Thursday, May 5, 2011

Kena kukus!!

Cer teka siapa dan apa yang kena kukus?? hehe.. Tajuk takde kena mengena pun dengan entry ni.. Hiperbola je lebih..ahaks

Seperti yang dijanjikan, mau cerita pasal peristiwa semalam.. Seharian berpanas dalam keadaan sunyi sepi tanpa ditemani televisyen mahupun alunan lagu2 dari laptop..Kena kukus weh!! 3 kali tukar baju kes tak tahan panas..Lencun dengan peluh dibuatnya..Gara2 masalah di panel utama elektrik kat rumah ni (taktau nama sebenar dia..tengok gamba dan fahamkan sendiri ye =P)

lama punya-rosak

Masalah utama berpunca dari panel kat atas tu la..Sory la, aku kurang arif bab2 electrical term nih..hehe.. Ada komponen yang terbakar.. Memang sebelum ni dah pernah dengar bunyi pelik, tambah pulak selalu sangat trip.. memang nak cari electrician, nak suruh repair..Tapi asyik tangguh je, sampaila kejadian semalam tibe2 blackout..


Penyebab utama masalah

zoom in

Orang yang repair tu cakap, nasib baik rumah ni tak terbakar..Sebab sebelum ada kes yang sama macam ni.. Tapi panel utama tu memang berasap dan terbakar.. Alhamdulillah, kira kami ni bernasib baik la..Tu la, pandai sangat nak tangguh2..Nasib baik tak jadi ape2 kan..

Sokongan sementara

pandangan sisi


Sebab semalam terlambat panggil tukang repair tu datang, banyak barang tak dapat diganti on the spot..Sebab dah pukul 6pm, hubby baru balik keje  dan jemput dia datang rumah.. So, dia terpaksa buat sokongan sementara (gamba atas) kerana barang ganti kena beli keesokan harinya (hari ni la)

Tapi kami cuak jugak, nak tido pon tak lena sebab takut trip/ terbakar lagi..eheh.. Hari ni hubby keje half day sebab nak pastikan panel tu dibaiki hari ni..

Sebelum kerja2 gantian panel baru

Dan akhirnya, tadaaaaaaaaa... Berjaya juga selesaikan masalah ni..Dan kini aku tidak berpanas lagi.. Bateri laptop pon bleh charge sepenuhnya..yiehaaa =)

Baru punya

Orang yang repair tu cakap, sepatutnya dah lama rumah ni tukar guna kotak macam kat atas tu..Bukan kayu tau..Dah nak buat macam mana, kami cuma penyewa.. Tuan rumah tak tukar, takkan kami nak memandai kan..

Apepun, sewa rumah bulan ni kena bayar kurang la sebab kena ambil kira kos repair tu kan.. Kena la bertimbang rasa juga.. Kira kami ni baik tau tolong jaga rumah ni bagai menatang minyak yang penuh..hehe

Lepas ni takkan kesunyian lagi..Dah boleh layan TV macam biasa.. dan boleh online anytime..hehe..Okayla, cukup untuk kali ni.. Ntah korang faham ntah tidak..Ehe.. Sebab aku sendiri bukan faham sangat pon term2 barang letrik nih..Hentam jela =)


7 comments:

Dinda Iva said...

serius bahaya..sangat bahaya,...huhuhu...nasib baik xde ape2kan..jaga-jaga tau lepas ni jangan tangguh2 lagi ok...

RynaHakimi said...

@Iva
tau takpe..hehe..ingatkn masalah kecik je..rupanya besar punyeee..ehe..Alhamdulillah, nasib baik takde ape2..kalo tak, tak taula ape jadi =)

biha a.k.a PETOM said...

kak ryna tinggal sorang kat rumah ye? naseb baek tak terbakar, huhu

nur easy said...

bahaya ni.. alhamdulillah kalau takda apa2 bahaya berlaku..;)

RynaHakimi said...

@biha
mase suami g keje, akak duk sorang jela kat umah..memang ngeri la..hehe

@nur easy
Tula, nasib baik tak jadi ape2..takleh nak imagine kalo terbakar..nauzubillah

biha a.k.a PETOM said...

alhamdulillah x jadi ape kt akak :D

RynaHakimi said...

@Biha
Thanks ye doakan keselamatan akak =)

Thursday, May 5, 2011

Kena kukus!!

Cer teka siapa dan apa yang kena kukus?? hehe.. Tajuk takde kena mengena pun dengan entry ni.. Hiperbola je lebih..ahaks

Seperti yang dijanjikan, mau cerita pasal peristiwa semalam.. Seharian berpanas dalam keadaan sunyi sepi tanpa ditemani televisyen mahupun alunan lagu2 dari laptop..Kena kukus weh!! 3 kali tukar baju kes tak tahan panas..Lencun dengan peluh dibuatnya..Gara2 masalah di panel utama elektrik kat rumah ni (taktau nama sebenar dia..tengok gamba dan fahamkan sendiri ye =P)

lama punya-rosak

Masalah utama berpunca dari panel kat atas tu la..Sory la, aku kurang arif bab2 electrical term nih..hehe.. Ada komponen yang terbakar.. Memang sebelum ni dah pernah dengar bunyi pelik, tambah pulak selalu sangat trip.. memang nak cari electrician, nak suruh repair..Tapi asyik tangguh je, sampaila kejadian semalam tibe2 blackout..


Penyebab utama masalah

zoom in

Orang yang repair tu cakap, nasib baik rumah ni tak terbakar..Sebab sebelum ada kes yang sama macam ni.. Tapi panel utama tu memang berasap dan terbakar.. Alhamdulillah, kira kami ni bernasib baik la..Tu la, pandai sangat nak tangguh2..Nasib baik tak jadi ape2 kan..

Sokongan sementara

pandangan sisi


Sebab semalam terlambat panggil tukang repair tu datang, banyak barang tak dapat diganti on the spot..Sebab dah pukul 6pm, hubby baru balik keje  dan jemput dia datang rumah.. So, dia terpaksa buat sokongan sementara (gamba atas) kerana barang ganti kena beli keesokan harinya (hari ni la)

Tapi kami cuak jugak, nak tido pon tak lena sebab takut trip/ terbakar lagi..eheh.. Hari ni hubby keje half day sebab nak pastikan panel tu dibaiki hari ni..

Sebelum kerja2 gantian panel baru

Dan akhirnya, tadaaaaaaaaa... Berjaya juga selesaikan masalah ni..Dan kini aku tidak berpanas lagi.. Bateri laptop pon bleh charge sepenuhnya..yiehaaa =)

Baru punya

Orang yang repair tu cakap, sepatutnya dah lama rumah ni tukar guna kotak macam kat atas tu..Bukan kayu tau..Dah nak buat macam mana, kami cuma penyewa.. Tuan rumah tak tukar, takkan kami nak memandai kan..

Apepun, sewa rumah bulan ni kena bayar kurang la sebab kena ambil kira kos repair tu kan.. Kena la bertimbang rasa juga.. Kira kami ni baik tau tolong jaga rumah ni bagai menatang minyak yang penuh..hehe

Lepas ni takkan kesunyian lagi..Dah boleh layan TV macam biasa.. dan boleh online anytime..hehe..Okayla, cukup untuk kali ni.. Ntah korang faham ntah tidak..Ehe.. Sebab aku sendiri bukan faham sangat pon term2 barang letrik nih..Hentam jela =)


7 comments:

Dinda Iva said...

serius bahaya..sangat bahaya,...huhuhu...nasib baik xde ape2kan..jaga-jaga tau lepas ni jangan tangguh2 lagi ok...

RynaHakimi said...

@Iva
tau takpe..hehe..ingatkn masalah kecik je..rupanya besar punyeee..ehe..Alhamdulillah, nasib baik takde ape2..kalo tak, tak taula ape jadi =)

biha a.k.a PETOM said...

kak ryna tinggal sorang kat rumah ye? naseb baek tak terbakar, huhu

nur easy said...

bahaya ni.. alhamdulillah kalau takda apa2 bahaya berlaku..;)

RynaHakimi said...

@biha
mase suami g keje, akak duk sorang jela kat umah..memang ngeri la..hehe

@nur easy
Tula, nasib baik tak jadi ape2..takleh nak imagine kalo terbakar..nauzubillah

biha a.k.a PETOM said...

alhamdulillah x jadi ape kt akak :D

RynaHakimi said...

@Biha
Thanks ye doakan keselamatan akak =)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...