Thursday, January 6, 2011

Sambal kentang + Ikan bilis

Yang ni resepi combination ngn sayur lemak labu untuk lunch hari ni. Tepek jugak resepi kat sini. Huhu. selalu makan kat Mahallah Halimah UIAM mase blaja dolu2..Ingatkan susah nak buat. Tapi senang je sebenarnya. Campak2 la katakan. Ngehehe..Yang ni tambah daun kari je. Rasanya sedap la jugak. Angkat bakul sudaa..Hehe



      Bahan-bahan

  • 4 biji kentang
  • 1 cawan ikan bilis belah
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk) 
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 sudu makan cili boh (boleh dikurang/tambah)
  • 1 sudu makan sos tiram 
  • Sedikit garam dan gula
  • Minyak utk menggoreng & menumis

     Cara-cara

  1. Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges (refer gambar A kat atas), perap dgn sedikit kunyit. Goreng hingga perang dan ketepikan
  2. Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
  3. Tumiskan bahan tumbuk dan daun kari hingga wangi dan garing.Masukkan cili boh,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram, garam dan gula.
  4. Kemudian masukkan kentang dan ikan bilis.Gaul sebati. Siap dan boleh dimakan!!
 Huhu. Memang sedap ni. Kalau letak tempe lagi sedap. Kali ni tempe takde dalam stok. So letak ikan bilis je la. Ehe.. Cuba jangan tak cuba ye. (^_^)


No comments:

Thursday, January 6, 2011

Sambal kentang + Ikan bilis

Yang ni resepi combination ngn sayur lemak labu untuk lunch hari ni. Tepek jugak resepi kat sini. Huhu. selalu makan kat Mahallah Halimah UIAM mase blaja dolu2..Ingatkan susah nak buat. Tapi senang je sebenarnya. Campak2 la katakan. Ngehehe..Yang ni tambah daun kari je. Rasanya sedap la jugak. Angkat bakul sudaa..Hehe



      Bahan-bahan

  • 4 biji kentang
  • 1 cawan ikan bilis belah
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk) 
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 sudu makan cili boh (boleh dikurang/tambah)
  • 1 sudu makan sos tiram 
  • Sedikit garam dan gula
  • Minyak utk menggoreng & menumis

     Cara-cara

  1. Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges (refer gambar A kat atas), perap dgn sedikit kunyit. Goreng hingga perang dan ketepikan
  2. Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
  3. Tumiskan bahan tumbuk dan daun kari hingga wangi dan garing.Masukkan cili boh,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram, garam dan gula.
  4. Kemudian masukkan kentang dan ikan bilis.Gaul sebati. Siap dan boleh dimakan!!
 Huhu. Memang sedap ni. Kalau letak tempe lagi sedap. Kali ni tempe takde dalam stok. So letak ikan bilis je la. Ehe.. Cuba jangan tak cuba ye. (^_^)


No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...