Wednesday, October 9, 2013

Ber"Pizza" lagi..

Assalamualaikum wbt.

Semalam internet di kawasan Parit ni 'wenkkk' pula. Tiba-tiba je problem. Entah apa masalahnya. Sehari suntuk jugalah pihak TM betulkan kerosakan tu.. Rosak ke? Entah. Selalu sangat bermasalah line Streamyx area Parit ni. Sudahnya, lepas repair internet slow macam siput juga. huhuhu

Mengomen aje kerjanya kan. Iyelah, bila kita bersemangat nak buat sesuatu, tiba-tiba terdapat gangguan pula. Pastinya rasa down kan. Lari bertempiaran mood ku. hahaha. Malam semalam internet dah makin ok. Tapi masih slow dan kesiputan. Ngeh3..

Ok lah, back to the topic. Hari ini buat pizza lagi. Benda kalau kita dah suka nak buat memang jadi addicted wehhh!.. Heh, baru kali ke 2 kot. hahaa.. Teruja sebab menjadi. Rasa pun tak mengecewakan. Sekali lagi ku sangat berterima kasih kepada empunya resipi kak Nanie =)




Hekhek.. sekali lagi tudung periuk tu interframe. Glemer gitu uolsss. Haha. Entah bila nak ada bajet beli pizza pan/tray yang hensem tu. Harga pun hensem kacak bergaya juga kan. Heheh. Tudung periuk ni banyak jasanya. Selain buat pizza,bleh juga dijadikan alas bakar cookies. kikiki




Ok, kali ni nak tempek resepi. Tergagau-gagau juga bila lupa kaedah buat doh tu. Terpaksalah bukak rumah kak Nanie lagi sekali.. hihi..

RESEPI PIZZA 

Sumber Asal: Resipi Nannie
Olahan: Tuan Tanah sini :p

Untuk doh

Bahan-bahan
  1. 200gm tepung (anggaran 2 cawan)
  2. 125ml air suam
  3. 1 paket yis segera/mauri-pan
  4. 1s/b gula halus
  5. 1/2 s.k garam
  6. 1-2 s/b minyak sayuran/shortening
  7. 1-2 s/b marjerin/mentega
 Kaedah:

  1. Mula-mula bancuh yis tadi dengan air. Biarkan berbuih (yis yang hidup akan hasilkan buih)
  2. Then dalam bekas lain gaul tepung gandum dengan garam. Buatkan bulatan di tengah, kemudian masukkan bancuhan  yis tadi. Kacau lagi biar sebati dengan tepung.
  3. Bila dah sebati, masukkan shortening dan mentega/marjerin. Gaul lagi sehingga adunan tak melekat/kental (amik masa lebih kurang 15min)
  4. Bulatkan doh dan rehatkan selama 40-45 minit. Tutup bekas dengan plactic wrap/kain bersih.
  5. Lepas 40 min, doh akan naik 2x ganda. Tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin dalam adunan tu. 
  6. Kemudian leperkan atas loyang/pizza tray. Guna jari untuk ratakan doh pizza di sekeliling tray.
  7. Cucuk-cucuk sekeliling doh dengan garfu dan rehatkan lagi selama 10 min.
  8. Bakar selama 10 minit, suhu 180deg celcius

Untuk Topping

Bahan-bahan
  1. 200gm daging kisar
  2. Sedikit mixed vege
  3. Lada sulah/serbuk lada hitam
  4. Lada benggala/capsicum (merah/hijau/kuning)-tak buh sebab takde
  5. 1 labu bawang besar
  6. 3 ulas bwg putih
  7. Cendawan butang (tin)
  8. Tomato puri/sos prego
  9.  Keju (mozarella,cheddar, etc)- aku guna chesdale je
  10. Oregano
  11. Nenas tin
  12. Sedikit mentega/minyak zaitun
  13. Lain-lain ikut suka

Kaedah:
  1. Panaskan minyak zaitun/mentega dan tumis bawang besar dan bwg putih.
  2. Bila dah naik bau, masukkan daging kisar dengan sedikit air. 
  3. Masukkan juga lada sulah, lada hitam, dan sedikit garam.
  4. Bila air hampir kering, masukkan mixed vege. Masak lagi hingga kuah kering.

Keluarkan doh pizza yang dah dibakar awal tadi. Kemudian di atasnya sapu sedikit tomato puri/sos prego. Then letakkan daging yang dah masak tadi, diikuti dengan capsicum, cendawan, nenas, dan selebihnya ikut suka. Tiada paksaan ye. Hihi. Finally bolehlah dibakar selama 30 minit, 180 deg celsius atau sehingga topping tu kekuning-kuningan. My oven jenis panas, so aku set suhu 175 je. pandai-pandailah adjust.

 Okeh, sekian untuk kali ini. Solat Maghrib yukkk =)


RynaHakimi




No comments:

Wednesday, October 9, 2013

Ber"Pizza" lagi..

Assalamualaikum wbt.

Semalam internet di kawasan Parit ni 'wenkkk' pula. Tiba-tiba je problem. Entah apa masalahnya. Sehari suntuk jugalah pihak TM betulkan kerosakan tu.. Rosak ke? Entah. Selalu sangat bermasalah line Streamyx area Parit ni. Sudahnya, lepas repair internet slow macam siput juga. huhuhu

Mengomen aje kerjanya kan. Iyelah, bila kita bersemangat nak buat sesuatu, tiba-tiba terdapat gangguan pula. Pastinya rasa down kan. Lari bertempiaran mood ku. hahaha. Malam semalam internet dah makin ok. Tapi masih slow dan kesiputan. Ngeh3..

Ok lah, back to the topic. Hari ini buat pizza lagi. Benda kalau kita dah suka nak buat memang jadi addicted wehhh!.. Heh, baru kali ke 2 kot. hahaa.. Teruja sebab menjadi. Rasa pun tak mengecewakan. Sekali lagi ku sangat berterima kasih kepada empunya resipi kak Nanie =)




Hekhek.. sekali lagi tudung periuk tu interframe. Glemer gitu uolsss. Haha. Entah bila nak ada bajet beli pizza pan/tray yang hensem tu. Harga pun hensem kacak bergaya juga kan. Heheh. Tudung periuk ni banyak jasanya. Selain buat pizza,bleh juga dijadikan alas bakar cookies. kikiki




Ok, kali ni nak tempek resepi. Tergagau-gagau juga bila lupa kaedah buat doh tu. Terpaksalah bukak rumah kak Nanie lagi sekali.. hihi..

RESEPI PIZZA 

Sumber Asal: Resipi Nannie
Olahan: Tuan Tanah sini :p

Untuk doh

Bahan-bahan
  1. 200gm tepung (anggaran 2 cawan)
  2. 125ml air suam
  3. 1 paket yis segera/mauri-pan
  4. 1s/b gula halus
  5. 1/2 s.k garam
  6. 1-2 s/b minyak sayuran/shortening
  7. 1-2 s/b marjerin/mentega
 Kaedah:

  1. Mula-mula bancuh yis tadi dengan air. Biarkan berbuih (yis yang hidup akan hasilkan buih)
  2. Then dalam bekas lain gaul tepung gandum dengan garam. Buatkan bulatan di tengah, kemudian masukkan bancuhan  yis tadi. Kacau lagi biar sebati dengan tepung.
  3. Bila dah sebati, masukkan shortening dan mentega/marjerin. Gaul lagi sehingga adunan tak melekat/kental (amik masa lebih kurang 15min)
  4. Bulatkan doh dan rehatkan selama 40-45 minit. Tutup bekas dengan plactic wrap/kain bersih.
  5. Lepas 40 min, doh akan naik 2x ganda. Tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin dalam adunan tu. 
  6. Kemudian leperkan atas loyang/pizza tray. Guna jari untuk ratakan doh pizza di sekeliling tray.
  7. Cucuk-cucuk sekeliling doh dengan garfu dan rehatkan lagi selama 10 min.
  8. Bakar selama 10 minit, suhu 180deg celcius

Untuk Topping

Bahan-bahan
  1. 200gm daging kisar
  2. Sedikit mixed vege
  3. Lada sulah/serbuk lada hitam
  4. Lada benggala/capsicum (merah/hijau/kuning)-tak buh sebab takde
  5. 1 labu bawang besar
  6. 3 ulas bwg putih
  7. Cendawan butang (tin)
  8. Tomato puri/sos prego
  9.  Keju (mozarella,cheddar, etc)- aku guna chesdale je
  10. Oregano
  11. Nenas tin
  12. Sedikit mentega/minyak zaitun
  13. Lain-lain ikut suka

Kaedah:
  1. Panaskan minyak zaitun/mentega dan tumis bawang besar dan bwg putih.
  2. Bila dah naik bau, masukkan daging kisar dengan sedikit air. 
  3. Masukkan juga lada sulah, lada hitam, dan sedikit garam.
  4. Bila air hampir kering, masukkan mixed vege. Masak lagi hingga kuah kering.

Keluarkan doh pizza yang dah dibakar awal tadi. Kemudian di atasnya sapu sedikit tomato puri/sos prego. Then letakkan daging yang dah masak tadi, diikuti dengan capsicum, cendawan, nenas, dan selebihnya ikut suka. Tiada paksaan ye. Hihi. Finally bolehlah dibakar selama 30 minit, 180 deg celsius atau sehingga topping tu kekuning-kuningan. My oven jenis panas, so aku set suhu 175 je. pandai-pandailah adjust.

 Okeh, sekian untuk kali ini. Solat Maghrib yukkk =)


RynaHakimi




No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...