasturi
  • Garam dan air secukupnya

Bahan tumis
  • 1 labu bawang besar-tumbuk (aku suka banyak bawang)
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang.
  2. Masukkan ayam dan tumis lagi dengan sedikit air. Kemudian, masukkan sos ikan, lada sulah dan air secukupnya. Biarkan menggelegak.
  3. Kemudian masukkan telur. Biarkan hingga masak.
  4. Bolehlah masukkan mihun dan sayur2. kacau seketika. Siap! Taburkan daun bawang, daun sup, limau kasturi dan bawang goreng. Sodaaaap!
Ish3..senangnya..hehe. Ikutkan hati taknak post pun entry ni. Sebab simple je pun. Tapi untuk koleksi peribadi, aku tepek la jugak. Hehe. Selamat hari Jumaat untuk semua. Hari yang amat dinanti2kan oleh semua sebab esok dah weekend, ye tak?? Hoho..stop3x..babaiii..


2 comments:

Mabuk! said...

Pandai masak,
Suke2x:)
Huhu.

Wan Ryna said...

@Mabuk
Takla pandai sangat.biase2 je..suka cuba2 resepi.huhu =)

Saturday, January 22, 2011

Lunch untuk saya (^_^)

Huwaa..encik suami tak balik lunch..Terpaksa la lunch sorang2. Takkan makan sorang nak masak nasi n lauk beriya. Kalau ade kedai makan dekat2 sini lama dah tapau. Nak menapak ke restoran kat jalan besar, uish panas terik ni. Kalau ikut rasa malas nih, apa pun tak menjadi kan. Huhu

Dipendekkan cerita, perut dah mula lapar. Duk fikir nak masak ape. Tengok dalam kabinet ada mihun. Tinggggg!! Timbul idea nak buat mi sup. Tapi takla sup sangat pun. Tumis bawang bodo2 je. Selalu masak menu ni. Memang menu orang malas. haha (^_^)



Tak letak ayam pun. Cuma tambah telur sebijik. Campak2 siap. Sape pun boleh masak. Nak letak jugak resepi kat sini. Suka2 je. Mane tau, kot2 ade yang tengah nak blaja masak ke. Boleh cuba2. heheh. Resepi kat bawah ni guna ayam. Ni resepi asal yang aku biasa masak la. nak letak sotong, udang pun boleh.


Bahan-bahan Mihun sup
  • Sedikit mihun-direndam
  • Sayur kubis
  • Sawi-potong pendek
  • Tomato-potong 4
  • Carrot-potong kecil (aku lupa nak letak..hehe)
  • 1 biji telur 
  • Sedikit isi ayam-potong dadu
  • Sos ikan
  • Lada sulah
  • Limau kasturi
  • Garam dan air secukupnya

Bahan tumis
  • 1 labu bawang besar-tumbuk (aku suka banyak bawang)
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang.
  2. Masukkan ayam dan tumis lagi dengan sedikit air. Kemudian, masukkan sos ikan, lada sulah dan air secukupnya. Biarkan menggelegak.
  3. Kemudian masukkan telur. Biarkan hingga masak.
  4. Bolehlah masukkan mihun dan sayur2. kacau seketika. Siap! Taburkan daun bawang, daun sup, limau kasturi dan bawang goreng. Sodaaaap!
Ish3..senangnya..hehe. Ikutkan hati taknak post pun entry ni. Sebab simple je pun. Tapi untuk koleksi peribadi, aku tepek la jugak. Hehe. Selamat hari Jumaat untuk semua. Hari yang amat dinanti2kan oleh semua sebab esok dah weekend, ye tak?? Hoho..stop3x..babaiii..


2 comments:

Mabuk! said...

Pandai masak,
Suke2x:)
Huhu.

Wan Ryna said...

@Mabuk
Takla pandai sangat.biase2 je..suka cuba2 resepi.huhu =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...