Sunday, August 7, 2011

Bila tetamu datang...

Semalam berkira2 nak masak untuk berbuka or makan je kat luar.. Adik n her future husband datang umah.. Konon jalan2 Melaka la kan..heheh.. 

Kalo nak makan kat luar, taktau nak makan ape plak.. Kalau asam pedas memang bukan selera kami la kan..kate tekak budu..Mau pulak bakal adik iparku tu memang hantu budu..Setiap kali makan nasi budu wajib ade.. Bertuah la adik aku dapat laki yg tak banyak kerenah bab makan ni.. Asal ade nasi putih, budu, ulam dan tempoyak, tu pun dah lebih dari cukup..Salute sungguh..huhuhu

Lastly decide masak ajela..Jimat, dan kena ngan selera ketimuran kami nih.. Singgang tulang, budu, sambal mangga, ayam goreng kunyit, ikan bakar, ikan kering, dan ulam-ulaman...Perghhhhh...licin nasi dalam pinggan nih..ehe




Main menu adalah singgang tulang.. Jenuh nak nunggu empuknya..dah buh sudu 2-3 bijik pon tak jalan jugak..Tulang kerbau ke lembu nih?? ahahah.. Hentam jela..janji boleh dimakan.. Rajin plak nak tempek resepi..sharing is caring =)

RESEPI SINGGANG TULANG

Bahan2
  • 1 kg tulang lembu
  • 4 ulas bawang putih-mayang
  • 3cm halia-mayang
  • 2 inci lengkuas-mayang
  • 3 ulas bawang merah-mayang
  • Cili kering-potong pendek
  • 1 sb budu-optional
  • 3 keping asam gelugur
  • 2 sb biji ketumbar
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perisa
Cara2
  1. Mula2, rebus tulang yang dibersihkan hingga empuk (anggaran 1 1/2 -2 jam)
  2. Bila dah empuk, masukkan semua bahan di atas..Senang kheje..hehe
  3. Biarkan kuah mereneh dan daging betul2 empuk.. Suka hati korang la nak rasa kuah tu ke tak.. Aku yang pose ni main campak jela..Rase yang terlebih terkurang tu kira halal je la..
  4. Dah pun siap =)
Hari ni pulak masak udang masak lemak cili api..Tekak tok laki ku nak merasa masakan udang plak.. Aku plak tak teringin nak makan ape2 yang best hari ni.. Kan best kalo ade kuih akok yang sedap kat Melaka ni..Kat mane la nak cari..haihhhhh..


5 comments:

nur easy said...

meriah.. seronok kan dpt bbuka puasa ramai2 camni..;)

RynaHakimi said...

@nur easy
ha'ah, ramai2 memang hapening..hehe..

Ct Aja said...

sedapnya, nampak berselera...

-Sara- said...

leceh nk tgu dgg tu empuk kan..bile dpt mkn puas hati hingga jilat jari..hikkk ;)

RynaHakimi said...

@Ct Aja
ade budu memang berselera la kan..hehe ;)

@Sara
Tula, penat nak tunggu empuk..wat abis gas je..heheheh ;p

Sunday, August 7, 2011

Bila tetamu datang...

Semalam berkira2 nak masak untuk berbuka or makan je kat luar.. Adik n her future husband datang umah.. Konon jalan2 Melaka la kan..heheh.. 

Kalo nak makan kat luar, taktau nak makan ape plak.. Kalau asam pedas memang bukan selera kami la kan..kate tekak budu..Mau pulak bakal adik iparku tu memang hantu budu..Setiap kali makan nasi budu wajib ade.. Bertuah la adik aku dapat laki yg tak banyak kerenah bab makan ni.. Asal ade nasi putih, budu, ulam dan tempoyak, tu pun dah lebih dari cukup..Salute sungguh..huhuhu

Lastly decide masak ajela..Jimat, dan kena ngan selera ketimuran kami nih.. Singgang tulang, budu, sambal mangga, ayam goreng kunyit, ikan bakar, ikan kering, dan ulam-ulaman...Perghhhhh...licin nasi dalam pinggan nih..ehe




Main menu adalah singgang tulang.. Jenuh nak nunggu empuknya..dah buh sudu 2-3 bijik pon tak jalan jugak..Tulang kerbau ke lembu nih?? ahahah.. Hentam jela..janji boleh dimakan.. Rajin plak nak tempek resepi..sharing is caring =)

RESEPI SINGGANG TULANG

Bahan2
  • 1 kg tulang lembu
  • 4 ulas bawang putih-mayang
  • 3cm halia-mayang
  • 2 inci lengkuas-mayang
  • 3 ulas bawang merah-mayang
  • Cili kering-potong pendek
  • 1 sb budu-optional
  • 3 keping asam gelugur
  • 2 sb biji ketumbar
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perisa
Cara2
  1. Mula2, rebus tulang yang dibersihkan hingga empuk (anggaran 1 1/2 -2 jam)
  2. Bila dah empuk, masukkan semua bahan di atas..Senang kheje..hehe
  3. Biarkan kuah mereneh dan daging betul2 empuk.. Suka hati korang la nak rasa kuah tu ke tak.. Aku yang pose ni main campak jela..Rase yang terlebih terkurang tu kira halal je la..
  4. Dah pun siap =)
Hari ni pulak masak udang masak lemak cili api..Tekak tok laki ku nak merasa masakan udang plak.. Aku plak tak teringin nak makan ape2 yang best hari ni.. Kan best kalo ade kuih akok yang sedap kat Melaka ni..Kat mane la nak cari..haihhhhh..


5 comments:

nur easy said...

meriah.. seronok kan dpt bbuka puasa ramai2 camni..;)

RynaHakimi said...

@nur easy
ha'ah, ramai2 memang hapening..hehe..

Ct Aja said...

sedapnya, nampak berselera...

-Sara- said...

leceh nk tgu dgg tu empuk kan..bile dpt mkn puas hati hingga jilat jari..hikkk ;)

RynaHakimi said...

@Ct Aja
ade budu memang berselera la kan..hehe ;)

@Sara
Tula, penat nak tunggu empuk..wat abis gas je..heheheh ;p

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...