Monday, August 18, 2014

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers (Maaf terentung..hihi)

Assalamualaikum wbt

Maaf, ini adalah resepi tertunda. Hihi. Biasalah.mood kadang2 ke laut. Bila terlebih rajin, semua nak diupdate. Ye tak? 

Ayam panggang ni ku cuba semasa bulan Ramadhan hari tu. Sempena menyambut kedatangan tetamu dari KL. Selain ayam panggang ni, ada tomyam campur, siakap stim, siakap 3 rasa, sotong goreng tepung dan kailan ikan masin. Syok makan ramai2. Lagi best semua homemade. Walau ada yang terkurang, ok la. Bila dah lapar ngappp aje. Alhamdulillah atas rezekinya.

Resipi asal ku cedok dari blog dia-honey. Nampak menggiurkan ayam dari belog beliau. Maaflah atas gambar ayam yang tertonggeng di bawah.  Dah la hitam. Sikit lagi nak rentung. Hahaha. First time cuba, tak pandai nak adjust suhu oven. Tak sempat nak berposing bagai. Nak potong lagi, masa dah tinggal sikit nak berbuka. Snap apa yang boleh saja. kikiki

RESEPI AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
Sumber: Dia-Honey

Ayam panggangku yang seksi

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai (saya tambah- rasa ayam akan jd macam sate)
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam – (saya buh lada hitam tumbuk + kicap)
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr- optional
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar herba campuran-ganti dengan oregano dan basil kering (saya tak letak)
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
 Kaedah:
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- Saya perap semasa bersahur
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. 
  5. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak & campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  6. Siap dan boleh dipotong. Tak potong pun takpe, aci cubit je masa nak makan tu. Hehe

Cer teka yang mana ayam panggang? Hahaha. Poyo :p

Seronok rasanya beriftar bersama. mengeratkan lagi ukhuwwah keluarga gitewww. Rindunya nak menyambut Ramadhan yang akan datang.  Rasa rindu dengan pesta ibadah yang sememangnya meriah setiap kali puasa menjelma. Hmm.. rindu nak ke PARAM pun ada juga, cari murtabak. Kihkih..

Ok, hingga ketemu la yaaa. Kepada yang suka makan ayam panggang bolehlah cuba resepi di atas. Serius tak mengecewakan. Lebih sedap dan berbaloi dari ayam Kenny Rogers (KR) yang kecik + mahal tu. Sebulan sekali bolehlah makan kat KR tu. Hari-hari mahunya botak kepala. Ahakss

Bye-bye :)


RYNAHAKIMI

4 comments:

Z@i Z@mR33 said...

Seksi...

nmpk mengiurkan :)

RynaHakimi said...

@Z@i

Sedap zai.. Cubalah :)

My Little Life said...

hahhh seksi sgguh ayam dio

RynaHakimi said...

@My little life
Haha.. satu2nya gambar yg ku hadooo. Seksa giteww..wakakak

Monday, August 18, 2014

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers (Maaf terentung..hihi)

Assalamualaikum wbt

Maaf, ini adalah resepi tertunda. Hihi. Biasalah.mood kadang2 ke laut. Bila terlebih rajin, semua nak diupdate. Ye tak? 

Ayam panggang ni ku cuba semasa bulan Ramadhan hari tu. Sempena menyambut kedatangan tetamu dari KL. Selain ayam panggang ni, ada tomyam campur, siakap stim, siakap 3 rasa, sotong goreng tepung dan kailan ikan masin. Syok makan ramai2. Lagi best semua homemade. Walau ada yang terkurang, ok la. Bila dah lapar ngappp aje. Alhamdulillah atas rezekinya.

Resipi asal ku cedok dari blog dia-honey. Nampak menggiurkan ayam dari belog beliau. Maaflah atas gambar ayam yang tertonggeng di bawah.  Dah la hitam. Sikit lagi nak rentung. Hahaha. First time cuba, tak pandai nak adjust suhu oven. Tak sempat nak berposing bagai. Nak potong lagi, masa dah tinggal sikit nak berbuka. Snap apa yang boleh saja. kikiki

RESEPI AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
Sumber: Dia-Honey

Ayam panggangku yang seksi

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai (saya tambah- rasa ayam akan jd macam sate)
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam – (saya buh lada hitam tumbuk + kicap)
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr- optional
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar herba campuran-ganti dengan oregano dan basil kering (saya tak letak)
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
 Kaedah:
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- Saya perap semasa bersahur
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. 
  5. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak & campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  6. Siap dan boleh dipotong. Tak potong pun takpe, aci cubit je masa nak makan tu. Hehe

Cer teka yang mana ayam panggang? Hahaha. Poyo :p

Seronok rasanya beriftar bersama. mengeratkan lagi ukhuwwah keluarga gitewww. Rindunya nak menyambut Ramadhan yang akan datang.  Rasa rindu dengan pesta ibadah yang sememangnya meriah setiap kali puasa menjelma. Hmm.. rindu nak ke PARAM pun ada juga, cari murtabak. Kihkih..

Ok, hingga ketemu la yaaa. Kepada yang suka makan ayam panggang bolehlah cuba resepi di atas. Serius tak mengecewakan. Lebih sedap dan berbaloi dari ayam Kenny Rogers (KR) yang kecik + mahal tu. Sebulan sekali bolehlah makan kat KR tu. Hari-hari mahunya botak kepala. Ahakss

Bye-bye :)


RYNAHAKIMI

4 comments:

Z@i Z@mR33 said...

Seksi...

nmpk mengiurkan :)

RynaHakimi said...

@Z@i

Sedap zai.. Cubalah :)

My Little Life said...

hahhh seksi sgguh ayam dio

RynaHakimi said...

@My little life
Haha.. satu2nya gambar yg ku hadooo. Seksa giteww..wakakak

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...