Tuesday, May 14, 2013

Puding roti sos kastad

Assalamualaikum wbt..

2 minggu kot tak jengah blog ni..hampir terlupa akan kewujudannya..hehe.. Buka lupa, tp tak ada idea nak update tentang ape.. Kang update sal politik ade yang kate meroyan plak..huahua =P

Ahh,pedulikan kata org..Like one of my friends said, Don't ARGUE with Stupid, they will drag you to their level and beat you with their experience as stupid". then, baik diam.. biarkan mereka dgn tahap pemikiran kolot mereka itu.. Well said!

Kembali kpd topik asal ye kawan2.. hari ni gigih menghabiskan stok roti yg tak habis.. roti dah keras khejung..belum pun expired lg.. Lagi 2 hari kot.. Hmmm.. kenapa ye roti selain Gardenia cepat je keras.. gardenia kalo expired pun lembut lagi.. Apa la gamaknya formlua rahsia Gardenia te ye??? curioussss!!! huhu..




First time buat puding bersos ni.. Sebelum nih makan mcm tu je.. Tapi this version memang best,.. Owh, encik suami kata sama dengan puding roti yg dia pernah makan kat hotel.. Hoh..terus kembang montot.. wkaakkakak... Dah nak harapkan sape puji.. Puji diri sendiri kang lain plak jadinye..hehehh.. Jom semak resepi =)

Puding Roti Sos Kastad

Bahan A
1. Susu sejat/susu segar 500ml
2. Roti sandwich 8 keping (ape2 brand pon boleh)

Bahan B
1. 2 bj telur
2. 2sb mentega (dicairkan seketika)
3. esen vanila
4. 4sb gula kastor
5. 1 s/b tepung jagung/gandum

Bahan C (sos kastad)
1. 1 tin susu cair
2. 2 sb tepung kastad
3. esen vanila
4. 2 s/b gula kastor


Kaedah.
1. Rendam roti yang telah dipotong bersama2 susu td.
2. Sebatikan bahan2 B. kacau hingga gula larut.
3. Masukkan bahan B ke dalam loyang berisi bahan A td
4. Taburkan kismis
5. Bakar pd suhu 175 deg selama 30 minit (sampai masak)..
6. Sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dlm peti sejuk
6. Untuk sos,masak bahan2 kastad dengan api kecil hingga gula larut.
7. Letak sedikit sos kastad bersama puding roti sebelum dihidangkan.


dah masak

Senang aje nak buatnya.. Tak sampai sejam dah siap.. Kalau tak silap resepi ni ambil dari web my.resepi.com.. Cuma tak simpan link. Dah lama salin, tapi buatnye idok.. Bila2 kalau ada stok roti boleh la buat lagi ye.. Tambah stok lelemak badan jugak.. Wakaka...

Okeh, telenovela favourite dah start.. mau tonton abe jericho rosales dulu.. ngeh3..babaiiiiiiiii



No comments:

Tuesday, May 14, 2013

Puding roti sos kastad

Assalamualaikum wbt..

2 minggu kot tak jengah blog ni..hampir terlupa akan kewujudannya..hehe.. Buka lupa, tp tak ada idea nak update tentang ape.. Kang update sal politik ade yang kate meroyan plak..huahua =P

Ahh,pedulikan kata org..Like one of my friends said, Don't ARGUE with Stupid, they will drag you to their level and beat you with their experience as stupid". then, baik diam.. biarkan mereka dgn tahap pemikiran kolot mereka itu.. Well said!

Kembali kpd topik asal ye kawan2.. hari ni gigih menghabiskan stok roti yg tak habis.. roti dah keras khejung..belum pun expired lg.. Lagi 2 hari kot.. Hmmm.. kenapa ye roti selain Gardenia cepat je keras.. gardenia kalo expired pun lembut lagi.. Apa la gamaknya formlua rahsia Gardenia te ye??? curioussss!!! huhu..




First time buat puding bersos ni.. Sebelum nih makan mcm tu je.. Tapi this version memang best,.. Owh, encik suami kata sama dengan puding roti yg dia pernah makan kat hotel.. Hoh..terus kembang montot.. wkaakkakak... Dah nak harapkan sape puji.. Puji diri sendiri kang lain plak jadinye..hehehh.. Jom semak resepi =)

Puding Roti Sos Kastad

Bahan A
1. Susu sejat/susu segar 500ml
2. Roti sandwich 8 keping (ape2 brand pon boleh)

Bahan B
1. 2 bj telur
2. 2sb mentega (dicairkan seketika)
3. esen vanila
4. 4sb gula kastor
5. 1 s/b tepung jagung/gandum

Bahan C (sos kastad)
1. 1 tin susu cair
2. 2 sb tepung kastad
3. esen vanila
4. 2 s/b gula kastor


Kaedah.
1. Rendam roti yang telah dipotong bersama2 susu td.
2. Sebatikan bahan2 B. kacau hingga gula larut.
3. Masukkan bahan B ke dalam loyang berisi bahan A td
4. Taburkan kismis
5. Bakar pd suhu 175 deg selama 30 minit (sampai masak)..
6. Sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dlm peti sejuk
6. Untuk sos,masak bahan2 kastad dengan api kecil hingga gula larut.
7. Letak sedikit sos kastad bersama puding roti sebelum dihidangkan.


dah masak

Senang aje nak buatnya.. Tak sampai sejam dah siap.. Kalau tak silap resepi ni ambil dari web my.resepi.com.. Cuma tak simpan link. Dah lama salin, tapi buatnye idok.. Bila2 kalau ada stok roti boleh la buat lagi ye.. Tambah stok lelemak badan jugak.. Wakaka...

Okeh, telenovela favourite dah start.. mau tonton abe jericho rosales dulu.. ngeh3..babaiiiiiiiii



No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...