Sunday, December 12, 2010

Ikan Percik Xpress!!

Hari ni masak simple yang amat. Sebab pagi tadi dah makan makanan berat, kuey tiow goreng. Hmm..biasala perut orang Kelate. Roti-roti ni tak gemar sangat. Untuk tengahari masak ikan percik. main campak-campak je. yang jadi express tu sebab ikan tak bakar pun. Goreng je. Tapi jangan sampai garing la. Kuah percik kasi banjir sikit sebab en.hubby suka kuah percik tu. Pastu combine pula dengan ayam goreng berempah dan sayur goreng. Cukup la tu. Esok kalau rajin nak cuba nasi minyak hujan panas. Dah kali ke 3 hubby tanya bila nak buat. Huhu..mood tak datang lagi. Harapnya esok datang la mood tu ya. Jom tepek resepi ikan percik



Bahan-bahan

Ikan Selar 4 ekor (nak guna ikan lain pun boleh)

3 ulas bawang putih (tumbuk)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
2cm halia (tumbuk)
1-2 batang serai (ketuk)
1 asam keping
Santan pekat 1/2 kotak (guna yang sedia ada dalam peti sejuk je) 
garam,gula secukup rasa
1 sudu tepung gandum, larutkan dengan air (untuk pekatkan kuah,tak letak pun takpe)

Cara-cara

1. Goreng ikan yang telah diperap dengan kunyit dan garam (jangan sampai garing)
2. Ketepikan ikan tadi.
3. Seterusnya masukkan santan,bahan2 yang ditumbuk, serai, asam keping garam dan gula ke dalam kuali. Masak atas api yang sederhana dan kacau selalu
4. Bila dah agak pekat, masukkan tepung gandum. kacau seketika. Akhir sekali bolehla masukkan ikan tadi. Masak sehingga ikan betul-betul sebati dengan kuah tadi. Hmm, senang kan.

Siapa kata masak tu susah? huhu..Sebenarnya atak la susah. Atas rajin atau tak je. Aku ni tak la rajin sangat. Tetapi mengenangkan suamiku yang suka makan kat rumah, masak je la walaupun menu tu tak la sehebat restoran. Boleh la berjimat cermat kan. Jarang-jarang tu boleh la nak makan kat luar. Al maklumla, bukan kaya mana pun kami ni. Hehe..Walaupun begitu, we enjoy our life very much. Hargailah apa yang ada dan syukur di atas nikmat kurniaanNya (^_^)



No comments:

Sunday, December 12, 2010

Ikan Percik Xpress!!

Hari ni masak simple yang amat. Sebab pagi tadi dah makan makanan berat, kuey tiow goreng. Hmm..biasala perut orang Kelate. Roti-roti ni tak gemar sangat. Untuk tengahari masak ikan percik. main campak-campak je. yang jadi express tu sebab ikan tak bakar pun. Goreng je. Tapi jangan sampai garing la. Kuah percik kasi banjir sikit sebab en.hubby suka kuah percik tu. Pastu combine pula dengan ayam goreng berempah dan sayur goreng. Cukup la tu. Esok kalau rajin nak cuba nasi minyak hujan panas. Dah kali ke 3 hubby tanya bila nak buat. Huhu..mood tak datang lagi. Harapnya esok datang la mood tu ya. Jom tepek resepi ikan percik



Bahan-bahan

Ikan Selar 4 ekor (nak guna ikan lain pun boleh)

3 ulas bawang putih (tumbuk)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
2cm halia (tumbuk)
1-2 batang serai (ketuk)
1 asam keping
Santan pekat 1/2 kotak (guna yang sedia ada dalam peti sejuk je) 
garam,gula secukup rasa
1 sudu tepung gandum, larutkan dengan air (untuk pekatkan kuah,tak letak pun takpe)

Cara-cara

1. Goreng ikan yang telah diperap dengan kunyit dan garam (jangan sampai garing)
2. Ketepikan ikan tadi.
3. Seterusnya masukkan santan,bahan2 yang ditumbuk, serai, asam keping garam dan gula ke dalam kuali. Masak atas api yang sederhana dan kacau selalu
4. Bila dah agak pekat, masukkan tepung gandum. kacau seketika. Akhir sekali bolehla masukkan ikan tadi. Masak sehingga ikan betul-betul sebati dengan kuah tadi. Hmm, senang kan.

Siapa kata masak tu susah? huhu..Sebenarnya atak la susah. Atas rajin atau tak je. Aku ni tak la rajin sangat. Tetapi mengenangkan suamiku yang suka makan kat rumah, masak je la walaupun menu tu tak la sehebat restoran. Boleh la berjimat cermat kan. Jarang-jarang tu boleh la nak makan kat luar. Al maklumla, bukan kaya mana pun kami ni. Hehe..Walaupun begitu, we enjoy our life very much. Hargailah apa yang ada dan syukur di atas nikmat kurniaanNya (^_^)



No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...