Saturday, July 23, 2011

Pengat Deghiyan

Lame dah tak masuk dapo.. Seminggu balik kampung, asyik makan masakan mak je..hehe..best3..memang tiada tandingan.. Dah biasa orang masakkan, dah jadi malas pulak nak masak memasak2 ni..ekekek.. cakap je bolehlah..perut encik suami nak kena isi jugakkan..


Pengat durian ni dikenali jugak sebagai serawa durian..lain tempat, lain nama.huhu.. Memang best makan ngan pulut..yummehhh..

Padahal balik kampung hari tu mak dah buat pengat ni.. Bila nak balik Melaka, mk bekalkan satu tuperware besar punya durian..khas untuk menantu kesayangan la kan *fyi, hubbyku memang rapat giler ngn my mom..siyes..hehe*..sian kena tinggal bini lama2..hehe.. Khas import dari Kelate untuk tekak tok laki ku.. makan la puas2 ye abg..ngeh3

Meh nak share resepi bagi sape2 yang nak mencuba..senang ajeee =)

RESEPI PENGAT DURIAN/SERAWA DURIAN

Bahan2
  • 6-8 ulas isi durian
  • 1 kotak santan
  • 2 keret gula melaka
  • secubit garam
  • 2 helai daun pandan-disimpul

Untuk pulut
  • 300gram beras pulut
  • sedikit santan cair
  • secubit garam
  • 2 helai daun pandan-simpul

Cara-cara
  1. Untuk pulut, bersihkan beras pulut dan tanak hingga masak.. kalau nak kukus, rendam beras selama beberapa jam.. Kemudian kukus hingga masak..
  2. Untuk kuah pula, masukkan santan dan 2 cawan air kedalam periuk.. Masukkan juga gula melaka, garam dan simpulan daun pandan.. Aku letak je terus isi durian tu..senang khoje..hehe
  3. Masak atas api sederhana..Sesekali kacau kuah untuk elak dari pecah minyak.. Bila kuah pekat, bolehlah matikan api..siap =)



Yang aku buat ni versi tak berlemak sangat..kalau korang suka kuah santan yang pekat, lebihkan lah santan tu ya..

Hmm..sekarang ni memang musim durian..kat FB pon asyik duk bising sal serawa durian je..heheh.. apepon, memang sedap..tambah pulak kalo makan ramai2..memang meriah la kan..

Orait..karang2 sambung lagi..kalo rajinla kan..eheh..babaiii (^_^)


2 comments:

nur easy said...

musim durian ya... sedap kn.. sy pun suka bbr kcg dgn durian

RynaHakimi said...

@nur easy
sedap tu bubur kacang buh durian..adeh, menggugat keimanan sungguh la di bulan puasa ni..hehe

Saturday, July 23, 2011

Pengat Deghiyan

Lame dah tak masuk dapo.. Seminggu balik kampung, asyik makan masakan mak je..hehe..best3..memang tiada tandingan.. Dah biasa orang masakkan, dah jadi malas pulak nak masak memasak2 ni..ekekek.. cakap je bolehlah..perut encik suami nak kena isi jugakkan..


Pengat durian ni dikenali jugak sebagai serawa durian..lain tempat, lain nama.huhu.. Memang best makan ngan pulut..yummehhh..

Padahal balik kampung hari tu mak dah buat pengat ni.. Bila nak balik Melaka, mk bekalkan satu tuperware besar punya durian..khas untuk menantu kesayangan la kan *fyi, hubbyku memang rapat giler ngn my mom..siyes..hehe*..sian kena tinggal bini lama2..hehe.. Khas import dari Kelate untuk tekak tok laki ku.. makan la puas2 ye abg..ngeh3

Meh nak share resepi bagi sape2 yang nak mencuba..senang ajeee =)

RESEPI PENGAT DURIAN/SERAWA DURIAN

Bahan2
  • 6-8 ulas isi durian
  • 1 kotak santan
  • 2 keret gula melaka
  • secubit garam
  • 2 helai daun pandan-disimpul

Untuk pulut
  • 300gram beras pulut
  • sedikit santan cair
  • secubit garam
  • 2 helai daun pandan-simpul

Cara-cara
  1. Untuk pulut, bersihkan beras pulut dan tanak hingga masak.. kalau nak kukus, rendam beras selama beberapa jam.. Kemudian kukus hingga masak..
  2. Untuk kuah pula, masukkan santan dan 2 cawan air kedalam periuk.. Masukkan juga gula melaka, garam dan simpulan daun pandan.. Aku letak je terus isi durian tu..senang khoje..hehe
  3. Masak atas api sederhana..Sesekali kacau kuah untuk elak dari pecah minyak.. Bila kuah pekat, bolehlah matikan api..siap =)



Yang aku buat ni versi tak berlemak sangat..kalau korang suka kuah santan yang pekat, lebihkan lah santan tu ya..

Hmm..sekarang ni memang musim durian..kat FB pon asyik duk bising sal serawa durian je..heheh.. apepon, memang sedap..tambah pulak kalo makan ramai2..memang meriah la kan..

Orait..karang2 sambung lagi..kalo rajinla kan..eheh..babaiii (^_^)


2 comments:

nur easy said...

musim durian ya... sedap kn.. sy pun suka bbr kcg dgn durian

RynaHakimi said...

@nur easy
sedap tu bubur kacang buh durian..adeh, menggugat keimanan sungguh la di bulan puasa ni..hehe

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...