Monday, August 18, 2014

Kari ikan ala mamak meletopss!

Assalamualaikum wbt

Hari ni masih berpuasa 6. Berbaki 2 hari sebelum menyambut raya buat kedua kalinya. Hehe. Nak masak apa ya raya nanti? Nasi dagang dah masuk senarai. Side dishes? Ketupat rendang? Haihhh. gemukkss kang membebel. Makan ikut nafsu aje. Ahaks!

Cerita petang tadi, kami berbuka dengan kari ala mamak ini. Sedap ke tak? Standard la masak semasa berpuasa. Bila tak dapat nak merasa, apa yang terkurang dimaafkan. *Pujuk diri sendiri*.. wakkaka

Resipi simple, sedikit olahan dari resepi asal. Kali ni guna sedikit aje santan. Konon nak kurangkan kolesterol. Hehe. Jika resepi dulu, ku mayang je semua bawang dan bahan2. Kali ni blend, nak pastikan kuah cukup pekat likat. Memang menjadi uolss.

Meh daku share resepi penuh. Benda baik kena kongsi. Kuah kari ala mamak ni kena buh jintan dan ketumbar untuk dapatkan rasa kawwww mamak. Bau melekat pada jari. Tak caye? Sila try test kat dapur masing-masing. Heee



RESEPI KARI IKAN ALA MAMAK
Resepi asal: *link*

Bahan-bahan
  • Beberapa potong ikan tenggiri (ikan lain pun boleh)
  • 4-5 ulas bawang merah (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 3cm halia (kisar)
  • 1 s/b ketumbar (kisar)
  • 1/2 s/k jintan manis (kisar)
  • 1/2 s/k jintan putih (kisar)
  • 1 biji tomato (kisar)
  • Pes kari ikan (Babas/Alagappas)
  • Terung/tomato/bendi - sayur kegemaran anda
  • 1 labu bawang besar- potong wedges
  • Setangkai daun kari
  • Cili kisar/ciliboh (pedas ikut suka)
  • Sedikit gula melaka
  • Sedikit garam
  •  Secubit garam masala
  • Sedikit air asam jawa
  • Sedikit santan (sy guna 1/4 kotak santan)
  •  Air secukupnya
Cara-cara
  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing. Masukkan ciliboh, garam masala, rempah kari ikan & daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan air asam jawa, air secukupnya dan biarkan menggelegak. Masukkan ikan, gula melaka, garam dan santan. Biarkan mereneh seketika.
  3. Masukkan sayur-sayuran (bendi/tomato/terung) dan bawang besar yg dipotong wedges. Biarkan sayur empuk. Rasakan kuah. (Kuah kari mamak tak perlu manis. Kalau manis tu kari ala kelate namanya. kihkih)
  4. Bila sayur dah empuk, matikan api. Bolehlah dihidang dengan nasi putih mahupun beriani. Ikut suka komee la.

Saya suka bereksperimen dengan kuah kari ikan. Sebab tak puas hati bila ayah asyik bandingkan kari homemade dengan kari restoran mamak. Lain katanya. Aroma tak berapa kawwww. Sungguhku tercabar bila dia kata kariku tak menyengat. haha

Cilok pinggan freegift Susu Dugro Hafiey.. Sihatlah sangat..kikiki

Tapi percubaan kali ni bolehlah dikatakan memuaskan. Nak kata perfect idokla. Tapi boleyyy lah. Aroma tu sipi2 je nak sama dengan mamak punya. Kuahnya memang pekat walaupun letak sedikit santan. Efek bahan-bahan yang dikisar tadi. Hmm.. Sedap sangat eh kari mamak tu? Ahhh. Mana-mana kari pun sama je. Guna rempah kedai juga. Hihihi

Oklah. Esok update lagi. Walau resepi ulang tayang, ku tempek jua agar belog tak bersawang. Boleh?? kikiki.. Jumpa lagi. Daaa =)

RYNAHAKIMI

No comments:

Monday, August 18, 2014

Kari ikan ala mamak meletopss!

Assalamualaikum wbt

Hari ni masih berpuasa 6. Berbaki 2 hari sebelum menyambut raya buat kedua kalinya. Hehe. Nak masak apa ya raya nanti? Nasi dagang dah masuk senarai. Side dishes? Ketupat rendang? Haihhh. gemukkss kang membebel. Makan ikut nafsu aje. Ahaks!

Cerita petang tadi, kami berbuka dengan kari ala mamak ini. Sedap ke tak? Standard la masak semasa berpuasa. Bila tak dapat nak merasa, apa yang terkurang dimaafkan. *Pujuk diri sendiri*.. wakkaka

Resipi simple, sedikit olahan dari resepi asal. Kali ni guna sedikit aje santan. Konon nak kurangkan kolesterol. Hehe. Jika resepi dulu, ku mayang je semua bawang dan bahan2. Kali ni blend, nak pastikan kuah cukup pekat likat. Memang menjadi uolss.

Meh daku share resepi penuh. Benda baik kena kongsi. Kuah kari ala mamak ni kena buh jintan dan ketumbar untuk dapatkan rasa kawwww mamak. Bau melekat pada jari. Tak caye? Sila try test kat dapur masing-masing. Heee



RESEPI KARI IKAN ALA MAMAK
Resepi asal: *link*

Bahan-bahan
  • Beberapa potong ikan tenggiri (ikan lain pun boleh)
  • 4-5 ulas bawang merah (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 3cm halia (kisar)
  • 1 s/b ketumbar (kisar)
  • 1/2 s/k jintan manis (kisar)
  • 1/2 s/k jintan putih (kisar)
  • 1 biji tomato (kisar)
  • Pes kari ikan (Babas/Alagappas)
  • Terung/tomato/bendi - sayur kegemaran anda
  • 1 labu bawang besar- potong wedges
  • Setangkai daun kari
  • Cili kisar/ciliboh (pedas ikut suka)
  • Sedikit gula melaka
  • Sedikit garam
  •  Secubit garam masala
  • Sedikit air asam jawa
  • Sedikit santan (sy guna 1/4 kotak santan)
  •  Air secukupnya
Cara-cara
  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing. Masukkan ciliboh, garam masala, rempah kari ikan & daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan air asam jawa, air secukupnya dan biarkan menggelegak. Masukkan ikan, gula melaka, garam dan santan. Biarkan mereneh seketika.
  3. Masukkan sayur-sayuran (bendi/tomato/terung) dan bawang besar yg dipotong wedges. Biarkan sayur empuk. Rasakan kuah. (Kuah kari mamak tak perlu manis. Kalau manis tu kari ala kelate namanya. kihkih)
  4. Bila sayur dah empuk, matikan api. Bolehlah dihidang dengan nasi putih mahupun beriani. Ikut suka komee la.

Saya suka bereksperimen dengan kuah kari ikan. Sebab tak puas hati bila ayah asyik bandingkan kari homemade dengan kari restoran mamak. Lain katanya. Aroma tak berapa kawwww. Sungguhku tercabar bila dia kata kariku tak menyengat. haha

Cilok pinggan freegift Susu Dugro Hafiey.. Sihatlah sangat..kikiki

Tapi percubaan kali ni bolehlah dikatakan memuaskan. Nak kata perfect idokla. Tapi boleyyy lah. Aroma tu sipi2 je nak sama dengan mamak punya. Kuahnya memang pekat walaupun letak sedikit santan. Efek bahan-bahan yang dikisar tadi. Hmm.. Sedap sangat eh kari mamak tu? Ahhh. Mana-mana kari pun sama je. Guna rempah kedai juga. Hihihi

Oklah. Esok update lagi. Walau resepi ulang tayang, ku tempek jua agar belog tak bersawang. Boleh?? kikiki.. Jumpa lagi. Daaa =)

RYNAHAKIMI

No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...