Wednesday, December 29, 2010

My very own maggie bandung (^_^)

Special menu for tonite..First time cuba buat maggi bandung sendiri. Biasa order kat kedai je, senang. Hari ni cuba buat sebab tengok banyak lagi udang kering dalam peti sejuk. Lebih guna untuk masak pajeri hari tu. Tak tau nak masak ape dah. Yang pastinya, masakan mi bandung/maggi bandung memang guna udang yang banyak. Baru dapat aroma udang nya tu. Yang popular kat Malaysia ni Mee Bandung Muar la kan. Siap jual pes khas mee bandung. Tapi taknak guna yang segera tu. Cuba sendiri baru puas hati kan. Sedap tak sedap belakang kira. hehe..



My hubby suka sangat makan maggi bandung ni. Kat Melaka tak semua kedai jual maggi. Pelik, kat KayBee semua kedai ada. Owh, I miss my hometown very much. Nak balik kampung. Huhuk..Tetiba je tukar topik. Ehe..Niat asal nak tepek resepi ni. Jom semak (^_^)

       Bahan-bahan
  • 2 paket mee Maggie (untuk 2 org makan)
  • Sayur sawi-secukupnya
  • Sedikit carrot (banyak pun takpe)
  • Cilipadi/cili merah-3-4 biji
  • Bawang besar 1 labu-potong kasar
  • Udang-5-6 ekor(tak letak pun sebab takde)
  • Sotong-5-6 ekor
  • Ayam secukupnya-potong kecil2
  • 1 biji telur
  • 1/2 kiub pati ayam
  • Garam,gula
  • Sos tomato -2-3 sudu besar
  • Sos cili-2-3 sudu besar
  • Ciliboh-2 sudu besar
  • 1 perencah maggi kari (jgn letak bnyk sgt, nanti rasa kurang sedap)
  • 1 sudu besar tepung gandum-bancuh dgn air (utk pekatkan kuah)
  • Air secukupnya
      Bahan tumis
  • Bawang putih 3 ulas-ketuk
  • Bawang merah 4 ulas-tumbuk
  • Udang kering 1 genggam-tumbuk lumat
     Bahan hias
  • Daun bawang
  • Bawang goreng
  • Limau kasturi - 2biji
     Cara-cara
  1. Tumis bahan2 tumis di dalam kuali. Tumis hingga garing dan naik bau
  2. Kemudian, masukkan cili boh. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan ayam, sotong, udang. Goreng hingga semua lauk masak
  3. Bolehlah masukkan air, sos tomato, sos cili, garam gula, perencah maggi kari dan serbuk pati ayam.
  4. Biarkan menggelegak, rasakan kuah. Jika tak cukup masin, tambah garam. Pecahkan telur dan kacau kuah hingga telur masak
  5. Kemudian,masukkan sayur-sayuran, cilipadi, cili merah dan bancuhan tepung gandum. Masak lagi hingga layu
  6. Siap. Bolehlah dituang ke dalam mangkuk berisi mee maggi. Hiaskan
 *p/s: Kali ni tak guna udang sebab tak de dalam stok. Tapi cover ngan rasa udang kering yang memang mantap.Huhu. Lagi satu, kitorang ni tak suka mee maggi yang kembang, sebab tu tak masak sekali dengan kuah. Terpulanglah atas selera masing2. Nak masak maggi terus dalam kuah pun boleh.Selamat mencuba (^_^)

2 comments:

So Shy Lady said...

mmmm sdap, sdap...rajin ryna nih

Wan Ryna said...

hehe..tak rajin mane pun.tapi sebab minat cuba la buat. Nanti akak cubala, sedap tau.Masuk bakul angkat sendiri (^_^)

Wednesday, December 29, 2010

My very own maggie bandung (^_^)

Special menu for tonite..First time cuba buat maggi bandung sendiri. Biasa order kat kedai je, senang. Hari ni cuba buat sebab tengok banyak lagi udang kering dalam peti sejuk. Lebih guna untuk masak pajeri hari tu. Tak tau nak masak ape dah. Yang pastinya, masakan mi bandung/maggi bandung memang guna udang yang banyak. Baru dapat aroma udang nya tu. Yang popular kat Malaysia ni Mee Bandung Muar la kan. Siap jual pes khas mee bandung. Tapi taknak guna yang segera tu. Cuba sendiri baru puas hati kan. Sedap tak sedap belakang kira. hehe..



My hubby suka sangat makan maggi bandung ni. Kat Melaka tak semua kedai jual maggi. Pelik, kat KayBee semua kedai ada. Owh, I miss my hometown very much. Nak balik kampung. Huhuk..Tetiba je tukar topik. Ehe..Niat asal nak tepek resepi ni. Jom semak (^_^)

       Bahan-bahan
  • 2 paket mee Maggie (untuk 2 org makan)
  • Sayur sawi-secukupnya
  • Sedikit carrot (banyak pun takpe)
  • Cilipadi/cili merah-3-4 biji
  • Bawang besar 1 labu-potong kasar
  • Udang-5-6 ekor(tak letak pun sebab takde)
  • Sotong-5-6 ekor
  • Ayam secukupnya-potong kecil2
  • 1 biji telur
  • 1/2 kiub pati ayam
  • Garam,gula
  • Sos tomato -2-3 sudu besar
  • Sos cili-2-3 sudu besar
  • Ciliboh-2 sudu besar
  • 1 perencah maggi kari (jgn letak bnyk sgt, nanti rasa kurang sedap)
  • 1 sudu besar tepung gandum-bancuh dgn air (utk pekatkan kuah)
  • Air secukupnya
      Bahan tumis
  • Bawang putih 3 ulas-ketuk
  • Bawang merah 4 ulas-tumbuk
  • Udang kering 1 genggam-tumbuk lumat
     Bahan hias
  • Daun bawang
  • Bawang goreng
  • Limau kasturi - 2biji
     Cara-cara
  1. Tumis bahan2 tumis di dalam kuali. Tumis hingga garing dan naik bau
  2. Kemudian, masukkan cili boh. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan ayam, sotong, udang. Goreng hingga semua lauk masak
  3. Bolehlah masukkan air, sos tomato, sos cili, garam gula, perencah maggi kari dan serbuk pati ayam.
  4. Biarkan menggelegak, rasakan kuah. Jika tak cukup masin, tambah garam. Pecahkan telur dan kacau kuah hingga telur masak
  5. Kemudian,masukkan sayur-sayuran, cilipadi, cili merah dan bancuhan tepung gandum. Masak lagi hingga layu
  6. Siap. Bolehlah dituang ke dalam mangkuk berisi mee maggi. Hiaskan
 *p/s: Kali ni tak guna udang sebab tak de dalam stok. Tapi cover ngan rasa udang kering yang memang mantap.Huhu. Lagi satu, kitorang ni tak suka mee maggi yang kembang, sebab tu tak masak sekali dengan kuah. Terpulanglah atas selera masing2. Nak masak maggi terus dalam kuah pun boleh.Selamat mencuba (^_^)

2 comments:

So Shy Lady said...

mmmm sdap, sdap...rajin ryna nih

Wan Ryna said...

hehe..tak rajin mane pun.tapi sebab minat cuba la buat. Nanti akak cubala, sedap tau.Masuk bakul angkat sendiri (^_^)

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...