Terbayang-bayang pula asam pedas kegemaranku. Hari ni masak ringkas je, cencaru masak sambal tumis dan daging goreng. Nak masak asam pedas, macam tak cukup bahan pula. Daun kesum dan bendi tak ada. Nak beli dah tengahari, hubby nak balik makan. So, masak je la apa yang ada. Godek2 kamera, jumpa gamba asam pedas yang dimasak last 2 weeks. Sementara kebosanan ni, baik tepek resepi kat sini. For future reference la kan
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 4 ekor ikan kembung (atau apa2 ikan, ikut selera)
- 4 ulas bawang merah-ditumbuk
- 3 ulas bawang putih-ditumbuk
- 2cm kunyit hidup-ditumbuk
- 3 btg daun kesum(banyak pun takpe)
- 1 bunga kantan-dibelah dua(kalau takde pun takpe)
- 2 keping asam gelugur
- 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin(ciliboh)
- 2-4 Cili Padi (kalau suka pedas)
- 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
- garam dan gula (ikut rasa)
- minyak masak
- sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Cara-cara
- Panaskan minyak, kemudian tumis cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
- Bila sudah naik bau, masukkan air , kacau dan biar mendidih.
- Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan asam keping. Biar mendidih.
- Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.
|
Asam pedas |
|
Sayur campur+Ikan goreng berempah (walaupun hitam sedap tuuuu) |
* Makan dengan nasi putih panas-panas. Marvelous (^_^)
No comments:
Post a Comment