Friday, September 30, 2011

Kerabu Sotong

Mencikkk laaaaa.... Mase ni la bateri camera nak abis kan.. Takleh la nak snap gamba sesuka hati..huhu.. Kalo dapat pon gamba yg gegar dan tak cun.. Nak edit2 bukan aku reti pon.. muehehe..


Nampak macam kerabu tak?? Yang putih2 tu sotong la.. Macam kertas A4 yang dikoyak2 plak aku tengok..haha... Gambar tak berkualiti langsung... Tapi ni je yang ade.. Belasah aje la =)

Dapat ilham buat kerabu ni mase dinner semalam.. Asalnya nak order kerabu mangga... tapi takdok plak kat kedai tu.. Hanya kerabu sotong aje yang ade.. Kire bolehla, nak cuba kan.. Tok laki aku yg nak makan.. Aku mase tu dah kenyang *kenyang tapi aku yang abiskan kerabu tu..eheh*

Rege RM4.50, tapi alahai... cinonetnya.. Pinggan dahla super kecik.. isi siket.. Macam nak bagi kanak2 makan plak.. Kayalah tuan kedai ni berniaga.. Tau lah order untuk sorang makan kan.. Tapi melampau la tu sotong 4 ketul je.. Bukan 4 ekor ye kawan2..huhu

Takpela, sebagai balas dendam hari ni kite buat kerabu nih untuk lunch. Puas hati aku.. Resepi senang aje.. Macam buat kerabu mangga/perut jugak.. 

RESEPI KERABU SOTONG

Bahan2
  • Semangkuk sotong-saiz ikut suka
  • 5-6 biji limau kasturi-aku suke masam
  • 10 biji cilipadi hiris-if xsuke pedas sila kurangkan
  • 1 biji tomato-potong dadu
  • Carrot-hiris nipis
  • 1 labu bawang besar-hiris
  • 2 batang serai-hiris
  • Daun ketumbar-optional (kalo buh lagi sedap)
  • 1 s/b sos ikan-boleh ganti ngn garam
  • Gula secukup rasa.
Cara2
  1. Celur sotong seketika.. Toskan
  2. Campurkan semua bahan di atas bersama2 sotong.. Gaul hingga rata..
  3. Rasakan masam manis kuahnya..
  4. Siap
 Wah tak sangka 3 step je cara buatnya.. Tak sampai pon 10 minit.. Dapat satu pinggan besar.. Berbaloi2 la kan.. Ngeh3 ..




Eh3.. tibe2 plak ada gambar tauhu bakar nih.. hehehe.. Beli kat pasar malam semalam.. Nak lepas gian, dari hari tu teringin nak makannya.. Nak buat, entah bile la kan.. Bukan rajin mane pon.. ehee..  Menu breakfast  pagi ni (^_^)


5 comments:

nur easy said...

mmg feveret kita ni.. gabungan rasanya mmg ummphhh

RynaHakimi said...

@nur easy
Terbaekkkkkk!! hehehe =)

-Sara- said...

sedapnyaa kerabu sotong! tetibee teringin nk mkn..krg nak carilah kat restoran siam kat umah!

hikk..bkn nk masak pon sara ni :P

Miss Sunshine said...

Ryna... kenapa ryna selalu masak makanan kegemaran kite.. dah lame tak makan kerabu sotong.. huhu

NoEn said...

dulu2 rajin gak buat kerabu sotong ni..sejak ade si kecik tu rasa mcm dh xbuat lg dh..huhu..nmpak sgt kn 'bz'..kiki

Friday, September 30, 2011

Kerabu Sotong

Mencikkk laaaaa.... Mase ni la bateri camera nak abis kan.. Takleh la nak snap gamba sesuka hati..huhu.. Kalo dapat pon gamba yg gegar dan tak cun.. Nak edit2 bukan aku reti pon.. muehehe..


Nampak macam kerabu tak?? Yang putih2 tu sotong la.. Macam kertas A4 yang dikoyak2 plak aku tengok..haha... Gambar tak berkualiti langsung... Tapi ni je yang ade.. Belasah aje la =)

Dapat ilham buat kerabu ni mase dinner semalam.. Asalnya nak order kerabu mangga... tapi takdok plak kat kedai tu.. Hanya kerabu sotong aje yang ade.. Kire bolehla, nak cuba kan.. Tok laki aku yg nak makan.. Aku mase tu dah kenyang *kenyang tapi aku yang abiskan kerabu tu..eheh*

Rege RM4.50, tapi alahai... cinonetnya.. Pinggan dahla super kecik.. isi siket.. Macam nak bagi kanak2 makan plak.. Kayalah tuan kedai ni berniaga.. Tau lah order untuk sorang makan kan.. Tapi melampau la tu sotong 4 ketul je.. Bukan 4 ekor ye kawan2..huhu

Takpela, sebagai balas dendam hari ni kite buat kerabu nih untuk lunch. Puas hati aku.. Resepi senang aje.. Macam buat kerabu mangga/perut jugak.. 

RESEPI KERABU SOTONG

Bahan2
  • Semangkuk sotong-saiz ikut suka
  • 5-6 biji limau kasturi-aku suke masam
  • 10 biji cilipadi hiris-if xsuke pedas sila kurangkan
  • 1 biji tomato-potong dadu
  • Carrot-hiris nipis
  • 1 labu bawang besar-hiris
  • 2 batang serai-hiris
  • Daun ketumbar-optional (kalo buh lagi sedap)
  • 1 s/b sos ikan-boleh ganti ngn garam
  • Gula secukup rasa.
Cara2
  1. Celur sotong seketika.. Toskan
  2. Campurkan semua bahan di atas bersama2 sotong.. Gaul hingga rata..
  3. Rasakan masam manis kuahnya..
  4. Siap
 Wah tak sangka 3 step je cara buatnya.. Tak sampai pon 10 minit.. Dapat satu pinggan besar.. Berbaloi2 la kan.. Ngeh3 ..




Eh3.. tibe2 plak ada gambar tauhu bakar nih.. hehehe.. Beli kat pasar malam semalam.. Nak lepas gian, dari hari tu teringin nak makannya.. Nak buat, entah bile la kan.. Bukan rajin mane pon.. ehee..  Menu breakfast  pagi ni (^_^)


5 comments:

nur easy said...

mmg feveret kita ni.. gabungan rasanya mmg ummphhh

RynaHakimi said...

@nur easy
Terbaekkkkkk!! hehehe =)

-Sara- said...

sedapnyaa kerabu sotong! tetibee teringin nk mkn..krg nak carilah kat restoran siam kat umah!

hikk..bkn nk masak pon sara ni :P

Miss Sunshine said...

Ryna... kenapa ryna selalu masak makanan kegemaran kite.. dah lame tak makan kerabu sotong.. huhu

NoEn said...

dulu2 rajin gak buat kerabu sotong ni..sejak ade si kecik tu rasa mcm dh xbuat lg dh..huhu..nmpak sgt kn 'bz'..kiki

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...