Thursday, September 15, 2011

Ambik mood

Lame weh tak buat entry makan2 nih.. Sal menu hari raya hari tu pun tak terusik lagi.. Kalo rajin next time akan di hapdet.. kalo tak berapa nak rajin, raya haji tahun ni aku hapdet..ngeh3..

Hari ni encik suami nak makan ikan keli bakar ala2 param (pasar/bazar Ramadhan).. Uishh, besar sungguh penangan ikan bakar spesel param kat Peringgit neh.. Terpaksalah isteri beliau yang tercinta ni godek2 resepi kat tenet, demi memenuhi selera kekanda terchenta.. hekkk.. Gapodio la aku merepek ni..ekekeke...




Tu diaa ikan bakar yang sedap tu.. Rasanya lagi sedap daripada yang dibeli kat bazar tu.. Terima kasih kepada mereka yang sudi share resepi yang mabeles ni.. Asalnya kopipes resepi, dan bila dah kopipes tu memang tak ingat la nak save sape insan yang murah hati kongsi resepi ni.. Thanks a lot ye.. Sangatlah membuka selera ikan bakar nih..

Kepada kawan2 yang nak cuba, boleh rujuk resepi kat bawah.. Ade la sikit2 aku olah.. Ikut selera tekak masing2 la kan =)


RESEPI IKAN BAKAR SPECIAL ala2 BAZAR RAMADHAN

Sumber asal: Myresepi.com

Bahan2
  • 3-4 ekor ikan keli (ikan lain pon boleh)
  • 2 labu bawang besar-kisar
  • 3 ulas bawang putih-kisar
  • 3cm halia-kisar
  • 2 btg serai-kisar
  • 3-4 helai daun limau-kisar (optional)
  • 6 tangkai cili kering-kisar (boleh tambah if nak pedas lagi )
  • Air asam jawa secukupnya
  • Gula merah/gula biasa
  • garam secukup rasa


Cara2
  1. Bahan2 kisar ditumis hingga naik bau.. Rasakan dengan air asam jawa, garam dan gula.
  2. Kemudian, alaskan aluminium foil dengan daun pisang..
  3. Lumurkan ikan dengan sambal tumis tadi di kedua2 bahagian (ratakan)
  4. then balut ikan tu dengan aluminium foil..
  5. Bolehlah dibakar/panggang hingga masak
  6. Hidang dengan perahan asam limau.. Perghhh.. terangkat =)
* Kalau nak cicah air asam pon boleh.. terpulanglah ye..

Ni partner ikan keli bakar untuk hari ni.. Kari ikan kembong.. Cer cari mana ikan?? haha.. ikan cinonet je.. Bendi je bersepah2..

Nampak kepala ikan je..heheh



Sekian untuk hari ni.. tengah paksa mood rajin datang.. Malas bebenor semenjak dua menjak nih.. Asal makan je rajin.. haha.. hingga jumpa lagi (^_^)

6 comments:

kakchik@ella said...

nmpk sedap je ryna. nnt 1 hari KC nak cuba. thnks for sharing rina.

RynaHakimi said...

@KC
memang sedap kak..tak sia2 kite cari resepi ni..hehe =)

nur easy said...

sedap kan..kita pun suka wat ikan bakar.. tp masuk oven je & biarkan..masaklah sendiri nnti..hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
hehe..betul3..lagi senang masuk oven kan.. yang penting sedap ;)

-Sara- said...

alahaii sedapnya ikn bakar tu..dhla ngah lapar nii..hiii

RynaHakimi said...

@Sara
Sedap sedap sedap..heehe :)

Thursday, September 15, 2011

Ambik mood

Lame weh tak buat entry makan2 nih.. Sal menu hari raya hari tu pun tak terusik lagi.. Kalo rajin next time akan di hapdet.. kalo tak berapa nak rajin, raya haji tahun ni aku hapdet..ngeh3..

Hari ni encik suami nak makan ikan keli bakar ala2 param (pasar/bazar Ramadhan).. Uishh, besar sungguh penangan ikan bakar spesel param kat Peringgit neh.. Terpaksalah isteri beliau yang tercinta ni godek2 resepi kat tenet, demi memenuhi selera kekanda terchenta.. hekkk.. Gapodio la aku merepek ni..ekekeke...




Tu diaa ikan bakar yang sedap tu.. Rasanya lagi sedap daripada yang dibeli kat bazar tu.. Terima kasih kepada mereka yang sudi share resepi yang mabeles ni.. Asalnya kopipes resepi, dan bila dah kopipes tu memang tak ingat la nak save sape insan yang murah hati kongsi resepi ni.. Thanks a lot ye.. Sangatlah membuka selera ikan bakar nih..

Kepada kawan2 yang nak cuba, boleh rujuk resepi kat bawah.. Ade la sikit2 aku olah.. Ikut selera tekak masing2 la kan =)


RESEPI IKAN BAKAR SPECIAL ala2 BAZAR RAMADHAN

Sumber asal: Myresepi.com

Bahan2
  • 3-4 ekor ikan keli (ikan lain pon boleh)
  • 2 labu bawang besar-kisar
  • 3 ulas bawang putih-kisar
  • 3cm halia-kisar
  • 2 btg serai-kisar
  • 3-4 helai daun limau-kisar (optional)
  • 6 tangkai cili kering-kisar (boleh tambah if nak pedas lagi )
  • Air asam jawa secukupnya
  • Gula merah/gula biasa
  • garam secukup rasa


Cara2
  1. Bahan2 kisar ditumis hingga naik bau.. Rasakan dengan air asam jawa, garam dan gula.
  2. Kemudian, alaskan aluminium foil dengan daun pisang..
  3. Lumurkan ikan dengan sambal tumis tadi di kedua2 bahagian (ratakan)
  4. then balut ikan tu dengan aluminium foil..
  5. Bolehlah dibakar/panggang hingga masak
  6. Hidang dengan perahan asam limau.. Perghhh.. terangkat =)
* Kalau nak cicah air asam pon boleh.. terpulanglah ye..

Ni partner ikan keli bakar untuk hari ni.. Kari ikan kembong.. Cer cari mana ikan?? haha.. ikan cinonet je.. Bendi je bersepah2..

Nampak kepala ikan je..heheh



Sekian untuk hari ni.. tengah paksa mood rajin datang.. Malas bebenor semenjak dua menjak nih.. Asal makan je rajin.. haha.. hingga jumpa lagi (^_^)

6 comments:

kakchik@ella said...

nmpk sedap je ryna. nnt 1 hari KC nak cuba. thnks for sharing rina.

RynaHakimi said...

@KC
memang sedap kak..tak sia2 kite cari resepi ni..hehe =)

nur easy said...

sedap kan..kita pun suka wat ikan bakar.. tp masuk oven je & biarkan..masaklah sendiri nnti..hehe

RynaHakimi said...

@nur easy
hehe..betul3..lagi senang masuk oven kan.. yang penting sedap ;)

-Sara- said...

alahaii sedapnya ikn bakar tu..dhla ngah lapar nii..hiii

RynaHakimi said...

@Sara
Sedap sedap sedap..heehe :)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...