3 hari lepas merajinkan diri kat dapo buat nasi beriani. niat sebenarnya cuma nak habiskan lauk dalam peti sejuk. Cakap kat hubby nak try buat nasi beriani. Apa lg terus dia bagi sokongan moral..hehehe..Kismis dah ada,hmm..beli bahan2 nak buat acar jela. Nama pun nasi beriani simple. So, takde la beriya sangat pun masak. Yang penting, masakan mesti secukup rasa dan dibuat dengan penuh kasih sayang..Aicececehhhh!! hehe...Resepi ni refer kat My Resepi.com..Memang berbaloi2 la resepi mat Gebu ni.. Sedap pun sedap. Cuma aku miss bebarapa bahan la, takde kuma2/saffron tu. Mahal bende alah tu. Aku guna kunyit je..nak letak pewarna malas pulak nak beli.ok,meh tepek resepi pulak (Aku buat untuk 2 org makan je ni)
- 3 pot beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan
- Sedikit minyak sapi (ghee)/marjerin
- 1/4 tin susu cair pun ok (tak suka letak bnyk2)
- 1 biji bawang besar, dihiris halus
- 3 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*(*dikisar halus)
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 2-3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
- Segenggam daun ketumbar
- Segenggam bawang goreng
- 1/2 cawan gajus(tak letak sebab tak beli)
- 1/2 cawan kismis
- Secubit koma2 direndam dalam sedikit air panas (tak letak pun,guna kunyit/pewarna je sikit)
- 1 kiub ayam maggi
- Garam secukup rasa
- Air mengikut sukatan beras (boleh dilebihkan 1/2 tin susu air jika perlu)
Cara-cara
- Panaskan minyak sapi dalam periuk atau kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti daun pandan dan bahan2 kisar tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang.
- Masukkan kismis dan kacau rata. Tuang air dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa). Biarkan mendidih.
- Tuang no.2 ke dalam rice cooker dan masukkan beras yg telah disejat tadi, tekan "cook". Masak hingga nasi kering. Dengan menggunakan sudu (atau chop stick) buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan koma2/pewarna. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
- Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2. Seelok2nya gunakan chop stick.
- Boleh lah dihidangkan bersama lauk2 sampingan seperti dalca, ayam masak merah,dll.Ayam kurma pun sedap..
tadaaaaaaa!! inilah hasilnya...
|
Nasi beriani (kalau letak saffron lg chantek kot) |
|
Ayam masak kurma |
|
complete set!! huhu |
|
Walaupun simple dapat pujian melangit dari encik suami. Ni yang buat syg tambah suka masak ni..ehe..nanti nak cuba nasi Arab (maqlubah) pula. Lebih kurang je sebenarnya resepi. Cuma ada tambahan bahan la sikit. Pastu kaedah masak pun lain sikit. Hmm,resepi nasi tomato yg wat hari tu pun tak tepek lagi ni. Nanti nxt time nak buat lg mesti lupa..huhu..nanti la kalau ade kelapangan nak tepek resepi tu. Ok,mau nonton tv..sambil2 nak tunggu suami balik mkn tengahari ni. (^_^)
No comments:
Post a Comment