Friday, May 24, 2013

My Very Own Apple Crumble

Assalamualaikum..

Buat kali pertama dalam tahun ni aku rindu belog ni sangat2.. huahua.. Dan dengan rasminya charger laptopku putus dua di'kekoh' oleh budak kecik dalam rumahnya. Hukhuk..sedihhh.. tapi tak sampai hati nak mrh si kecik. baby kot, bukan dia yg salah. si emak yg cuai letak laptop merata..hehe.. padan muko haaa..

Apple crumble ni dibuat pada hari aku bad mood bila laptop takleh hidup sebab batery xleh cas.. Geram yang amat.. mati kutu taktau nak buat ape. Layan AFC kat astro.. Hoh, terus dapat inspirasi nak buat apple crumble ni.. nasib bahan2 dah ade dalam peti sejuk..ngeh3




Oh, lupa nak bagitau yg hari ni pow encik kimi belikan charger baru ni.. haha.. pow la sangat kan.. elaun bulan ni kena potong.. huwaaaa.. double trouble sungguh la.. ekkek.. takpela.. janji laptop ni dah boleh on balik.. terubat lara di hati (eheh..tq abam kimi ku cayam..*korang jgn nak buat muka loya ek..kikiki* )

Meh kita share resepi apple crumble yg simple tapi sedap neh. gerenti korang tepuk2 bahu sendiri bila dah masak plus masuk mulut.. Perghhh..rasa mentega tu memang xleh ingat.. hehe.. bukan my resepi tau.. Amik dari chef Anna dalam afc tu.. tetiba aku jatuh cinta ngn afc ni.. stay tune to channel 703.. yeah!!!

RESEPI APPLE CRUMBLE

Bahan2

Untuk crumble
a. 1 1/2 cwn tepung
b. 100gm mentega
c. 1 cawan nestum utk dewasa
d. 1 cwn gula kastor (bleh kurangkan if xske manis)

Untuk inti epal
a. 5-6 biji epal merah (hijau pun boleh)
b. sedikit serbuk kayu manis (aku guna yg batang kau manis)
c. 3 sb gula merah/gula pasir
d. sedikit air
e. jus lemon (x letak sebab kat umah takdop lemon)

Cara2

Untuk inti:
1. Kupas epal dan potong dadu..asingkan 1 cawan epal dan selebihnya dimasak bersama air, jus lemon,kayu manis dan gula hingga lembut.
2. Selepas dah masak, campurkan epal yang dah diasingkan td. tujuan diasingkan adalah kerana nak pastikan masa makan tu ada rasa rangup epal.
3. Sejukkan seketika

Untuk crumble
1. Campurkan tepung dan mentega dan gaulkan guna hujung jari hingga jadi serbuk roti.
2. Masukkan nestum dan gula
3. gaulkan hingga sebati.
4. masukkan separuh kedalam loyang dan ratakan. jangan tekan tau!
5. Then masukkan inti epal tadi. ratakan di atas lapisan crumble pertama tadi
6. Akhir sekali masukkan lebihan crumble ke atas inti hingga menutupi semua inti epal tadi ye.
7. Siap.. bleh juga nak hias ngn choc rice..terpulang ye
8. bakar dalam oven pada suhu 180deg selama 1/2 jam or hingga masak.

Apple crumble ni lagi sedap kalau makan ngan sos kastad. tapi kat umah takde susu sejat. makan cenggitu je pun dah sedap.. untuk sos kastad, masak 1 tin susu sejat+2sb tepung kastad+2sb gula+esen vanila. Masak seketika aje tau..jgn lama sgt tkut nanti berketul2.


P/s: cuti sekolah dah mula..korang seme coti2 kat mane?? heheh.. aku kat umah je tolong encik kimiey mark paper bebudak skolah.. haiihhh.. fefeling jadi cikgu la jap.. hikhhik.. =)







No comments:

Friday, May 24, 2013

My Very Own Apple Crumble

Assalamualaikum..

Buat kali pertama dalam tahun ni aku rindu belog ni sangat2.. huahua.. Dan dengan rasminya charger laptopku putus dua di'kekoh' oleh budak kecik dalam rumahnya. Hukhuk..sedihhh.. tapi tak sampai hati nak mrh si kecik. baby kot, bukan dia yg salah. si emak yg cuai letak laptop merata..hehe.. padan muko haaa..

Apple crumble ni dibuat pada hari aku bad mood bila laptop takleh hidup sebab batery xleh cas.. Geram yang amat.. mati kutu taktau nak buat ape. Layan AFC kat astro.. Hoh, terus dapat inspirasi nak buat apple crumble ni.. nasib bahan2 dah ade dalam peti sejuk..ngeh3




Oh, lupa nak bagitau yg hari ni pow encik kimi belikan charger baru ni.. haha.. pow la sangat kan.. elaun bulan ni kena potong.. huwaaaa.. double trouble sungguh la.. ekkek.. takpela.. janji laptop ni dah boleh on balik.. terubat lara di hati (eheh..tq abam kimi ku cayam..*korang jgn nak buat muka loya ek..kikiki* )

Meh kita share resepi apple crumble yg simple tapi sedap neh. gerenti korang tepuk2 bahu sendiri bila dah masak plus masuk mulut.. Perghhh..rasa mentega tu memang xleh ingat.. hehe.. bukan my resepi tau.. Amik dari chef Anna dalam afc tu.. tetiba aku jatuh cinta ngn afc ni.. stay tune to channel 703.. yeah!!!

RESEPI APPLE CRUMBLE

Bahan2

Untuk crumble
a. 1 1/2 cwn tepung
b. 100gm mentega
c. 1 cawan nestum utk dewasa
d. 1 cwn gula kastor (bleh kurangkan if xske manis)

Untuk inti epal
a. 5-6 biji epal merah (hijau pun boleh)
b. sedikit serbuk kayu manis (aku guna yg batang kau manis)
c. 3 sb gula merah/gula pasir
d. sedikit air
e. jus lemon (x letak sebab kat umah takdop lemon)

Cara2

Untuk inti:
1. Kupas epal dan potong dadu..asingkan 1 cawan epal dan selebihnya dimasak bersama air, jus lemon,kayu manis dan gula hingga lembut.
2. Selepas dah masak, campurkan epal yang dah diasingkan td. tujuan diasingkan adalah kerana nak pastikan masa makan tu ada rasa rangup epal.
3. Sejukkan seketika

Untuk crumble
1. Campurkan tepung dan mentega dan gaulkan guna hujung jari hingga jadi serbuk roti.
2. Masukkan nestum dan gula
3. gaulkan hingga sebati.
4. masukkan separuh kedalam loyang dan ratakan. jangan tekan tau!
5. Then masukkan inti epal tadi. ratakan di atas lapisan crumble pertama tadi
6. Akhir sekali masukkan lebihan crumble ke atas inti hingga menutupi semua inti epal tadi ye.
7. Siap.. bleh juga nak hias ngn choc rice..terpulang ye
8. bakar dalam oven pada suhu 180deg selama 1/2 jam or hingga masak.

Apple crumble ni lagi sedap kalau makan ngan sos kastad. tapi kat umah takde susu sejat. makan cenggitu je pun dah sedap.. untuk sos kastad, masak 1 tin susu sejat+2sb tepung kastad+2sb gula+esen vanila. Masak seketika aje tau..jgn lama sgt tkut nanti berketul2.


P/s: cuti sekolah dah mula..korang seme coti2 kat mane?? heheh.. aku kat umah je tolong encik kimiey mark paper bebudak skolah.. haiihhh.. fefeling jadi cikgu la jap.. hikhhik.. =)







No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...