- Tulang lembu 1/2 kilo
- 1 sup bunjut adabi
- 2 inci Lengkuas-titik
- 3 biji kentang
- 1 labu Bawang besar -potong kasar/bulat2
- Garam,gula
- Asam limau 2 biji
- Air secukupnya
- 2 inci halia-tumbuk
- 4 ulas bawang merah-tumbuk
- 3 ulas bawang putih-tumbuk
- 1 s/b lada hitam -tumbuk
- 1 s/b rempah kurma+serbuk sup adabi-bancuh dgn air
- 2inci kulit kayu manis
- 2 biji pelaga
- 2 bunga lawang
- 3 biji bunga cengkih
Bahan hiasan
- Daun sup
- Daun bawang
- Cilipadi
- Bawang goreng
Cara-Cara
- Rebus tulang lembu sehingga empuk (anggaran 1jam-1jam setengah jam)
- Sementara tulang hampir empuk, masukkan ubi kentang, sup bunjut dan lengkuas yang telah dititik. Rebus lagi hingga benar-benar empuk.
- Pada masa yang sama, tumis bahan tumisan (bawang merah, bawang putih, halia, bunga lawang, pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih) hingga garing dan naik bau.
- Masukkan bancuhan rempah kurma dan serbuk sup adabi. Tumis seketika hingga naik bau
- Kemudian, masukkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan tulang tadi. Tambah garam dan gula. Kacau lagi dan biarkan sehingga daging dan ubi kentang empuk.
- Bila sudah masak, hidangkan dengan asam limau dan hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Siap!!
Kesimpulannya, hubbyku sangat berpuas hati dapat makan sup tulang kegemarannya hari ni. Tambah ada ulam ngan budu, plus telur dadar. memang kecur air liur lah. Dia kata boleh challenge sup tulang P. Chepa yang dia biasa makan. Tu kira bodek la tu yer. Petang ni dia nak upah kuih onde2 (buah melaka). Haa..nantikan kuih istimewa buatan suamiku. Hohoho
No comments:
Post a Comment