Friday, August 15, 2014

Tart Nenas Gebu~ Versi2

Assalamualaikum wbt

Seperti yang telah dijanjikan, hari ni saya nak share resepi tart nenas yang sedap. Gebu dan terus hancur lebur dalam mulut. kihkih. Mak sy membebel, nape lah tart nenas ni asal masuk mulut je melebur. Nak bercakap pun susah..wakakak

Sebenarnya ini bukanlah pertama kali ku buat tart nenas. Sebelum ini tak buat tart gulung, tapi lebih kepada bentuk bulat. Tak guna acuan. Yang mana lebih mudah? Yang tak guna acuan lebih mudah kot. Tak payah renyah nak tekan2 acuan bagai. Hehe. Tapi lebih comel jika guna acuan tart la. Baru mengikut arus perubahan zaman gitewww. Haha. Yo la tuuu :)

Inti tart ku pernah share resepinya suatu masa dahulu. Cuma kaler tak cukup gelap. Untuk tart nenas gulung baru ku tahu cara kekdah nak dapatkan inti yang lebih gelap dan cantik. Guna gula perang + gula putih biasa. Then masak lama atas api kecil hingga ia berubah warna dan lebih tahan lama. Tak caya, wajiblah kalian mencuba. Baru boleh buktikan hipotesisku ini. Ehe.. Resepi inti tart di sini *LINK*.

Nenas yg dah dikupas

Percubaan dulu kala.. Yang ni kaler kurang cun

Inti tart yang lebih gelap dan mengancam..hihi

Untuk resepi tart nenas, resepinya ku ceduk dari belog http://buatkuihraya.blogspot.com. Sebenarnya banyak lagi resepi lain yang kawan2 boleh cuba. Bergantung kepada minat dan citarasa masing2. Nak resepi yang rumit ataupun simple dimple.huhu




RESEPI TART NENAS GEBU.
Sumber: buatkuihraya.blogspot.com



Bahan-Bahan Tart Nenas Gulung

  • 250gm butter
  • 2 sudu besar gula castor
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 1 bj kuning telur
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • secubit garam
  • 3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung
  • jem nenas secukupnya ~ digentel dengan bulat2 (kecik sedikit dari guli)

Hiasan:

  • 1 biji kuning telur
  • 1 titik pewarna kuning
  • 1 sudu air
 (Bancuh ketiga-tiga bahan ini sehingga sebati)



Cara-cara membuat Tart Nenas Gulung



  1. Ayak ke tiga-tiga tepung.
  2. Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
  3. Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
  4. Pukul lagi hingga sebati.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
  6. Perap sebentar supaya doh ini mesra.
  7. Ketika membuat tart gulung ini buat la macam biasa ya.. (dari start picit doh kat acu tart tu, letak inti yang digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur ) 
  8. Buat hingga adunan habis dan bakar sehingga masak dgn suhu 175 - 180C. Bakar dalam anggaran 25 minit.
  9. Angkat dan sejukkan atas rack dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


Baru belajar mengetart, tu yang ade kecik ada besar. haha. Lantaklerrr. janji rasa sodapppp. Ada lagi satu resepi, pun sedap. Ku pernah cuba untuk raya tahun lepas. Cuma ramuan sedikit berbeza. Klik sini --> http://www.myresipi.com/top/detail/5535

 Yang ni bentuk nenas Gambar 2 tahun lalu :)

Simpan untuk kenangan dan rujukan untuk raya tahun depan pulak. Kalau rajin dan tak sakit pinggang, bolehlah mengetart lagi. Hehe. Hingga bertemu lagi ye. Daaa =)


RYNAHAKIMI

No comments:

Friday, August 15, 2014

Tart Nenas Gebu~ Versi2

Assalamualaikum wbt

Seperti yang telah dijanjikan, hari ni saya nak share resepi tart nenas yang sedap. Gebu dan terus hancur lebur dalam mulut. kihkih. Mak sy membebel, nape lah tart nenas ni asal masuk mulut je melebur. Nak bercakap pun susah..wakakak

Sebenarnya ini bukanlah pertama kali ku buat tart nenas. Sebelum ini tak buat tart gulung, tapi lebih kepada bentuk bulat. Tak guna acuan. Yang mana lebih mudah? Yang tak guna acuan lebih mudah kot. Tak payah renyah nak tekan2 acuan bagai. Hehe. Tapi lebih comel jika guna acuan tart la. Baru mengikut arus perubahan zaman gitewww. Haha. Yo la tuuu :)

Inti tart ku pernah share resepinya suatu masa dahulu. Cuma kaler tak cukup gelap. Untuk tart nenas gulung baru ku tahu cara kekdah nak dapatkan inti yang lebih gelap dan cantik. Guna gula perang + gula putih biasa. Then masak lama atas api kecil hingga ia berubah warna dan lebih tahan lama. Tak caya, wajiblah kalian mencuba. Baru boleh buktikan hipotesisku ini. Ehe.. Resepi inti tart di sini *LINK*.

Nenas yg dah dikupas

Percubaan dulu kala.. Yang ni kaler kurang cun

Inti tart yang lebih gelap dan mengancam..hihi

Untuk resepi tart nenas, resepinya ku ceduk dari belog http://buatkuihraya.blogspot.com. Sebenarnya banyak lagi resepi lain yang kawan2 boleh cuba. Bergantung kepada minat dan citarasa masing2. Nak resepi yang rumit ataupun simple dimple.huhu




RESEPI TART NENAS GEBU.
Sumber: buatkuihraya.blogspot.com



Bahan-Bahan Tart Nenas Gulung

  • 250gm butter
  • 2 sudu besar gula castor
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 1 bj kuning telur
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • secubit garam
  • 3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung
  • jem nenas secukupnya ~ digentel dengan bulat2 (kecik sedikit dari guli)

Hiasan:

  • 1 biji kuning telur
  • 1 titik pewarna kuning
  • 1 sudu air
 (Bancuh ketiga-tiga bahan ini sehingga sebati)



Cara-cara membuat Tart Nenas Gulung



  1. Ayak ke tiga-tiga tepung.
  2. Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
  3. Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
  4. Pukul lagi hingga sebati.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
  6. Perap sebentar supaya doh ini mesra.
  7. Ketika membuat tart gulung ini buat la macam biasa ya.. (dari start picit doh kat acu tart tu, letak inti yang digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur ) 
  8. Buat hingga adunan habis dan bakar sehingga masak dgn suhu 175 - 180C. Bakar dalam anggaran 25 minit.
  9. Angkat dan sejukkan atas rack dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


Baru belajar mengetart, tu yang ade kecik ada besar. haha. Lantaklerrr. janji rasa sodapppp. Ada lagi satu resepi, pun sedap. Ku pernah cuba untuk raya tahun lepas. Cuma ramuan sedikit berbeza. Klik sini --> http://www.myresipi.com/top/detail/5535

 Yang ni bentuk nenas Gambar 2 tahun lalu :)

Simpan untuk kenangan dan rujukan untuk raya tahun depan pulak. Kalau rajin dan tak sakit pinggang, bolehlah mengetart lagi. Hehe. Hingga bertemu lagi ye. Daaa =)


RYNAHAKIMI

No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...