Tuesday, December 28, 2010

Tomyam Putih


Menu yang paling mudah ni. Tak tau nak masak ape, last2 decide buat tomyam ni. My mom selalu masak tomyam putih ni. Asli, tak payah guna pes tomyam tu. Rasa pun lebih kurang je. Ada yang panggil ni tomyam Songkhla. Tapi tak pernah ke Songkhla pun. Hehe. Sejak kecik lagi biasa makan masakan ni. Mungkin beza dengan tomyam Songkhla tu dia letak banyak lauk kot. Mine letak sayur je banyak. Favourite tu. (^_^)


        Bahan-bahan:
  • Ayam 200g potong kecil2
  • Sotong-4-5 ekor
  • Udang secukupnya (tak letak pun sebab tak beli.huhu)
  • Daun limau purut-4-5 helai
  • Serai-2 batang
  • Bawang Merah-3 ulas (tumbuk)
  • Bawang Putih- 3 ulas (ketuk)
  • Bawang Besar-1 labu (potong 4)
  • Lobak merah-ikut suka
  • Jagung muda-ikut suka
  • Tomato 1 biji-potong 4
  • Daun ketumbar
  • 3 biji limau kasturi
  • 4-5 biji cilipadi -kalau nak pedas sila tambah ye
  • 1/2 kiub pati ayam
  • Garam, gula secukup rasa
  • Air secukupnya
      Cara-cara
  1. Rebus ayam dan sotong sehingga hampir empuk. Masukkan juga kiub pati ayam, daun limau purut, serai dan bawang merah+bawang putih.
  2. Setelah empuk, masukkan sayur-sayuran (lobak merah, jagung muda, tomato, bawang besar, cilipadi). Perah asam limau kasturi untuk rasa masam. Rasakan garam dan gula.
  3. Biarkan mendidih hingga sayur2 masak dan layu (terpulang pada selera masing2)
  4. Hidangkan dengan daun ketumbar untuk dapatkan rasa tomyam yang kow!! (^_^)
Senang je kan..Hmm..tak guna pes pun sedap juga tomyam. Yang penting daun limau purut wajib ada okeh. Selamat mencuba!!

No comments:

Tuesday, December 28, 2010

Tomyam Putih


Menu yang paling mudah ni. Tak tau nak masak ape, last2 decide buat tomyam ni. My mom selalu masak tomyam putih ni. Asli, tak payah guna pes tomyam tu. Rasa pun lebih kurang je. Ada yang panggil ni tomyam Songkhla. Tapi tak pernah ke Songkhla pun. Hehe. Sejak kecik lagi biasa makan masakan ni. Mungkin beza dengan tomyam Songkhla tu dia letak banyak lauk kot. Mine letak sayur je banyak. Favourite tu. (^_^)


        Bahan-bahan:
  • Ayam 200g potong kecil2
  • Sotong-4-5 ekor
  • Udang secukupnya (tak letak pun sebab tak beli.huhu)
  • Daun limau purut-4-5 helai
  • Serai-2 batang
  • Bawang Merah-3 ulas (tumbuk)
  • Bawang Putih- 3 ulas (ketuk)
  • Bawang Besar-1 labu (potong 4)
  • Lobak merah-ikut suka
  • Jagung muda-ikut suka
  • Tomato 1 biji-potong 4
  • Daun ketumbar
  • 3 biji limau kasturi
  • 4-5 biji cilipadi -kalau nak pedas sila tambah ye
  • 1/2 kiub pati ayam
  • Garam, gula secukup rasa
  • Air secukupnya
      Cara-cara
  1. Rebus ayam dan sotong sehingga hampir empuk. Masukkan juga kiub pati ayam, daun limau purut, serai dan bawang merah+bawang putih.
  2. Setelah empuk, masukkan sayur-sayuran (lobak merah, jagung muda, tomato, bawang besar, cilipadi). Perah asam limau kasturi untuk rasa masam. Rasakan garam dan gula.
  3. Biarkan mendidih hingga sayur2 masak dan layu (terpulang pada selera masing2)
  4. Hidangkan dengan daun ketumbar untuk dapatkan rasa tomyam yang kow!! (^_^)
Senang je kan..Hmm..tak guna pes pun sedap juga tomyam. Yang penting daun limau purut wajib ada okeh. Selamat mencuba!!

No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...